pondělí 12. října 2015

jeanbart

a.ilfoglio.it/chiesa/2015/10/09/i-vescovi-mediorentali-schierati-con-putin-un-problema-per-il-vaticano___1-v-133711-rubriche_c345

  Biskupové s Putinem..

 Řecko-melchitský katolický arcibiskup z Aleppa, Jean-Clement Jeanbart v interview ve švýcarské televizi se vyjádřil velmi pochvalně o  vojenském zásahu prezidenta Putina v Sýrii.
  Tato intervence je velkou nadějí pro syrské křesťany, řekl arcibiskup. Putinova podpora syrské vládě v boji s terorem vyřeší syrský problém. Vyjádření arcibiskupa je v rozporu s linií papeže Bersoglia, který se snaží minimalizovat napětí, adresně nepojmenovat problém a hlavně se nedotknout žádné strany v konfliktu. Arcibiskup z Aleppa na rozdíl od evropských biskupů netrpí servilností k papeži a má dost věřících v diecézi, kteří za ním stojí. Jako pravý křesťan je veden jediným mementem – pravdou.
 Papež při zahájení synodu zmínil syrský problém, ale svým obvyklým nic neříkajícím způsobem. „Jsme svědky eskalace násilí a humanitární krize velkých proporcí“. Žádná zmínka o příčině a autorech tohoto zla,  papež se snaží zůstat nad stranami konfliktu. Stejně tak neadresně hovoří vatikánský státní tajemník: „ Je to komplexní problém, řešení vyžaduje čas“. Jejich rétorika se nepodobá rétorice duchovních pastýřů a evangelistů, ale rétorice slabých evropskounijních  politikářů.
  Rétorika a argumentace Vatikánu jsou vzdáleny blízkovýchodním křesťanům. Biskup z Erbilu, Bashar Warda požádal již v létě Velkou Británii o vojenský zásah k záchraně neislámské populace. Vatikán preferuje diplomatické zásahy. Chaldejský patriarcha Louis Raphaël I Sako ve své nedávno vydané knize obvinil irácké islámské autority z mlčení k řádění islamistů a žádal o vojenskou intervenci západních zemí. Ale papežova popularita u politicky korektních a atheistické mládeže by velmi utrpěla, pokud by byl korektně konkrétní.

Žádné komentáře: