neděle 12. února 2023

ilgiornale diskuze

Diskuzní panel v Miláně

Dvacet pět let se globalizace a konec historie, jak ji popsal Fukujama, vydávala za přírodní zákon, z kterého jaksi automaticky vyplývala věčná hegemonie USA nad světem. Nyní je módním konec globalizace, ovšem často pouze terminologicky, obsah zůstane zachován. Globalizace existovala ve světě od jeho stvoření a bude existovat nadále, ovšem v přirozenější podobě než diktuje Washington, MMF a NATO. V minulosti v přirozené globalizaci nestál český etnos na vedlejší koleji, např. počátkem dvacátého století věděli v poslední české vesnici o Číně, Rusku, jižní Americe atd. víc než dnes v hlavním městě, český průmysl do těchto zemí úspěšně  expandoval a Češi zde investovali pracně ušetřené peníze, Baťa jako jeden z prvních v Evropě implementoval americkou progresívní organizaci práce ve svých podnicích.

        V pátek organizovaly noviny Il Giornale v Miláně diskuzní panel italských kapacit považovaných za antiglobalisty: profesor Giulio Tremonti, bývalý ředitel italské televize Marcello Foa a publicista a spisovatel Lucio Caracciolo. Diskuze byla avízována dlouho předem a sledována s velkým zájmem publika. Lucio Caracciolo se  domnívá, že globalizace musí být redefinována, ukrajinský konflikt považuje za geopolitickou bouři, která smete stávající typ globalizace, ukrajinský konflikt chápe jako americko-ruskou válku. Caracciolovy úvahy o východní Evropě jsou trochu zjednodušující, platné tak pro ČR, Litvu a Bulharsko, východní Evropa je variabilnějším prostorem. Podle publicisty prochází tato část Evropy reorganizací, jsme zde svědky nového čtení národní historie, země projevují snahu úplně nepředat rozhodování evropským institucím, ale na druhé straně pro svůj rozvoj žádají finance od evropských center a (západních)členských zemí EU, vojáky chtějí od USA. Celkem negativní  vidění východní Evropy, Caracciolo opominul, že i v případě malých zemí se může vést velký boj, jak pozorujeme v Maďarsku, kde vede Orbán úchvatný boj o národní návrat do velké historie. V zemích jako ČR, Bulharsko, Litva se zásluhou politiky úplně anuloval historický smysl jejich existence, tyto země se staly trapnými vazaly USA a nachází se ve stádiu politického komatu. Finance od EU chce kde kdo, Itálie v tom přímo exceluje, ale předat národní suverenitu do Bruselu neplánuje.
        Profesor Tremonti patřil od počátků amerického typu globalizace v devadesátých letech k jejím kritikům. Profesor připomíná jiné globalizační možnosti, zmiňuje eurobondy z roku 2003, které měly v Evropě potencovat reálnou ekonomiku a přispět k vylepšení infrastruktury a evropské obrany. Záměrem byla silná Evropa stojící vně logiky hegemonie peněz. Americké globalizaci dominují finance, v této globalizaci byl spravedlivý mezinárodní obchod zaměněn volným trhem. Profesor se dovolává návratu k průmyslové politice a jistému protekcionismu, jak ji praktikoval Trump (Obama to komentoval ne konec světa, ale konec jednoho světa).
      Zajímavá postava italského světa Marcello Foa, v letech vládnutí Legy s hnutím M5s ho Salvini prosadil za ředitele italské televize. Foa psal už počátkem tisíciletí o globalistických iluzích a zradě části ekonomických a politických elit. Na počátku diskuzního panelu charakterizoval situaci na Západě: Transformace historických médií, nejprve v anglosaském světě, pak na celém Západě, ze strážců systémů se stala militantní média. Např. Washington Post odpálil případ Pentagon Papers, což se stalo válečným strojem proti Trumpově administrativě. Došlo k průniku mezi médii tradičními strážci systému a digitálními giganty, což způsobilo pokles kvality redakcí a publikací. Digitální informační svět z 80 % dominuje Google, Amazon a Facebook. Velkou hrozbou pro demokracii je prolínání internetovských gigantů s americkou vládou.
       Účastníci diskuzního panelu se shodli na tom, že svět se mění a padají dominující paradigmata, společnost i demokracie  degradují a s tím i základy na nichž spočívá společenský blahobyt. Rivalita mezi velmocemi nastolí jiný typ globalizace, podle Tremontiho se nikdy nevrátí lex mercatoria a přestane dominovat supermocnost, která tento typ globalizace ustavila, USA by si to měly uvědomit první. Podle Marcella Foa propast mezi elitou a západními národy přetrvává, pokud se to nezmění, pak západní národy velmi obtížně pomocí demokratických nástrojů zvrátí politický kurs, efektivita demokratických nástrojů by ovšem měla být garantována i v bouřlivém světě. 

Žádné komentáře: