pondělí 7. března 2022

sankce rusko

Sankce a co po nich..

Je banálním tvrzením, že válku na východě mohou zastavit pouze intenzívní jednání o míru a o  kompromisech, zatím jsme svědky nekonečných jednání o sankcích, které válečnou hrůzu spíš prohlubují. Po západních sankcích se Rusko na nějakou dobu ekonomicky propadne a chtíc nechtíc si bude muset vypotit vlastní záměnu za západní import. Bezprostředním důvodem zahájení války byla pro Rusko neudržitelná situace kolem východoukrajinských republik, obyvatelstvo masívně optovalo pro ruské občanství a očekávalo pomoc z Ruska.  Ruský prezident dlouhodobě prosazoval antiglobalistickou politiku ruské soběstačnosti ve všech odvětvích, po západních sankcích v roce 2014 tato politika ještě zesílila, ale měla své meze v ekonomické efektivitě, která po utlumení sankcí převážila a poslední roky se moc nerealizovala, přitom záměna západního importu vlastní produkcí je pro velmocenskou roli Ruska zcela prioritní záležitostí. Před  pár dny v hovoru s ruskými pilotkami Putin řekl: "Ruský mužik se pokřižuje, teprve když zahřmí", téměř se zdá, že měl na mysli tento faktor a ten sehrál stejně důležitou roli jako neutralita Ukrajiny a bezpečnost východoukrajinských republik.

          Ruský prezident v zásadě vůbec neprojevuje ani sebemenší stopy neklidu v důsledku sankcí, téměř jako by byly v jeho plánu. Přitom sankce v některých ohledech jsou účinnější než plošně působící bomby, např. se už začíná diskutovat propad v dodávkách evropských medikamentů, jejichž procento v ruských apatykách není zanedbatelné. Obrovským problémem plynoucím ze sankcí je záměna asi 750 letadel západní provenience z celkových 980 letadel osobní přepravy. Společnosti v důsledku sankcí vypověděly s okamžitou platností smlouvy o leasingu a zastavily se dodávky náhradních dílů od Boeingu a Airbusu. Otázkou, jak vyřešit tento problém, který zdánlivě nemá  řešení, se zabývají nejkvalitnější mozky, které má centrum k dispozici. Jedna západní firma za druhou vycouvávají z ruského trhu, Ikea, Netflix, Sephora, Heineken, Henkel, Zara, Puma atd., Danone a Nestlé pokračují v přítomnosti na ruském trhu, tyto firmy velmi rychle na ruském trhu nahradí Turci a Číňané, popř. domácí výrobci. Budeme svědky radikální de-globalizaci ruského světa, ovšem nejen v materiálním konzumu, ale i v kultuře, Rusko, kde především populace hlavních měst byla součástí západních (pseudo)kulturních trendů, často víc "up to date" než New York samotný, se bude muset vrátit ke kořenům národní kultury.
       Podle modelování kielského ekonomického institutu sankce Rusko významným způsobech ekonomicky oslabí, pokud ovšem nevstoupí do hry jiné faktory, kterými Rusové historicky vždycky oplývali. Podle modelu celý západní svět přijde ročně o 0.17% ekonomické výkonnosti, což je zanedbatelné, Rusko musí kalkulovat s deseti procenty. Německo ztratí 0.4% výkonu, Polsko 0.76%, Česko přijde 1.16% HDP, Litva o 2.46%. USA se to ekonomicky téměř nedotkne. V roce 2020 do Evropy mířilo 37% ruského exportu, opačným směrem 4.8%. V 2020 14.6% ruského exportu šlo do Číny a odtud se generovalo 23.7% importu. Ředitel rakouského institutu ekonomického výzkumu Felbemayer tvrdí, že krátkodobě sankce nebudou mít politický efekt, pouze dlouhodobé sankce budou mít tento potenciál. Evidentně se mýlí, pokud ruské politické centrum dokáže čelit počátečním problémům, které sankce přinesou, pak podle historických paralel v dlouhodobém horizontu najde řešení, přestávají totiž platit modelové trendy a vstupují do hry iracionální faktory. 

Žádné komentáře: