neděle 31. března 2024

marion marechal zemmour

Malá kontraverse s velkými důsledky

Mladá Marion Maréchal le Penová  vede kandidátku Zemmourovy strany Reconquete do evropských voleb, po počátečním vysokém skóre, osmdesát dní před volbami rating strany spadl k pětiprocentní volební limitě. Marion je brilantní političkou, dvacetiletá byla jediným poslancem RN Marine le Penové ve francouzském parlamentu a excelovala tam, jako málokdo je schopna smést mainstreamové profesionály trénované v demagogii a pololžích. Ne nadarmo si ji vybral zakladatel Reconquete Eric Zemmour do vedení strany a udělal z ní místopředsedkyni a jedničku na kandidátce do evropského  parlamentu. Optimálním volebním výsledkem pro koncept Evropy suverénních  národů by byla francouzská většina pro Reconquete a RN Marine le Penové. V posledních dnech komentátoři národně orientovaných médií hledají důvod poklesu předvolebního ratingu, pět procent nebo volební propad pro Reconquete není dobrá perspektiva.

          Marion inteligencí a kapacitou s jakou pojme širší politické spektrum včetně ekonomiky zdaleka předčí politiky dnešního evropskounijního mainstreamu. Včera se na jednom informačním serveru bývalá česká politička Buzková vyjádřila, že Adamovou napadají, protože je tak chytrá a na ní samotné vadily i dlouhé nehty. Buzková odhalila své nabobtnalé politické nic, které úplně zadusilo českou politiku a dnes nevládne, ale diktuje zemi balast, z kterého je Buzková u vytržení, ale kterému se všude jinde říká krize všeho. Buzková by se  s Adamovou měly podívat na diskuzní pořad ve francouzském televizním mainstreamu s Marion Maréchal nebo Ericem Zemmourem, aby se jim vyjevilo, co inteligence znamená a proč má politika smysl.
           Marion daleko vyčnívá v davu průměrné mainstreamové politiky, ale Eric Zemmour je jinde, je hvězdný, předtím než vstoupil do politiky patřil mezi nejlepší mediální komentátory, říkalo se mu polemik, jeho pořady měly největší sledovanost, byly to politologické a historické lekce hodné akademie věd. Eric Zemmour s Marion Maréchal se ztotožňují v odpovědích na klíčové problémy, které trápí Francii, jako je islamizace země, nezřízená imigrace, reindustrializace atd. Zemmour velkoryse pominul odlišnosti v podružných záležitostech, které vyplývaly z toho, že Marion se formovala v prostředí RN a podobně jako Marine le Penová není směrem EU tak nesmiřitelná jako Eric Zemmour.
            Před pár týdny se vyjevil jeden zdánlivě malý problém, z něhož se stal politický balvan, který má kapacitu narušit jednotu strany a zbortit volební výsledek. Eric Zemmour chápe Rusko jako autoritativní demokracii, chápe ruskou politiku posledních desetiletí v dimenzi dějinného pohybu, vidí v ní návrat do historie, na rozdíl od americké a evropskounijní antihistoričnosti zvrhlé periody posledního stádia liberalismu. Před dvěma lety jeho proruských sympatií využila mainstreamová propaganda a nevybíranými útoky zničila jeho prezidentské image, i tak dosáhl dobrého osmi procentního výsledku. Zemmour odmítl ruskou vojenskou operaci na Ukrajině, ale dává vinu za konflikt západním organizátorům Majdanu a rozšiřování NATO, 3. března ve velkém televizním pořadu opakoval, že je nutné zastavit zabíjení Ukrajinců a Rusů a jednat o míru, Reconquete se pohybovala v těchto politických a verbálních kolejích. Před pár týdny se vyjádřila Marion Maréchal, že si přeje vítězství Ukrajiny ve válce a je pro humánní a materiální pomoc Ukrajině a pomalu se rýsoval vnitrostranický konflikt, kontraverze se dala pouze tušit, nikde se moc neverbalizovala.
           Marion začala vidět důvod nízkých procent v průzkumech v silné Zemmourově přítomnost v médiích. Podobně jako její teta Marine le Penová sází na tzv. verbální desatanizaci, Marine si dává velký pozor na každé slovo, aby nedala proimigračnímu mainstreamu důvod k obviňováním. Na druhé straně Eric Zemmour volí adekvátní slova bez strachu z mainstreamového postihu, tvrdí, že když se podrobíme ve slovech, podrobíme se i v činech, nemůžeme používat stejná slova jako systém. Eric Zemmour se distancuje od přehnané opatrnosti Marine le Penové a předsedy RN Bardelly. Marion opakuje výzvy k Marine le Penové a Bardelovi o tom, že není jejich nepřítelem a mluví o komplementaritě. Není to silné mediální vyzařování Erica Zemmoura, ale samotná rétorika Marion bez ostří vůči politickým oponentům, která sráží rating strany. Eric Zemmour prohlásil v televizním hovoru, že politika bez ostří a vymezení se oproti soupeřům nemá smysl.
         Marion opakuje v každém interview své přání ukrajinského vítězství, své přátele v příští parlamentní frakci vidí v Giorgii Meloni a její FdI, velmi problematická je její proatlantická narativa podobná Meloni. Pro Marion je ukrajinská válka tragickou politováníhodnou záležitostí, ale není schopna vidět podstatu dobového konfliktu, na jedné straně historie a národ, na druhé straně antihistorický pervezní liberalismus, přitom se politicky s tímto rozporem ztotožňuje. Marion Maréchal včera na twitteru upřesnila nebo částečně změkčila svá stanoviska k ukrajinské válce. Francie, která řadu let měla šanci prostředkovat v konfliktu, selhala na celé čáře, ale ruskou invazi na Ukrajinu je nutné odsoudit. Marion napsala, že Ukrajina musí obnovit svou suverenitu, nepíše ovšem v jaké podobě. Francie musí pomoct Ukrajině se bránit, ale neznamená to francouzskou intervenci. Marion je proti vstupu Ukrajiny do EU a NATO, apeluje na to, aby náhled na ukrajinskou válku zbytečně nerozděloval pravicový tábor.
           Marion i při změkčení rétoriky tvrdohlavě podporuje prolhané teze NATO a hájí nehájitelné. Je sice proti vstupu Ukrajiny do NATO a EU, ale není koherentní, vítězství Ukrajiny by udělalo z Ukrajiny bastion NATO na ruské hranici. Eric Zemmour v posledních vystoupeních vnitrostranický spor popřel a Marion v předvolební kampani podpořil.

Žádné komentáře: