neděle 18. června 2023

valka ukrajina

Válka v neděli ráno

Země NATO subvencují válku a blokují jednání o míru na Ukrajině, USA a jejich satelity sází na totální porážku Ruska. Viděli jsme dojemné americké mediální komedie kolem zhrouceného obchodního centra v NY, dodneška to v národních kýčích komemorují a natáčí o tom hollywoodské paskvily, kdo a kdy bude pamatovat tisíce mladých mužů, kteří zahynuli nebo byli těžce raněni od minulého pondělí v rovinách východní Ukrajiny. Ukrajinská ofenzíva začala a kromě pár čtverečních kilometrů a obrovských lidských ztrát, Ukrajinci nic nezískali. Aspoň podle situace v poli dnes v deset ráno. Představu o válečném infernu si můžeme udělat z příspěvku vojenského korespondenta Sladkova na Telegramu: "Na Ukrajině se dnes říká, že Rusové se naučili bojovat, ale bylo to třeba? Rusko dobylo přece pevnost Marioupol. Ukrajinci se též nenaučili bojovat předevčírem, je to naše společná genetika. Uměli jsme to vždycky a neučila nás to Evropa. Pokud přepravíte Francouze, Španěla, Američana, Angličana na šturm ruských pozic pod Orechovem dnes ráno, vezmou nohy a zapomenou i na raněné."

         Dnes v noci v záporožském směru ofenzívy pod Orechovem Ukrajinci nasadily do útoku na ruské pozice silné rezervy za podpory těžké techniky včetně tanků, ofenzívní nátisk na pozice 58. armády byl tak silný, že Rusové některé pozice opustili. Ukrajinská armáda se vklínila do ruských pozic a snažila se tam upevnit. Rusové vrhli do boje rezervy a po několika hodinovém boji se jim podařilo zpátky ztracené pozice dobýt. Vojenští korespondenti dokladují velké množství rozbité vojenské techniky, reportují, že Ukrajinci bez ohledu na lidské ztráty, nasazovali proti ruským opevněných pozicím stále nové a nové jednotky. Evidentně ukrajinské velení musí dokladovat americkému nebo natovskému centru o postupu bez ohledu na lidské ztráty.      
            Evropské publikum nabylo iluzi, že trvající válka nemusí být příjemná, ale v létě, když energii potřebujeme tak akorát pro vychlazení piva, tento problém není akutní a do zimy si Rusáci pustí žilou, popř. ve vizi Pavla Fialy se úplně rozsypou nebo budou internováni v lágrech, jak překládá ruský tisk Pavlovu ideu. Nic není dál od pravdy, válka pomalu nabývá totální charakter a pohlcuje všechny kolem, aniž to registrujeme. Kromě tisíců mrtvých, devastuje naše duše a soudnost a zabijí i ta poslední rezidua demokratického systému. Za poslední rok se Rusko stalo jinou zemí, o které nic nevíme, stejně jako Ukrajina, kde nás média informují pouze o náladách Zelenského nebo Arestoviče, o tom co si přeje lid, nic nevíme. Na video reportážích z petrohradského ekonomického fóra je po dlouhých měsících patrná jakási optická jistota ruského prezidenta, čehož si všimli i ve Figaru. Ekonomika mu ve válce šlape líp než česká řízená antiekonomy vládního bloku a v poli si též nestojí špatně. Západ Ukrajinu k ofenzívě perfektně vyzbrojil, ale Rusko se zmobilizovalo, lid se sjednotil a zdá se, že se ztotožnil s prezidentovou civilizační ideou boje proti unifikovanému Západu. Ukrajina si loni na podzim bez západních tanků stála v poli lépe než nyní.
         Včera ve Figaru Tanguy Berthemet hodnotí situaci v poli. Po deseti dnech ofenzívy ukrajinská armáda za cenu obrovských ztrát trochu postoupila. Nachází se po řadě měsíců příprav armáda ve stavu, jak by si přál Kyjev, dnes nelze říct, je-li Ukrajina na cestě úspěchu. Podle řady západních zdrojů, ukrajinské ztráty budou vysoké a boje extrémně tvrdé. Ruská strana řadu měsíců budovala obrannou linii, od světové války nikdy nic takového v Evropě neexistovalo. Ukazuje se, že ruská armáda je velmi efektivní, od podzimu se radikálně proměnila. Australský generál Mick Ryan zaznamenal velmi dobrou operaci stažení z Chersonu. Ukrajina ještě nenasadila hlavní síly, hlavní linie ruské obrany se situuje 15-20 km od ukrajinských pozic. Čím víc Ukrajinci pokročí, tím víc budou v záběru ruské artilerie a s velkými problémy pro vlastní artilerii, bude obtížné likvidovat baterie druhé strany, kde Rusko velmi pokročilo. Rovná jižní část Záporoží bude znamenat pro Ukrajince velké nebezpečí, minová pole budou problémem, ale poslední dny se objevuje něco závažnějšího. Podle ruských blogerů a západních zdrojů, Rusko v elektronické oblasti získalo velkou výhodu, je schopné rušit signály a podstatně redukovat účinnost naváděné munice řízené GPS, obzvlášť raketových systémů Himars. Zničení ruských jednotek elektronické války považuje Kyjev za prioritu.   

Žádné komentáře: