úterý 27. října 2015

sunka

a.preghiera/2015/10/26/meglio-il-cancro-incerto-dei-salumi-che-il-diabete-certo-delloms___1-vr-134241-rubriche_c289

  Nejistá rakovina, cukrovka jistá

   V posledních dnech se ve téměř ve všech novinách objevily výsledky dlouho předtím avizováné Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o škodlivosti produktů z   červeného masa. Podle výzkumů WHO konzumace těchto  produktů (tj. uzenin, šunky atd.) zvednou např. riziko rakoviny tlustého střeva o 12% atd. Pravděpodobně žádný statistik nepřestane po této informaci konzumovat maďarský salám. Půvabným způsobem komentuje výstup WHO fejetonista z italského il Foglio, Camillo Langone.
   S oblibou si dávám v milánském Caffé Taveggia tartiny potřené máslem a na to pořádnou porci šunky. Tak se mi ty chleby zamlouvají, že musím oponovat Světové zdravotnické organizaci a spíš dát za pravdu bretaňskému kuchaři Philippe Léveillé, který nedávno publikoval knihu „Můj život na másle“. Ke knize napsal doslov nutrizionista Mauro Defendente Febbrari, který nešetřil chválou. Tento vědec potvrzuje, že tuky nejsou hlavní příčinou kardiovaskulárních chorob. Vegetariáni mají stejnou hladinu cholesterolu jako pojídači masa a másla. Též červeného masa? Ano i červeného masa. Neexistuje přímá korelace vědecky prokazatelná, mezi konzumací potravin s jistým obsahem cholesterolu a cholesteromií (vyšší obsah cholesterolu v krvi). Prokazatelně naroste hladina cholesterolu v krvi po delší konzumaci karbohydrátů a přímo cukrů, nikoliv konzumací tuků. Už Filippo Tommaso Marinetti (básník, futurista) říkával, že těstoviny jsou příčinou mnoha italských problémů, ale Světová zdravotnická organizace tak vynáší právě středomořskou stravu.
  A k úleku výživářských pedantů, poslední výzkumy naznačují, že pokud málo konzumujeme nasycené mastné kyseliny, pak narůstá inzulínová rezistence a blíží se cukrovka. Po zralé úvaze tedy preferuji nejistou rakovinu s chutnými uzeninami a ne jistou cukrovku bez uzenin.        
A rychle si objednám  další porci chlebů se šunkou a s máslem.

Žádné komentáře: