středa 1. prosince 2021

kandidat prezident

Konečně kandiduje

Bezesporu včera ve Francii hlavní zpráva dne, velká naděje evropské národní pravice Eric Zemmour se konečně oficiálně proklamoval prezidentským kandidátem, v pateticky působivém videu nastínil důvody, které ho přinutily vstoupit do kampaně o níž si nemůže nikdo dělat žádné iluze. Proti němu stojí zkostnatělý a podlý politický systém, který pohltí každého, kdo by s ním chtěl pohnout. Slibným jevem může být fakt, že včera večer už video shlédlo přes 1.6 milionu lidí. Zemmour se pokusil vybudit poslední záchvěvy patriotismu a kontinuity s tisíciletou minulostí: "Stali jste se exulanty ve vlastní zemi, jste cizinci ve své Francii.." Zemmour frontálně napadl elity, novináře a politiky, kteří Francii zradili, bilancoval desetiletí úpadku. "Postavme znovu Francii, vraťme ji průmysl, kulturu, historii, tradice, jazyk a způsob života."  Francouzský mainstream v posledních týdnech vytušil velké nebezpečí z jeho strany a útok už zahájil, ale včerejší Zemmourovo video režim rozběsnilo do nevídané polohy.

            Pár minut po zveřejnění videa je začali komentovat v probíhajícím pořadu ve veřejnoprávní televizi TF1, v pořadu předváděná demokracie působila dojmem pokrokové černé sotni nebo klubka zmijí. Moderátor propukl v šílený jásot, ke kterému se přidali v pořadu sedící mladí, v první chvíli měl divák pocit, že moderátor dostal z režie zprávu o Zemmourově smrtelné autonehodě, šlo o jinou zvěst, kterou symptomaticky považují novináři francouzských média za informačně extra důležitou, zločin proto morálce. Autoři Zemmourova videa použili k dobarvení Zemmourových slov fotografie dokladující slavnou historii i mizernou přítomnost Francie, např. tvář Gabina, Bardotové, Belmonda a fota Henry-Bernarda Levyho a pouličních nepokojů. V osm večer si TF1 pozvala Zemmoura k hovoru s jejich "hvězdným" moderátorem Bouleau, Zemmour se před pár hodinami proklamoval prezidentským kandidátem, bylo by příhodné se  ho ptát po osnovách volebního programu. Bouleau nedokázal minimální profesionalitou maskovat nenávist, vytrhával sentence ze Zemmourových knih a dokazoval, že dotyčný patří do basy ne na Elysejská pole. Jiná umírněnější mainstreamová televize BFM se  okamžitě po pořadu Zemmoura ptala, co říká na hovor v TF1. Eric Zemmour: "V hovorech s jinými kandidáty vidíte něco jiného, je poníženě pokorný, často jako larva, jeho dotazy byly příkladem intelektuálního podvodu". Byl to jen začátek a pět měsíců čekají Zemmoura horší věci, nemůže obstát proti tomuto druhu evropskounijní demokracie nebo taky variantě obyčejného fašismu.   
            Na netu cirkulují miliardy všech možných fotografií tisíckrát kopírovaných, v Zemmourově videu znamená anonymní banální foto hořícího auta znectění morálního práva pravicovým extremistou, tj. ignorování autorského práva nulitního individua, které stisklo spoušť. Dočteme se o tom  v týdeníku českého miliardáře Křetínského Marianne v článku Jean-Loup Adenora. I Marine le Penová prý charakterizovala video jako pasé. Podle článku extrakty z minulých, jinak zcela běžně dostupných na netu cirkulujících ilustrací, je možné použít v kritických, polemických, pedagogických a vědeckých souvislostech, ale Zemmourovi posloužily k politické propagandě a přitěžující okolností je fakt, že je použil kandidát radikální extrémní pravice, je to něco úplně jiného než kandidát mainstreamu. Zábavný typ pravdy v týdeníku Marianne. Likvidační pseudomorální a pseudoprávní ekvilibristika v Marianne zdaleka není nejbrutálnějším příkladem svého žánru ve francouzském mainstreamu. V Marianne též David Djaïz původem z jižního Maroka, kterému se určitě zamlouvá Francie taková jaká je: "Když se objeví na mediální scéně demagog (Zemmour), je to znakem krize, kterou novináři, politici a intelektuálové nechtějí vidět, Zemmour je symptomem dekadence veřejné debaty nahrazené invektivami..." a laviny podobných litanií, které jsou založeny na "pokrokovém" chápání reality, které je nadřazeno demokracii, soudnosti a přirozenosti.  

 

Žádné komentáře: