pondělí 26. září 2022

volby italie

Úder možný

Italská pravicová koalice včera vyhrála parlamentní volby, získala většinu v obou sněmovnách a sestaví příští italskou vládu. Podle ranních projekcí daleko nejsilnější stranou je FdI Giorgii Meloni (25,9%), levicová PD (20,3%), hnutí M5S (15%), Salviniho Lega (8,4%), Berlusconoho Forza Italia (7,3%) atd. Pravicový blok dostal 44,26% hlasů, levice 26,2%. Podle projekcí, pravice obsadí v 200 členném senátu kolem 113 míst a 236 v 400 členné poslanecké sněmovně.

         Poprvé po desetiletích je reálná šance, že EU zažije pořádný otřes od třetí nejvýznamnější země tohoto spolku, od Itálie. Nedělní volby v Itálii byly  definitivně jiné než zažíváme posledních dvacet let, konečně dostane šanci vést zemi alternativa. V Maďarsku k tomu došlo, ale EU má v případě této malé země dostatečné nástroje, aby alternativu brzdila popř. zardousila, u Itálie to nebude možné. Evropskounijní žluto-modrá domina von der Leyenová předevčírem v Princetonu amorálním způsobem hrozila italské pravici, EU má prý dostatek nástrojů, aby rozhodování pravicové italské vlády zvrátila. Salvini okamžitě kontroval, ať odstoupí. Z toho se dá dešifrovat vzájemná politická sympatie. Podle evropských mainstreamových médií je vůdkyně italské pravice Meloni fašistkou od narození, včerejší Welt: "Nejnebezpečnější žena Evropy", Parisien: "Mussoliniho stín nad italskými volbami", historik Eric Gobetti: "Jak mohou v demokratickém systému existovat takové politické síly.." Přitom pokud nám nejsou odporné termíny jako rodina, národ, státní suverenita, tradice atd., pak z programu italské pravice nevyčteme nic až tak mimořádného, mimořádné je pouze to, že doposud vládnoucí režim pomalu demontoval všechny přirozené normy a tento stav vydává za normální.  
       V Itálii se nikdy volby neobejdou bez podrobných horoskopů, tedy v neděli konečně hvězdy přály nové evropské pravici. Podle Il Messagiero Giorgia Meloni má vynikající horoskop, znamení Kozoroha s ascendentem Lva, přechod Pluta zvýrazňuje magnetismus, na nebi převládá oheň a země, vytváří to vyprahlou a tvrdou sílu, noviny škodolibě naznačují, že na nebi se v neděli  objevují fašistické symboly. Soupeř Meloni, levicový vůdce z Partito Democratico Enrico Letta, má dnešní dny velmi mizerný horoskop, samozřejmě vyhrát se dá i navzdor hvězdám.   
        Pravicová koalice plánuje zavést cenový strop na plyn, Salvini říká, že pokud Itálie chce být nezávislou zemí, musí říct ne čisté energii a budovat atomové elektrárny. Nukleární energie nemá na levici podporu, součástí levice jsou zelení a ti naopak požadují větší investice do obnovitelných zdrojů. Levice považuje lidská práva za pilíř svého programu, mluví o úplném uznání práv LGBT, o jednopohlavním manželství, právu na interrupci a na euthanasii a o zákonu proti homo-trans-fobii. Lega má zakotveno v programu právo dítěte na tradiční model rodiny. Pravice navrhuje zvednout minimální penze na 1000 eur, hodlá zavést prezidentský systém, posílit pravomoci prezidenta a prosadit jeho přímou volbu, pravicová vláda se určitě všemi možnými prostředky, včetně námořní blokády, pokusí omezit imigraci do Itálie.

Žádné komentáře: