úterý 5. dubna 2022

legalita usa

Porušili legalitu

Mezinárodní ekonomika může fungovat jen na bázi jistého typu pravidel, která podmiňují její dlouhodobou stabilitu. Makroekonomický komentátor v South China Morning Post (SCMP) Neal Kimberlay píše, že nelze podceňovat chápání legality zabavení rezerv ruské centrální banky v západních bankách. Klíčovým bodem logiky rezerv je axiom o bezpečně uloženém národním bohatství, které je přístupné a převoditelné, když je potřeba. Sankce proti ruské centrální bance mohou otřást americkým dolarem. Státy, které rezervy zcizily, si tento akt mohou vysvětlovat, jak chtějí, nicméně jiné země to budou chápat jako falešný precedent, který nutně vyžaduje odpověď, nejspíš urychlení diverzifikace rezerv, píše Neal Kimberlay. Určitě to pohne Čínu, aby diverzifikovala svých 3,2 bilionu zahraničních rezerv, v jiných zemích političtí činitelé určitě budou uvažovat o něčem podobném a s velkou pravděpodobností směrem k juanu. Sankce proti Rusku a sebesankce západních firem na ruském trhu akcelerovaly růst cen na trhu energie a kovů. Růst cen se pozoroval již před ukrajinskou krizí, ale restrikce na ruský obchod způsobily cenový šok. Rusko se bude snažit najít odbytiště svých surovin a případní asijští a jihoameričtí zájemci mohou počítat se slevou od ruské strany. Drahá energie v EU a USA a levnější energie v jiných částech světa zbortí již tak slabou konkurenceschopnost západních výrobků a místo reindustrializace Západu dojde k další vlně deindustrializace. Sankce proti Rusku způsobí celosvětové ekonomické a finanční změny, píše Neal Kimberlay.

        Zmrazení ruských rezerv je bezprecedentní krok, který povede ke konci výlučného postavení dolaru, na němž je postavena americká hegemonie. Je to velmi nečekaný boční efekt ukrajinského konfliktu, který pravděpodobně Putin anticipoval. Není potřeba snížit dolarové transakce o 50 %, již 10% posun k juanu se dotkne 50 % globálního dolarového obchodu, USA budou potřebovat holistickou reflexi nad svojí produktivitou, vzdělávací úrovní, investováním do produktivních oblastí atd. Budou muset začít produkovat, co konzumují, nebudou moci žít z pumpování M2 do světových financí, píše se v komentáři k článku Neala Kimberlaye v SCMP.
          Prezident amerického rezervního systému Jerome Powell se vyjádřil, že ukrajinské události mohou změnit čínskou finanční trajektorii. Doposud se Čína snažila izolovat juan od mezinárodního platebního systému, nyní mohou Číňané využít situace a začít s expanzí juanu po planetě. V současnosti podle MMF v rezervách centrálních bank je v juanech uložen ekvivalent 319 miliard dolarů, juan se podílí pouze 2,5 % na celkových rezervách, v euro je 19 % rezerv, víc než 50 % v dolarech, přitom v roce 2007 podíl dolaru činil 70 %. Podle názoru finančního poradce katarského emíra Abd Saida v egyptském Al-Ahram: "Rusko podpoří cestu k čínské kontrole nad světem". Podle jeho názoru mezinárodním platidlem se stane juan, silná čínská ekonomika produkuje už všechno od jehly po raketu. Moskva nemá v situaci brutálních sankcí jinou volbu než sledovat názor emírova poradce. Ekonomické sankce si vlastně Západ nasadil proti sobě.

Žádné komentáře: