úterý 27. září 2022

leyenova bluf

Evropskounijní invence typu blaf

Obvinění, která vznáší EU proti Maďarsku, kulhají na obě nohy. Von der Leyenová v Princetonu, kromě podlého vměšování do italských voleb, napadla i Maďarsko, kde se měly vyskytnout problémy s nezávislostí justice a s korupcí. V normálních poměrech by to nemohlo vyvolat nic jiného než smích nad blábolem německé evropskounijní dominy. Bohužel nežijeme v normálních poměrech. Posuzovat nezávislost justice je vždycky sporné a málokdy objektivní. V italském magazínu Destra píše Stello Fergola: "Dlouhou dobu všechny možné a nemožné nadnárodní organizace viní Maďarsko  z toho, že zde nemají právo na spravedlivý proces. Jsou to prázdná slova, jednoduše proto, že Maďarsko má nejsvobodnější justici. Svobodnou se vyjádřit a rozhodnout." Pochybnost je legitimní, píše Fergola, ovšem k tomu, jak je protimaďarské obvinění směšné, je co dodat, spousta evropských zemí je řadu desetiletí rukojmím soudů, na toto téma existuje rozsáhlá literatura s přesvědčivými důkazy, ale Komise a Evropský parlament nehodlají v tomto ohledu něco dělat. Maďarsku však Brusel pohrozil, že mu zkrátí o 65% kohezní fondy.

          Von der Leyenová mluví o porušování právního státu, důvod není jasný. V Bruselu kritizovali Orbánovy údajné homofobní zákony, které neudělaly nic jiného, než zakázaly propagandu LGBT ve školách. Z čeho tedy vlastně EU Orbána obviňuje? Z obvyklých banalit, které jim nahlásili bojovníci z Amnesty International: diskriminace gayů, migrantů, vymysleli nedostatek svobody a přitom náhodně zmínili  justici. Abyste nebyli proti právnímu státu, musíte být nutně pro LGBT a imigraci, jinak jste zuřivý diktátor. EU lamentuje nad nespecifikovanou korupcí, Budapešť to vedlo k balíčku protikorupčních zákonů a též nespecifikovanému návrhu na zřízení protikorupčního úřadu a reformy zadávání veřejných zakázek. Jak vůbec objektivně korupci měřit? Každoroční mechanická klasifikace Transparency, která překvapivě používá "index vnímání korupce" založeným na vzorku názorů, skutečnou korupci nepostihne.  
      Všechny země, na které Komise nezaútočí, jsou čisté, což je ovšem k smíchu. Konstatování Komise: "Aby měla opatření adekvátní dopad, mělo by se ukončit porušování zásad právního řádu a rizika, která představují pro rozpočet a finanční zájmy Unie. Orbán by měl pro zjednodušení potěšit Komisi nějakým teatrálním gestem, záminka EU je tak hloupá, že je důvodné si myslet, že stejně hloupá protiakce by zde mohla být účinná.     

Žádné komentáře: