středa 20. dubna 2022

kadyrov zelensky

Kam to vede

Ukrajina může válčit dalších deset let, řekl komik prezident Zelenský, Kadyrovovi to připadlo komické a vzkázal mu, že on nemá tolik času na tento druh zábavy. Zelenský nebyl zcela přesný, Ukrajina bude válčit tak dlouho, jak dlouho tam budou proudit zbraně a miliardy Zelenskému a spol. Konečně a co mrtví, kolik jich za deset let válčení bude? V Argumentech a Faktech je dnes hovor s předsedou ruské asociace hrdinu, generál je to emeritní, ale nebude mít daleko k Putinovi, říká, že pokud se válka rychle nezastaví, Rusko půjde až k Oděse, ovládne severní část Černého moře a spojí svá území s Podněsterskou republikou v Moldávii a pak stabilizuje válku. Bývalý náčelník českého generálního štábu tvrdí, že ruská generalita má zastaralé strategie, ovšem na rozdíl od jeho amerických bratrů ve zbrani, tato generalita vyhrála válku v Sýrii a momentálně je víc žádaná v západní Africe než západní vojenské síly, která se zde neosvědčily. Český generál jednoznačně vsází na válku a stoprocentní vítězství Ukrajiny, generálovy strategické koncepty mohou vzbuzovat skepsi z jednoduchého důvodu, že je téměř opsal od od moderátorů v českých televizích. Zuří válka a umírají lidé, na obzoru nebezpečí velké energetické krize, ale ve fantazii českého generála se neobjeví jednoduché řešení té hrůzy - proklamace NATO, že Ukrajinu nikdy nepřijme do svých řad a zahájení jednání o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Pokud se rychle nezahájí skutečná jednání bez amerických obstrukcí, Rusko bude dobytá území bránit i atomovými zbraněmi a Ukrajina se nejspíš rozpadne.

         Český generál a Zelenský přestali brát v potaz utrpení i názorovou roztříštěnost  obyvatelstva na východní Ukrajině. Ve francouzském Figaru reportuje jejich speciální korespondent Alain Barluet z Volnovachy, kterou před pár týdny dobyla vojska neuznané Doněcké republiky podporovaná ruskou armádou: "Na dvoře školy číslo pět se shromáždili zaměstnanci administrativy města, děti, rodiče. Měsíc po zuřivých bojích se v pompézní ceremonií škola znovu otvírá. Ve střetu zbraní se posouvají geopolitické linie. Pokud bude celý východní region dobyt, povede zde nová hranice oddělující Rusko od západního světa". Je evidentní, že korespondent Figara vládne větším strategickým  nadhledem než český generál. Korespondent náhodně hovořil s místním obyvatelstvem, nikdo Zelenského touhu deset let bojovat nezmiňoval,  např. Ludmila Aksyonenko: "Očekávali jsme tento moment už dávno"; Anastasia Anatolievna: "Mluvíme všichni rusky, bylo to však možné jen doma, ve školách, na úřadech to možné nebylo... Nakonec ti, kteří nás měli bránit, se ukázali našimi nepřáteli". Blízko stojící učitel k tomu dodává: "Předtím než odešli vyloupili obchody a nechali explodovat jednu školu...". Lidé při hovoru na mikrofon jsou velmi opatrní, mají strach nebo spíš nechtějí líčit černobíle realitu, která je mnohem komplexnější, píše žurnalista Figara. Projekt Novorossia pochází z minulých staletí, v roce  2014 se renovoval - slovanská identita, ortodoxie a ekonomický protekcionismus. Bývalá průmyslová bašta sovětských dob se svou metalurgií a doly není než stínem bývalé slávy. K mnohým to stále mluví, Rusko od 2014 vydalo 700 000 pasů obyvatelům regionu. Je otázkou, zdali se zde bude moci Rusko ekonomicky angažovat, jak mnozí očekávají, když samo čelí těžkým sankcím, píše žurnalista Figara.
      V italské televizi VisioneTV  fotoreportér a žurnalista velmi kvalitního informačního serveru Il Sussidario Giorgio Bianchi o situaci na Ukrajině (viz): "Ukrajinci jsou odsouzeni bojovat, protože západ dal k dispozici propagandistický aparát: nejsilnější zbraní Zelenského nejsou rakety a tanky, ale propaganda. Ukrajinci jsou zakleti ve vykonstruované rétorice". Bianchi např. popisuje situaci v Mariupoli, kde pobýval, úplně odlišně od EU oficiální verze. Např. na námitky obyvatel proti tankům v blízkosti obytných domů, důstojníci odpovídali, že je stanné právo a tedy mohou dělat, co chtějí. Podle Bianchiho velká část obyvatel je proruská a mnozí vidí v Rusech osvoboditele. Bianchi říká, že i Washington Post napsal, že ukrajinská armáda používá lidské štíty.   



        

Žádné komentáře: