úterý 2. srpna 2022

srbsko ukrajina melitopol

Občas  hlas lidu

Kyjevem jmenovaný gubernátor Doněcké oblasti Kirilenko před pár dny prohlásil, že mnozí obyvatelé východní Ukrajiny očekávají příchod ruského světa, komentoval námitku ruské strany, že ukrajinská armáda se ráda situuje do běžného habitatu. Podobně mluví o proruských sympatiích místního obyvatelstva starosta Mikolajeva. Vůle lidu se v Evropské unii a v NATO zohledňuje pouze v případě, že tato vůle splývá s cíli jejich "ušlechtilé" politiky. V posledních dnech se kosovský problém opět vyhrocuje, pro EU vládnoucí kliku má Kosovo právo na samostatnost, ale občané jeho srbské severní části už toho nejsou hodni, pro EU a NATO je to populistický póvl. Západní země až krvelačně dlouhé roky odmítaly nějaký plebiscit nebo autonomii ruských oblastí Ukrajiny, až to dovedlo tuto část světa k válce. Řady let se pro mapování lidové vůle používaly argumenty typu "mladá absolventka VŠ v Charkově chce do EU", kde  může tak úžasně uklízet, nebo Nina z Oděsy mluví o barbarském charakteru ruského etnika. Od vypuknutí tragického konfliktu v únoru tímto způsobem referovali i reportéři Le Figara, před pár dny otočili. Reportér Figara píše o tom, že ho místní obyvatelé na východní Ukrajině informují o dislokaci ukrajinské armády v domech a školách Donbasu. Francouzský žurnalista je velmi konkrétní. Soustružník Jevgenij kouřil u rozvalin 23. školy v Krematorsku, soustružník tvrdí, že ukrajinské vojáky bylo ve škole vidět, běžně to lidé pozorovali, podle soustružníka je ve městě plno lidí, kteří jsou na straně Rusů. Jak se začínají stabilizovat Rusy obsazené oblastí Chersonu a Záporoží, denně se sem vrací 200 aut naložených rodinami, Rusové reportují velký počet žádostí o ruské občanství, i když to může být nadsazené, spousta lidí o to usiluje.

        Korespondent Figara Julian Colling reportuje ze 150tisícového Melitopolu. Pasáž k ruskému světu už velmi pokročila. Někteří lidé, jako Nina Sergejevna, říkají, že Rusko nebo Ukrajina jsou jim lhostejné, jde o to, aby člověk přežil. Rubl tu cirkuluje, hrivna pomalu mizí. Starší Damir říká, že Rusko přišlo a zůstane, vrátí se klid jako v sovětských dobách. Damir mluví v termínech vítěství nad zbývajícím fašismem. Naďa: "Upřímně jsem v 2014 záviděla Krymu a doufala, že přijde totéž. Nyní vidím světlo na konci tunelu. Donbas se spojí s Krymem, zdravotní péče bude zadarmo. Bez nadsázky se tu lidé  chtějí stát ruskými občany."  Ve frontě na ruské pasy se lidé snažili Francouzi raději vyhnout. V budově úřadu žurnalista viděl několik lidí, jak recitovali verše za hudebního doprovodu ruské hymny. 31letá pracovnice salonu krásy Oleša, která má přehled, tvrdí, že je to půl na půl. Polovina pro Moskvu, druhá pro Kyjev. Oleša je rusofonní a vidí v ruské přítomnosti vlastní výhody, "můj 7letý syn měl ve škole potíže s ukrajinštinou, ruština bude pro něho snazší". Podle Oleši veřejné služby a sektor energie byly za ukrajinské vlády velmi problematické. Žurnalista píše, že se obtížně mapuje entuziasmus pro nový režim, protiruské demonstrace prvních týdnů po ruském příchodu jsou pryč. Obyvatelstvo má obavy se veřejně vyjadřovat, vyskytly se případy únosů i mučení na ukrajinské straně, některé osobnosti, které se veřejně k Rusům přidaly, byly zabity, oblast zažila i atentáty.
      Nový Rusy jmenovaný boss oblasti Jevgenij Balitski nemá moc strachu, lokální politik dlouhého data, byl několikrát poslancem. Během tiskové konference tento 1,95 cm vysoký obr pozdravil probíhající "osvobozování" Záporoží od Ukrajiny, říká, že se musí vrátit přátelství mezi národy, jak to akcentovala sovětská epocha. Na tiskovce si hlava oblasti Balitski notoval s novinářem z Republiky Srpska, kde NATO považují za oživlého satana, "s Ruskem zůstaneme dál Ukrajinci, ale nebudeme muset pochodovat podle natovského scénáře, a potom Evropa už skončila, přichází Azie". Společně se Srbem pomlouvali západní hodnoty, tvrdili, že evropská mládež brzo zapláče. Podle Balitského opustilo Melitopol 15% lidí. S ruskou armádou přišla práce, ředitel obrovské slévárny ze sovětských dob očekává, že přijdou nové možnosti, podle něho nikdo ze zaměstnanců neodešel, doufají v nová odbytiště, především v Sýrii, v Marioupolu se už rozjela rekonstrukce a stavby domů. Balitski věří, že na podzim se bude konat referendum o přičlenění k Rusku.  
     

Žádné komentáře: