pondělí 22. srpna 2022

litva cesko nato

Litva, Česko, jak blízcí

Litva, to zní českým uším docela  sympaticky, možná proto, že nám ve středověku jistou dobu vládla společná dynastie, která tam měla kořeny.  Konec tohoto vládnutí se naplnil v bažinách u Moháče. Malá země, kde téměř polovina obyvatel musela z ekonomických důvodů emigrovat, zakládá to na podezření, že vládnoucí nejsou úplně pořádku, možná mentální problém, a konečně  nás to s touto zemí po staletích může opět spojit. Po komické návštěvě americké politické stařeny Pelosi na Tajvanu, tam vzápětí dorazila i litevská poslanecká delegace, aby vyjádřila podporu tajvanské nezávislosti, což málokdo registroval. Čínský prezident Xi bez dalšího vysvětlování, "baví je hrát si s ohněm".  

          V El Manifiesto o Litvě Ventana Global. Válečné vřeštění Litvy může ohrozit celou Evropu. Litevci mají pověst pracovitého národa, jsou  to citliví lidé, ale jejich vláda trpí nabubřelými představami, zdá se, že ztratili přehled, a jak se říká, "koho nenaučí historie, je povinen si to ještě jednou zopakovat". Šílená namyšlenost litevských politiků, jejichž ego touží po vyšším mezinárodním profilu, bude litevským lidem draze zaplacena. Ovšem to je normální, mají vládu jakou chtějí, ale proč by to měli platit i Španělé. Z tohoto důvodu se musí Španělsko vyhnout účasti na patrolách NATO u hranic s Ruskem. Toto území ovládané gangem politiků, jejichž pošetilost je činí nebezpečnými pro zbytek Evropy. Španělé již tak trpí nesmyslnými sankcemi Bruselu, které je nutí, aby nekupovali ruský plyn a ropu. Tímto způsobem chce Washington a Brusel zničit Moskvu. Zatím jediným účinkem této politiky jsou vysoké ceny za energii.
       NATO je anglosaskou invencí, kterou snad kdysi opravňoval sovětský ideologický expanzionismus, ale dnes už SSSR neexistuje. Na druhé straně máme svatou konzervativní Rus, která je pěstí proti odcizenému severoamerickému liberalismu, jehož woke verzi Brusel vnucuje všem evropským zemím. Tato bruselská verze je v rozporu se základními fakty přírodních věd, např. káže o existenci několika pohlaví v lidském druhu. Anglosaský vynález NATO si z Evropy udělal rukojmí, po zkušenostech ze dvou válek se zjistilo, že Anglosasové vždy raději krmili nepřátelská děla cizím masem. V perspektivě současné geopolitické situace se jasně ukazuje, že nastal čas změny ekonomické rovnováhy a není místo pro galantní gesta. V sázce jsou ropné zájmy a je vhodný čas uplatnit inteligentní strategii (Sun Tzu) a elegantně přijmout nevyhnutelné. Litevská vláda nechápe smysl války na Ukrajině. Ruská operace ukazuje, že NATO (USA) není ochotno bojovat proti Rusku, protože tentokrát zná protivník způsob, jak překonat Atlantik. Od invaze do Iráku preferují USA bojovat daleko od svých hranic, nebo nejlíp, nechat se zastupovat spojenci, které vyzbrojí, jako to udělali se svými salafisty na Blízkém východě.
         Moc NATO je důvěryhodná pouze tehdy, pokud je Washington mimo dosah protivníka. Očividně tomu tak už není. Pro Washington udeřila hodina pravdy a preferují destrukci a mrtvé v jiných zemích; kápové NATO zpovzdálí ve svých bunkrech ve Washingtonu, Bruselu a Londýně doufají, že Rusům a Číňanům dojde munice. Necitlivá litevská vláda se pustila do boje se dvěma světovými velmocemi, jsou na to dost blázni, aby se v tom vyznali. Použili záminku bruselských sankcí, aby ještě víc vyprovokovali Rusko, které ovládá litevský vzdušný prostor a má nejmodernější armádu na světě, má rakety s nejdelším doletem, jejichž hypersonická rychlost a proměnná trajektorie je neumožní zachytit zastaralými zbraněmi NATO. A provokovat Čínu? Peking je velmi trpělivý, ale najde způsob, jak ukázat Litvě zač je toho loket. 

Žádné komentáře: