středa 23. srpna 2023

strauss dogma

Straussovo dogma

V německé politice spoustu let platilo tzv. Straussovo dogma: napravo od CDU/CSU nemůže existovat v demokratickém Německu žádná politická strana. Samo osobě už toto dogma nesvědčilo o zdravé podstatě německé demokracie a sugerovalo podivný princip věčného trvání politického schematu, přitom věčné trvání mohou mít jen mravní hodnoty, na nichž je politické schema fundované. I když Strauss byl považován za výrazně pravicového politika, dogma bylo produktem antifašistické ideologie, na níž spočívala německá poválečná politika. Fašismus se v Německu z pochopitelných důvodů nechápal jako deviace, s kterou si dokáže demokratická politika poradit. Architekti demokracie, tak nevěřili lidové intuici, že budovali demokratický systém nikoliv jako systém nejpřirozenější artikulace lidové vůle, ale jako bariéru proti potenciální lidové vůli. V tomto pojetí je demokracie bariérou proti lidové vůli, i když po fašistické recidivě nikde ani stopy, jak známo české politické struktury kopírují německé, bohužel i s touto aberací. Ať se to už nazývá zastupitelská nebo delegovaná demokracie apod., v podstatě jde o zablokování projevů lidové vůle, v Německu se to zdůvodňovalo  nebezpečím nacistické recidivy. V Čechách režim v televizích naznačuje, že lid je blbý. Z institucionálních limit proti fašismu se staly politické imperativy a dnes přímo politická libovůle. Hlavní opoziční strana je fašistická, protože jeden z jejích představitelů Höcke při projevech vypadá fašisticky. Strana je to rasistická, protože si to myslí zelená ministryně zahraničí a řada podobných důvodů.  

            Straussovo dogma má jeden velmi negativní aspekt, proti opoziční straně AfD se ustavila jednotná fronta všech politických stran, které se nakonec až na odpor k AfD  moc neliší v politických programech. Podle mainstreamových představ má být CDU nejzazší tolerovatelnou pravicí, přitom Merkelová tuto stranu posunula nalevo a proměnila kdysi lidovou stranu ve stranu sociálnědemokratického typu. AfD se navzdory difamacím a vymezování daří pomalu zaplňovat pravicový prostor nalevo od politického centra, na druhé  straně absolutní odmítání spolupráce s AfD, tlačí CDU dál do levicového objetí. CDU nemůže slíbit potenciálním voličům změnu levicově zelené politiky, protože si jakoukoliv koalici s AfD dobrovolně zakázala a ve velké většině případů absolutní většinu v parlamentech nezíská.
             Podle průzkumu si dokáže představit třetina Němců, že by v parlamentních nebo zemských volbách volili AfD. Poslední průzkum veřejného mínění vynesl AfD na druhé místo v sympatiích, CDU by volilo 26 % Němců, AfD 21 %, SPD 19,5 %, zelené 13,5 %, FDP 7 %. Pravice má tedy ve společnosti většinu, dík dogmatismu CDU se nikde neustaví čistě pravicová vláda. Průzkum ukázal na ještě jeden velmi dobrý výsledek AfD, za nejlepší opoziční stranu ji považuje 34 % Němců, CDU pouze 26 %.
           Zdálo by se, že v demokratickém systému ostatní politické strany budou bránit vzestupu AfD politickým bojem, v systému, který má demokratickou jenom nálepku, jak je dnes na Západě běžné, se strany režimu s totalitními prvky obvykle brání zákazem nebezpečné opozice. Místopředsedkyně bavorské CSU Barová, která za Merkelové byly ministryní digitalizace, požaduje úřední zákaz strany. Zelená politička Bruggerová ve Spiegelu: "Kdyby to bylo tak snadné, dávno bychom AfD zakázali." V Bavorsku budou v říjnu parlamentní volby, CSU samotná pravděpodobně nedostane parlamentní většinu, s AFD v koalici by pohodlně ustavili pravicovou vládu, místo toho požaduje zákaz AfD. Poslanec a vysoký funkcionář CDU Wanderwitz: "Je nutné spustit proces, který by vedl k zákazu AfD". Podle poslance se zástupci  AfD chovají v Bundestagu podivně, např. jsou pro okamžitý mír na Ukrajině. Bývalý ministr a nyní místopředseda parlamentní frakce CDU Jens Spahn říká, že AfD je antievropskou stranou Putinových fanoušků, podle politika svede CDU voliče AfD pokud se pokusí omezit imigraci. Kdo má mít právo na imigraci do Evropy o tom  prý musí rozhodovat OSN, tam ovšem požadují několikanásobně vyšší počty imigrantů do Evropy. Poněkud směšné nesmysly na zralého politika.
            Německý establishment se vážně zabývá možností zakázat dnes druhou nejsilnější politickou sílu v zemi AfD. Je to odpověď na její rostoucí politickou sílu. Je absurdní, že ti kteří to navrhují, se považují za stoupence demokracie. Existuje politická paralela dnešní doby s dvacátými roky v Německu, kdy Hitler využil a zneužil demokratický systém? Je absolutně nepřípustné motivovat konkrétní politické nebo dokonce i soudní rozhodování téměř sto let starou událostí vytrženou z kontextu, historická zkušenost se překládá úplně jiným způsobem. Paralely se lehce dají vidět jinde než je hledá německý mainstream: Hitler se netajil příští válkou, evropskounijní režim taky propaguje válku, Hitler se netajil rasovým pohrdáním, západní režimy rezonují protiruskou nenávistí, Hitler potřeboval nekonečné východní prostory, liberální fašismus, který vládne Západu, je též potřebuje...       

Žádné komentáře: