úterý 19. dubna 2022

macron le penova

Jen ne Macron

Francouzská společnost je dlouhodobě nasměrovaná pravicově, ale volební mechanismus nepromění většinový názor do reálné politiky. Velmi ceněný francouzský sociolog a ekonom  Emmanuel Todd v televizi hodnotí Macrona jako velmi nekompetentního prezidenta, který ekonomice nerozumí, podle sociologa je le Penová blíž reálné ekonomice než Macron. Sociolog mj. řekl, že velký pokles standardů společnost homogenizoval, propadla se kvalita vzdělání i materiální standard. Maďarský Magyar Nemzet nazývá Macrona provensálským salátem, který se rychle zkazí, podle listu lepší kvalifikace le Penové pro prezidentský úřad než má Macron je zcela evidentní, Macron, i když se původně tvářil jako velký reformátor, se zuby nehty drží status quo, ve Francii to nikoho neuspokojí. Francouzi se bojí sociální degradace a nastupující chudoby, potřebují prezidenta, který odpoví na jejich obavy.

        Levičáka Mélenchona volilo v prvním kole 7,7 milionu voličů radikální levice, Mélenchon se vyjádřil, že  v druhém kole (24. dubna) podpoří Macrona, avšak jeho voliči ho nebudou hromadně následovat. Pro le Penovou je nadějné chování jeho voličů, podle předvolební sondáže pro ni bude hlasovat v druhém kole 21% jeho voličů a  33% pro Macrona, v minulých volbách to bylo 10% pro le Penovou a 60% pro Macrona. Podobně rozpolcená je i voličská základna republikánů. Le Penová získá velkou většinu hlasů kandidátů národní pravice Erica Zemmoura a Nicolas Dupont-Aignana. Macron ztratil punc nového a perspektivního politika, za pět let prokázal, že není kompetentní. Velký význam se přikládá televiznímu finále, které může  sledovat kolem 20 milionů lidí. Před pěti lety v televizním finále působila Marine le Penová proti Macronovi unaveným dojmem a ztrémovaně z mladého neopotřebovaného Macrona teatrálně operujícího reformami, které uvedou Francii do supermoderního zítřka, nikdo si dnes nevzpomene ani na jednu z nich. Emmanuel Todd říká, že Macron nerozumí ekonomice, ale rozumí tomu, jak o ni mluvit. Le Penová se na závěrečné televizní klání připravovala pět let a dnes působí kompetentně a dojmem silné osobnosti.
        V 2017 Macron televizními publiku evokoval nové jaro a okouzlil, bilance jeho slabého vládnutí dnes nikoho neokouzlí - pochybné privatizace, masová nekontrolovaná imigrace, exploze státního dluhu a velká inflace, postupující pauperizace společnosti, ekonomická regrese země, Francie klesla v ekonomické výkonnosti z pátého místa ve světě na sedmé (za Británii a Indii). Marine le Penová říká, že je kandidátkou kupní síly občana, zatímco Macron je kandidátem moci skupovat všechno ve Francii. Před pěti lety v televizním finále Macron vzletně argumentoval penzijní reformou a le Penovou zesměšnil když trvala u odchodu do důchodu na šedesáti letech, Macronova penzijní reforma totálně neuspěla, le Penová tento bod programu nezměnila a dnes se jeví jako rozumný. Evropský parlament před televizním finálem oprášil proti le Penové vyčpělou kauzu z 2016 o zneužití peněz pro parlamentní asistenty. Svědčí to o kvalitě a morálce této instituce, případ je dávno uzavřen, navíc le Penová už není poslankyní EP.  Hovořit o  nedávno zveřejněných faktech o Macronově korupci od auditního domu Mc Kinsley považuje mainstream za neslušné.  V kontextu NATO bude znamenat vítězství Marine le Penové přímo zemětřesení. S Macronem v čele je Francie poslušným vykonavatelem amerických záměrů, Macron vtahuje tradiční prorusky orientovanou Francii do konfliktu s Ruskem. S le Penovou v čele Francie obnoví nezávislou a suverénní pozici země a otevře cestu k rychlému míru na východě Evropy. 

Žádné komentáře: