čtvrtek 4. srpna 2022

turbina schroder

Opravdu pravda (o turbíně)

Český ministr od Starostů Sikela prohlásil v jednom hovoru, že Gazpromu a Putinovi nevěří ani slovo. Ministr se mýlí, Putin až tak drží slovo, že to vyvolá strach a chvění ve všech mocenských centrálách na Západě včetně Pentagonu, a právě proto se těší velké úctě v zemích třetího světa. Současné české vládnoucí skvadře se dá věřit na slovo jedno podstatné, o ničem nemají ani potuchy a za nic nenesou zodpovědnost. Ministrovo tlachání o pomoci nejpotřebnějším v energetických dopadech vytváří dojem o nesmyslném chaosu v jeho hlavě a velké nezpůsobilosti něco organizovat, musí mít velkou odvahu, když se s touto kapacitou rozhodl dělat ministra. Český stát si v situaci rekordní inflace a hrozící energetické krize se sociálním dopadem už nemůže dovolit svěřit do rukou evidentně neschopné státní byrokracie rozdělování obrovských veřejných prostředků potřebným v sektoru, kde se administrativa zjevně neorientuje. Je velké podezření, že v českém zkorumpovaném systému si na prvním místě pomůže vládnoucí administrativa sama, a ten zbytek bude špatnou organizací rozdělen podle jejích ideologických klíčů. Asi by bylo smysluplné zablokovat růst cen energií, což samozřejmě dlouhodobě stát sanovat nemůže, ale dá to politice čas najít řešení, opustit dogmata a zabývat se ekonomikou, jediným schůdným dodavatelem je v dané chvíli Rusko a je tedy nezbytné otevřít cestu k nějakému smíru s touto velmocí. ČR se musí vrátit k uhlí, jehož máme záviděníhodné zásoby,  předloni se zavřela plynárna Vřesová, tehdejší ministr průmyslu Havlíček argumentoval, že stát nemůže sanovat její emisní povolenky, plynárna produkovala 2 miliardy kubíků, Havlíček by za to měl odejít z politiky a plynárnu můžeme rychle zprovoznit, emisní povolenky dnes jsou výsměchem zdravému uvažování. Sikele by měl též odejít, je spojen se zkompromitovanou stranou a jak se dočteme v jeho wiki, v EU zelených programech (tj. emisních povolenkách) vidí velkou příležitost pro český průmysl.  

         Včera v německé televizi bylo vidět kancléře Scholze v Mulheimu v Siemens Energy, jak důvěrně poklepává na turbínu, řekl, že už nic nebrání, aby si ji Gazprom odvezl a rychle zvedl kapacitu dodávek. Po trapných kanadských sabotážích s opravou a otálením s vrácením turbíny, najednou ji má okamžitě Gazprom převzít a pokud zítra nezvedne dodávky, jde o Putinou hybridní válku.  Vrácení turbíny dojednávala zelená ministryně Annalena Baerbocková, prohlásila, že odkryla blufování ruského prezidenta, to přitom Kanada ještě stále turbínu blokovala. Dnes je pravda na straně Gazpromu, turbína patří Siemensovi, ten by měl odpovídat za bezproblémové dodání turbíny na místo, ze kvalitu opravy a za reinstalaci po opravě, tak to běžně fungovalo, Gazprom přece nemůže turbínu převzít v situaci, kdy Západ použije jakoukoliv demagogii, aby na Rusko svedl vinu za cokoliv. V prostoru politické demagogie je jasné, že plyn je kromě atomových bomb jedinou účinnou ruskou zbraní, proč rychle jednat jenom proto, že EU potřebuje okamžitě plyn, přitom EU všude jinde střílí po Rusech. EU eliminuje ruské krasobruslařky z mezinárodních soutěží, přitom jsou nejlepší na světě, podobně ruské šachisty atd., dnešní západní politika evokuje pasáž z románu Kůže, Frank pozval Malaparteho k malému občerstvení u ghetta spojeného se "zábavnou" střelbou po židech odtud prchajících.
       V článku na dobrém německém informačním serveru ACHgut napsal Manfred Haferburg článek "Muži, kteří na turbíny zírají.." Přesně tak to vypadalo ve včerejší televizní reportáži, obvykle tak chlapi šmírují po ženských, v jisté chvíli se zdálo, že kancléř hodlá turbínu políbit, ale zadrželi ho. Haferburg píše, že turbína na cestě z Kanady zakotvila v Mulheimu, přitom vícekancléř Habeck před dvěma týdny tvrdil, že už ji má Gazprom a též operoval s Putinovým blufováním. Scholz se včera potácel kolem turbíny a je možné, že tam něco poškodil, příští týden má naplánovanou návštěvu vícekancléř Habeck, vypadá to, že každý německý politik chce být s turbínou v intimním kontaktu.
         A opravdu pravda. O ní ve Weltu a v televizi otec německého hospodářského zázraku, exkancléř Schroder. Je informován osobně od ruského prezidenta, firma Siemens nedodala Gazpromu všechny nezbytné dokumenty o opravě turbíny. Schroder v televizi řekl, že Nord Stream 2 se může okamžitě otevřít a může tudy proudit jakékoliv množství plynu, brání tomu jenom evropskounijní demagogie. Bývalý kancléř osvětlil situaci kolem turbín, aby byl plynovod stoprocentně funkční, potřebuje pět turbín, jedna podle zákona musí zůstat v rezervě, turbína č. 2 po tahanicích s Kanadou se nachází v Mulheimu, třetí je téměř kaput a nutně potřebuje opravu, čtvrtá projde příští týdny kontrolními testy, jak vyžaduje norma, a pátá turbína pumpuje denně 30 milionů kubíků plynu. Schroder řekl, že za turbíny je plně zodpovědná firma Siemens Energy.

Žádné komentáře: