pondělí 24. dubna 2023

syrie asad

Spravedlivé kompenzace

Sýrie je poslední desetiletí velmi zkoušenou zemí, a americká a evropskounijní politika manichejských intrik na tom má velký podíl. Sýrie je dnes rozedranou zemí, přitom s nejtalentovanějším segmentem arabského etnosu. Když si uvědomíme, že před pár lety Asad ovládal jenom prezidentský palác s okolím a zdálo se, že proti všem odrůdám povstalců dobře vyzbrojených západním vojenským materiálem i penězi, nemá šanci, dá se považovat za zázrak, když tento elegán s králem Emirátů ve velkém stylu provádí přehlídku čestné jednotky. Téměř by se dalo uvěřit, že prezidentovi pomohly modlitby syrských křesťanů, jak o tom hovoří jejich patriarcha. Přes intriky Západu arabský svět pomalu integruje Sýrii do svých struktur, Sýrie obnovuje diplomatické a obchodní styky se Saudskou Arábií, podobně s Tuniskem, Egyptem a dalšími zeměmi, Liga arabských zemí obnovuje Sýrii členství. USA intrikují proti normalizaci vztahů arabských zemí se Sýrií, mluvčí  amerického ministerstva zahraničí se vyjádřil, že USA nebudou tolerovat Asadův režim. 

          Sýrie je explicitním důkazem toho, že Západ ztratil citlivost k totalitě světa, ve stavu sebezborcení nemá schopnost kromě rychlého finančního profitu reflektovat nic jiného. Československo mělo tradičně velmi dobré vztahy se Sýrií, bylo Sýrií velmi favorizováno, Syřané zde studovali, mj. bratranec současného prezidenta. Pro český průmysl byla země zajímavým odbytištěm, průmysl se zlikvidoval a zahraniční politika se předala do Bruselu a Washingtonu. Je otázkou jestli je vůbec evropskounijní stádní typ hlasování v OSN výhodný pro český stát, v případě Sýrie automatické protisyrské zvednutí ruky na pokyn bruselského byrokrata.
             Zákonná vláda ovládá většinu teritoria země, ale velké periferní oblasti mají pod kontrolou různé povstalecké skupiny a v některých oblastech je přítomna americká armáda. Je zajímavé, že ani v poloválečné situaci Američané nikdy nezapomenou na podstatné, totiž loupit. Syrské obyvatelstvo je v poválečném období vystaveno obrovskému strádání, které umocňují evropskouníjní a americké sankce, ropná pole na severovýchodě, která garantovala zemi energetickou soběstačnost, mají pod kontrolou Američané. Jakým typem morálky se řídí principy západní politiky: pokud nebudou v zemi volby podle  našich návodů a nebudou zvoleni adekvátní lidé, pak dusící sankce a volné loupení.
            Podle prohlášení syrského ministerstva zahraničí, Sýrie odsuzuje počínání USA na okupovaných územích a požaduje kompenzace za ekonomickou újmu způsobenou nezákonným vývozem ropy ze severovýchodních oblastí země. V prohlášení syrského ministerstva se dál praví, že loupení syrského nerostného bohatství protiřečí mezinárodnímu právu a vede ke strádání obyvatelstva. "USA musí přestat podporovat teroristické a separatistické formace a americká armáda musí neprodleně opustit území Sýrie." USA koncem roku 2015 zřídily na severovýchodě země 9 vojenských základen, některé z nich v bezprostřední blízkosti naftových polí. Sýrie má z pohledu nestranné spravedlnosti i nárok na kompenzace za škody, které jí přinesly sankce Evropské unie, v budoucnosti to určitě uzná nějaký tribunál globálního jihu. Syrský lid neuvěřitelným způsobem materiálně strádá, o francouzské pomoci se píše na stránkách ministerstva zahraničí: V Sýrii Francie klade obzvláštní akcent na pojímání role ženy a nezávislých neziskovek, tímto způsobem podporujeme občanskou společnost v zemi...


 

Žádné komentáře: