neděle 21. srpna 2022

eu venezuela

EU a venezuelská ropa

Evropská unie aneb málo funkční monstrum. Po několika letech sankcí proti venezuelské ekonomice, které organizovaly Evropská unie a USA a které Venezuelu uvrhly do bídy, se měly venezuelské dodávky ropy do Evropy obnovit. Putina a Rusko nenávidí evropskounijní kasta víc než venezuelskou revoluci s Madurem v čele, a tak se venezuelská ropa stala evropskou nadějí. Po několika tankerech do Evropy, Venezuela dodávky zastavila, státní ropná společnost PDVSA velmi rychle vyvedla bruselské byrokraty z omylu. Venezuela nemá zájem dodávat EU ropu zadarmo, nebo přesněji výměnou za umazání dluhu, který Venezuele Brusel a USA napočítaly. Venezuela požaduje výměnou za ropu produkty španělských a italských rafinerií. K plné funkčnosti potřebují venezuelské rafinerie rekonstrukce a investice. K extrakci ropy jsou potřeba ředidla, která země dováží. Evropská komise nicméně prohlásila, že v současné době nemá v úmyslu zrušit sankční režim, který dovoluje pouze výměnu ropy za umazání dluhu, a který připravuje Evropany o dostupný a celkem rychlý zdroj energie. Protiprávní evropské a americké sankce proti Venezuele podvázaly fungování venezuelského ropného průmyslu, jeho produkce oproti loňskému červnu klesla o 38%.

          Na MarketScreener se dočteme, že venezuelská státní ropná společnost PDVSA nemá zájem na dohodě typu "ropa výměnou za odpis dluhu", který americký State department autorizoval v červnu v dobré víře jakou úžasnou milost tím projevuje venezuelskému státu. Venezuela má mít velký dluh vůči americkým ropným společnostem, poněkud bizarní interpretace jevů, můžete se zadlužit u zlodějů, kteří vám ve vaší nepřítomnosti vykradou byt? Příklad západní "vyšší" morálky: Británie zabavila venezuelské státní zlato, které v londýnských sejfech mělo být "bezpečně" uloženo.
         Komisaři Evropské unie nejsou schopni projevit minimální loajalitu s lidem Evropy a dojednat bez požehnání amerického protektora zcela běžnou komerční dohodu s touto latinskoamerickou zemí. Venezuela potřebuje finance, aby rozjela těžbu v pásu  Orinoka, potřebuje dovážená ředidla a zmírnit deficit pohonných hmot v zemi a Evropa potřebuje ropu, kde je důvod pro otálení?

Žádné komentáře: