sobota 23. dubna 2022

usa rusko plyn

Co za tím vším..

Na navigačním portálu lodí Vesselfinder se dočteme, že do východoruského přístavu Nachodka doputovala z Rotterdamu loď Akademik Cherskij, která klade na mořské dno plynové potrubí. Loď  dobudovala poslední část plynovodu Nord Stream 2 a nyní má zadání napojit obrovské jihokirinské naleziště plynu na plynovod ze Sachalinu do Číny. V podivné americké vizi svobodného obchodu padl už dávno před ukrajinskou válkou Akademik Cherskij do amerického sankčního spisu, ale nejen to, pod americké sankce padlo roku 2015 i celé jihokirinské naleziště s obrovskými zásobami plynu 814 miliard kubíků, což vedlo k zpomalení využití naleziště. Je evidentní, že v různých formách vedou USA a jejich nejvěrnější satelity válku s Ruskem už dost dlouho a prostředky nejsou moc férové. Dnes v Il Sussidario píše Giuseppe Gagliano, že za ukrajinskými zbraněmi se skrývá válka USA za plyn. V bázi tohoto konfliktu jsou energetické otázky.

        Německo chtělo být branou ruskému plynu do Evropy, Rusko cílilo na alternativní cesty, které by obešly Polsko a Ukrajinu a snížily dopravní náklady na plyn. Gigantických 55 miliard kubíků plynu mělo každý rok proudit Nord Streamem, znamenalo by to velkou ekonomickou sílu osy Německo-Rusko (a levnou energii v Česku a nízkou inflaci). Rakousko, které je velmi závislé na ruském plynu, podporuje v energetické politice Německo. Rakouská OMV se podílela na spolufinancování Nord Streamu. Země Visegradu, až na Maďarsko, jsou v zajetí servilního proamerického atlantismu a ve vleku americké politiky.  Ve své evropské vizi Washington byl vždycky tvrdě proti projektu, ohrozilo by to jeho ekonomickou hegemonii, politickým cílem USA je zbavit Rusko příjmů za plyn a exportovat svůj drahý břidlicový plyn do Evropy. Aby projekt zastavily, USA stupňovaly politický tlak, hlavně prostřednictvím svých vazalů v NATO, aplikovaly extrateritoriální zákony jako domucovací prostředek proti Rusku a zainteresovaným stranám a firmám. Ukrajina a Polsko byly hlavními spojenci v tomto americkém boji proti Nord Stream 2.
         V USA existuje zákon tzv. CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) a na základě tohoto zákona USA sankcionují kohokoliv ve světě, kdo se jen potenciálně může protivit jejich imperialistické hegemonii, sankcionují firmy, osoby, banky atd. Další americký zákon PEESA (Protecting Europe’s Energy Security Act) z 2019 je už názvem hanebný, z jakého důvodu mají USA bránit evropskou energetickou bezpečnost a vnucovat pod touto záminkou Evropě svůj drahý plyn, na základě tohoto zákona sankcionují i lodi, které se podílí na výstavbě plynovodu a dodavatele potrubí. V květnu loňského roku Blinken oznámil sankce proti 120 firmám a osobám, které se nějakým způsobem na projektu podílí. V roce 2020, aby ztlumil americkou zášť proti projektu, tehdejší německý ministr financí a dnešní kancléř Scholz navrhl investovat miliardu eur do výstavby terminálů pro americký plyn, výměnou za zrušení amerických sankcí proti Nord Stream 2. Američané neustoupili, dokazuje to,  že americké energetické zájmy nejsou vůbec marginální otázkou v aktuálním ukrajinsko-ruském konfliktu.

Žádné komentáře: