úterý 26. července 2022

bardella alliot lepenova

Výjimečná událost

Bývalá francouzská Front National, dnes Rassemblement National (RN), je bezesporu velkou stálicí na politickém nebi možná celého světa a nadějí na renezanci evropské politiky. Tato strana na podzim volí svého vůdce, po měsíční celostranické diskuzi budou hlasovat všichni členové strany, kandidát musí mít podporu aspoň pětiny (76) členů širší rady strany. 5. listopadu bude na sjezdu proklamován nový vůdce strany. Něco takového se děje poprvé od založení strany v roce 1972. Dlouhé roky nebyl myslitelný jiný vůdce než zakladatel Jean-Marie le Pen, ve funkci ho potvrzovala širší rada strany, v roce 2011 Jean-Marie prosadil jako svého nástupce dceru Marine le Penovou (MLP).  Marine demokratizovala volební mechanismus, ale centrum si stále ponechávalo dohled nad volebním mechanismem. Po velkém úspěchu RN v jarních parlamentních volbách se MLP stala šéfkou parlamentní frakce čítající 89 poslanců a hodlá se plně koncentrovat na vedení frakce, na na podzim si strana v demokratickém procesu vybere nového šéfa. U stran, které skutečně bojují o moc a nejsou pouhou variantou systémové kamufláže, je šéf strany velmi významnou osobou, samozřejmě na prvním místě musí oplývat velkou politickou intuicí a kapacitou organizovat politické vítězství, navíc režimní denunciace těchto stran vždycky začínají stranickým vedením. U Jean-Marie le Pena přistupovala k těmto atributům velmi vzácná kvalita, byl to velmi sečtělý kulturní polyglot, fascinoval tím přívržence i odpůrce. Stačí vadný krok vůdce a strana na dlouhou dobu ztrácí politickou šanci, jak pozorujeme v případě Salviniho politického zaváhání v Itálii, zbytečně se kompromitoval s evropskounijním byrokratem Draghim.

         RN má kolem dvaceti pětadvaceti procent konstantních příznivců ve společnosti, pro rozšíření voličské základny hraje osobnost vůdce velkou roli. Absurdně velká osobnost Jean-Marie kromě jádrových stoupenců nikoho dalšího nepřitáhl. MLP byla v tomto směru úspěšnější, vrcholem, ale pravděpodobně maximem jejích osobních možností, bylo 41,5 % v prezidentských volbách. Její rozhodnutí předat otěže strany někomu perspektivnějšímu je velmi adekvátní. Světový mainstream, od Francie po New York, Česko inclu, který se veze na bahně západní perverze, vydával Jean-Marie le Pena za dogmatika pravicového extrémismu, přitom le Pen byl názorové velmi otevřeným a pragmatickým politikem. Např. jeho názory na islám nejsou vůbec negativní, i když mainstream bude tvrdit, že je protiislámským rasistou, le Pen měl velké znalosti o tomto náboženství, byl schopen na výši diskutovat s kvalitnějšími imámy, a ti ho respektovali, považoval islám za silné náboženství, kterému může čelit jen suverénní Francie opírající se o národní principy. Na druhé straně mainstreamem opěvovaný Chiracův poskok, proimigrační aktivista a islamizátor, který dnes dožívá jako člen ústavního soudu, Alain Juppé, v Bordeaux mu říkají Ali Juppé, tento velký znalec všeho, když v televizi prezentoval svoji knihu "Žena v islámu", filozofu Onfrayovi doznal, že Korán nikdy nečetl.  
       MLP, která se měla po prezidentských volbách automaticky vrátit do předsednické funkce, zahájila novou kapitolu ve straně, na návrat rezignovala a otevřela cestu demokratickému volebnímu procesu,  prohlásila, že strana dospěla a volby příštího vůdce strany nebudou žádnou bratrovražednou válkou. O post předsedy se uchází šéf stranické frakce v EP a prozatímní předseda Jordan Bardella, Bardella je aktivistou strany od svých 16 let, ve dvaceti byl šéfem strany v departementu s vysokým podílem imigrantů Saint-Denis, po dobu prezidentské volební kampaně, tj. od září 2021, je prozatímním předsedou strany. Velmi pohledný, dva metry vysoký Bardella má velkou šanci zvítězit, navzdory mediálnímu uvozování pravicovým extrémismem, je velmi  populární, znale diskutuje, je dobře informován o problémech průměrného Francouze a dokáže oslovit lidi. Extrémně dobře působí v televizi, včera tweetovala poslankyně RN Caroline Parmentier "nepřestává mě fascinovat svým neobyčejným talentem..".
         K jaké politické linii se může hlásit vůdce dnešní pravicové strany hodné toho jména? Bardella hodlá pokračovat na cestě, kterou MLP otevřela, tj. politická rovnováha indukovaná přirozeným smyslem. Rozhodně patriot, žádný problém nemůže vypadnou ze hry, úplně proti principům dnešních politických elit, o kterých říká Christopher Lasch, že se ve skrytu domnívají, že s většinou problémů se nedá nic dělat a kromě vlastního blahobytu rezignovaly na všechno ostatní. Bardellova politická  linie je stavěná na sociální otázce, která se dotýká většiny Francouzů a na nebezpečí definitivního konce Francie, které přináší imigrace a Evropská unie. Problémy je schopen pojmenovat. Bardella očividně přináší do strany dynamiku, důvěryhodnost a esprit moderního. Bardella bude čelit stejně dobrým protivníkům, kandidaturu oznámil starosta Perpignanu a partner MLP Louis Aliot, který patří k historickým kádrům, dlouhou dobu vedl sekretariát Jean-Marie le Penovi, byl místopředsedou strany, má velkou podporu v jižní Francii. RN má v Národním shromáždění třetí největší  poslaneckou skupinu a pomalu se energie strany přesouvá tímto směrem, parlamentní půda dává příležitost novým tvářím strany, v debatách je velmi impresivní např. Jean-Philippe Tanguy, který přišel do strany relativně nedávno, považuje se též za možného kandidáta.

Žádné komentáře: