sobota 26. února 2022

bod zvrat

Bod zvratu

Mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová včera prohlásila, že vztahy se západem dospívají do bodu, kdy už nebude návratu. Nespravedlnost a podlost ve všech směrech, kterou musí prostý Rus pociťovat od západu, bude silným psychologickým prvkem, který národu pomůže přežít pár krutých let než se vypořádá s ekonomickým dopadem hrůzných sankcí. Mj. ušlechtilý, demokratický západ zmrazí nebo spíš zabaví stovky miliard ruských vkladů, Swift pravděpodobně zůstane Rusku dostupným, aby bylo ochotno dál dodávat západu uhlovodíky. Bodem zvratu Zacharovová nejspíš myslí totální orientaci země na Čínu a další asijské a jihoamerické země. Západ se mylně domnívá, že je technologicky na takové úrovni, že bez jeho produkce, která je ovšem většinou čínská, se Rusko propadne do Afriky.

           Bod zvratu nastolí historickou koalici ruské vědy a talentu s čínskou pílí a schopností vylepšovat, v excelentní Prehistorii od Henrietty Alimenové a jesuity Steveho, která se už sedmdesát let stále vydává, se píše, že mezolitická centra na západě časově předcházela, ale čínská technika se stala velmi rychle sofistikovanější a rafinovanější. Asijské země reagují na rusko-ukrajinský konflikt běžnou diplomatickou rétorikou, malajsijský předseda vlády Yaakob řekl, že věří, že dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou je velmi rychle možná, Thajsko a Filipíny jsou hluboce znepokojeny, Vietnam, který je silným ruským ekonomickým partnerem, situace na Ukrajině vůbec neznepokojila.
         Jižní Amerika je v pohledu na ukrajinské události rozdělená, v žádném případě zde navzdor americkému tlaku, nikdo nechce stavět Rusko mimo civilizaci, jako se to děje v EU. Brazilský prezident Bolsonaro se vyhnul kritice Ruska, na sociálních médiích píše, že jeho vláda chce prohlubovat přátelskou spolupráci s Ruskem, Ukrajinou a Maďarskem. Levicový Lula de Silva, který vede v průzkumech prezidentských voleb, kritizoval obecně války jako prostředek řešení vzájemných sporů, ale vyhnul se konkrétnímu pojmenování oběti a agresora v konfliktu. Ekvádor, Paraguay, Guatemala, Honduras a Peru volají po diplomatickém řešení. Nicaragua, Venezuela a Kuba stojí bez výhrad na ruské straně, Maduro twittoval, že je mu odporný perverzní plán sevřít Rusko do vojenských a strategických kleští, NATO podle něho jasně porušilo Minské dohody. Argentinský prezident žádá jednání obou stran, které povede ke kompromisům a zajistí bezpečnost všem stranám. Je ovšem jasné, že NATO pár kilometrů od ruského hlavního města, není pro nikoho moc bezpečné.  Bolívijská vláda zůstala neutrální, žádá, aby obě strany hledaly řešení diplomatickou cestou. Kolumbie se ztotožnila s Ukrajinou. V Chile stávající konzervativní prezident  Piñera, kterému 11. března končí mandát, požaduje, aby mezinárodní společenství vyvinulo úsilí, které by vedlo k přijatelnému kompromisu. Je jasné, že neutrální Ukrajina je jediným možným kompromisem, ztotožňovat termín demokracie s právem vstoupit do NATO, je perverzním odcizením podstaty pojmu.       

Žádné komentáře: