středa 9. září 2015

romagnola rimini

a.liberoquotidiano.it/news/505/11813168/800-mila-euro-per-la-pipi.html

  Divadelní festival..

  Sobota podvečer v Santarcangelu v Romagni nedaleko Rimini, je to jeden z posledních Stalingradů italské levice, tedy bašta postkomunistů PD, jak  píše žurnalista. Rodiny se promenují s dětmi a vlastně si vyrazilo celé městečko, jak je v Itálii zvykem.
   V tomto romagnolském městečku se celý týden koná mezinárodní divadelní festival s hlavní scénou na náměstí. Většina představení zdarma a tuto sobotu baletní představení. Uprostřed scény v rychlém pohybu  baletní umělci, najednou se scéna fokalizuje na stojícího umělce nasměrovaného k publiku a.., ano je úplně nahý. Jeho ruce jako listy zakrývají ona citlivá místa a mezi prsty tryská vodotrysk směrem nahoru, publikum strne v údivu, v Itálii nejsou zvyklí na tak vznešené umění. V publiku někdo zvolá, parafrázujíc vládnoucí postkomunisty, " je to dlouhá vlna PD", vodotrysk dopadá na zem. Ne není to pidi, jak se říká postkomunistům, ale pipi.
   Ženy s dětmi rychle odcházejí, nejsou vyškolené kulturním odborem pokrokové radnice, ale i ostatní v publiku jsou skandalizováni. Ale jde o umění a zde o velké umění. Program festivalu na tento podvečer: „Tino Seghal, Očista“.   Seghal je favoritem italské levicové inteligence, byl honorován Zlatým lvem na benátském Bienále 2013. Představení, jak vysvětluje tištěný program, má evokovat svět hodnot daný tancem a baletem.
  Velká část publika evidentně tištěný progam nečetla a odtud tedy ten zmatek a pobouření.
  Opozice v místní radnici okamžitě interpeluje starostku,  „Già, come non capire?“ diví se ředitelka festivalu, jak je možné nechápat umělce, který prezentuje své tělo jako fontánu.  
  27letá postkomunistka Alice Parma, zvolená minulý rok starostkou, cítila nutnost fundamentálně renovovat místní administrativu, osobami na něž je spolehnutí, radním jmenovala svého snoubence. Pod vlastní kontrolu si vzala i kulturu, ta stála vždy v centru zájmu italských levičáků. Starostka se nominovala předsedkyní místní divadelní rady, a ta dozoruje i zmíněný festival.
    Hlavní opoziční síla v obci "Fratelli di Italia" říkají, že toto pipi bylo opravdu zlaté, napadají tím náklady na zmíněný festival, a pochybují velmi zřetelným způsobem o uměleckých kvalitách festivalu. Tedy náklady na festival činily 754479 eur, obec z toho zaplatila 128000, ostatní dotovali proviční i regionální vláda a Evropská unie.

Žádné komentáře: