úterý 12. července 2022

kluge schroder

Schröder ve FAZ a Kluge v Zeitu podobně

Od počátku února, kdy Putin spustil speciální operaci, je Gerhard Schröder pro údajné sympatie k ruskému prezidentovi v permanentním záběru útoků mainstreamových médií a politiků, měsíce ho socani vylučují z partaje, ale zatím nevyloučili, členská základna tomu většinově nefandí. Není snadné zlikvidovat prestiž bývalého kancléře, navíc od Schmidta zdaleka nejschopnějšího člověka v kancléřském úřadě, Německo už dvacet let tyje z ekonomické politiky, kterou on praktikoval. Přes nevybíravé útoky politicko-mediálního režimu, včetně anulování čestných doktorátů a okleštění speciálních penzijních benefitů atd., nejenže se nepodařilo zlomit Schröderovy názory a vynutit si nějaké pokání, ale dokonce nelze bývalého kancléře ani mediálně izolovat.

       Schröderův předvčerejší hovor ve Frankfurter Allgemeine (FAZ) je hojně komentován: "Schröder pevně trvá na svých kontaktech s Putinem,..., Nevěří ve vojenské řešení ukrajinského konfliktu." Momentálně je jeho hlavním politickým zločinem tvrzení, že zbraně NATO dodávané na Ukrajinu kromě zabíjení ve velkém ničemu nepomohou. "Nikdy se nevzdám možnosti pohovořit s prezidentem Putinem", říká ve FAZ. Z jakého důvodu se dnes Západ koncentruje pouze na dodávky zbraní? Nevěřím ve vojenské řešení, válku může ukončit pouze diplomatické jednání. Osud ukrajinského civilního obyvatelstva mohou ulehčit jen diplomatická vyjednání. Putin má zájem na diplomatickém řešení." Podle bývalého kancléře se musí všechny strany snažit diplomatickou cestou zabránit eskalaci konfliktu.
        Podobné ideje inspirovaly koncem června k novému otevřenému dopisu německých intelektuálů o konfliktu na Ukrajině: "Evropa má zadání obnovit mír na kontinentu, čím déle konflikt potrvá, tím vyvstanou nové válečné cíle, podle vojenských expertů není dobytí Krymu a Donbasu reálné... Dlouhodobá válka není řešením, může vést pouze k eskalaci.". Pod výzvou je mj. podepsán asi největší žijící filmový režisér na planetě  Alexander Kluge, vydavatel Augstein, ekonom Jeffrey Sachs, diplomat Michael von der Schulenburg, spisovatelka Juli Zeh a další. Od konce června, kdy se výzva objevila, neuplyne den, aby se nenašel v mainstreamu článek o Putinových užitečných idiotech.  Podle FAZ intelektuálové nevidí rozdíl mezi agresorem a těmi, kteří kladou odpor. Evropské společnosti jsou dnes nepřekonatelně rozpolcené, strany nejsou schopny překročit názorové dogma a snažit se o otevřenou diskuzi o problému a myšlenkový pohyb. Jak kvalitní musely být středověké diskuze na univerzitách, kdy se používala metoda temporálního převzetí názoru druhé strany, aby se někam dospělo. Dnes spíš metoda vypíchání očí nositelům jiných názorů.
       Komentáře čtenářů pod výzvou v politickokorektním  Die Zeit, který čtou "lepší lidi", jsou téměř stoprocentně negativní, až s osobními invektivami proti signatářům výzvy, "musíme se za intelektuály stydět, .. nic dobrého nenatočil atd." Junge Freiheit čtou spíš kritičtější populační segmenty, zdaleka ne tak materiálně vybaveni jako klientela Die Zeitu, ve většině komentářů  pod informací o Schröderově interview se vyjadřuje pochopení k jeho postojům, "Máme pouze jednu šanci přežít, když řekneme NE nevyhlášené válce USA-NATO-EU proti Rusku. Egal, co kdo soudí o špatnééém Putinovi, jinak budeme na konci dní dobře připraveni k velkému resetu: národní smrt nejkrásnějšího druhu. Jediní, kteří by nás ještě mohli litovat, totiž Rusové, Baerbocková a Habeck definitivně na(sr..)štvali. Objektivní užiteční pitomci na cestě k definitivní zkáze Německa: "Ukažme Ivanovi, kde visí kladivo..". Zdá se, že materiálně slabšímu sektoru, tj. čtenářům Junge Freiheit, to myslí úplně stejně jako špičkovým německým tvůrcům a intelektuálům.   

Žádné komentáře: