pátek 3. prosince 2021

eric ciotti

Éric Ciotti zítra

2. prosince hlasovalo 140 tisíc francouzských republikánů (LR), kteří jsou po Macronově LREM druzí nejsilnější v parlamentu a ovládají nejvíc francouzských regionů, koho pošlou do prezidentské soutěže. Hlasovalo se mezi 5 kandidáty, u nichž se až na Érica Ciottiho moc nepředpokládalo, že by nepokračovali v třicet staré politické linii, která z etnických Francouzů dělá cizokrajnou menšinu ve vlastní zemi. Ciotti byl považován za minoritního  kandidáta nebo provokatéra, který dotváří politický folklór. Ciottiho program se v zásadě moc neliší od Erica Zemmoura, Ciotti zaujal tvrzením s velkou odezvou, pokud v druhém kole bude volba mezi Macronem a Zemmourem, dá hlas Zemmourovi. Ještě v minulých volbách by ho vedení strany prohlásilo za pravicového extrémisty a vyškrtlo z kandidátky, doba se mění a včera Ciotti vyhrál hlasování o nominaci, dostal 25.59% hlasů a v druhém kole se utká s prezidentkou regionu  Île-de-France Valérií Pécresse, která dostala  25%, vítěz bude hájit barvy středopravicové gaullistické strany.  Marine le Pen to v novinách komentovala: "U republikánů nemám soupeře, ale klony...".

          Éric Ciotti se ve stranické kampani důsledně vyjadřoval o negativních důsledcích masové imigrace. Předpokládalo se, že vyhraje mainstreamem favorizovaný prezident regionu Hauts-de-France Xavier Bertrand, o němž se psalo, že v poslední době konvertoval k ideji, že imigrace není pro Francií šancí, ale dodával, že Marine le Penová nemůže tento problém řešit. Je dobrým znamením, že slovní ekvilibristiky na členy strany tentokrát nezabraly, Bertrand po oznámení výsledků okamžitě vyzval své příznivce, aby v druhém kole hlasovali pro Pécressovou. Zbývající dva neúspěšní kandidáti se zatím nevyjádřili, ale mají též blíž k Pécressové, Ciotti by v hlasování kandidátů a baronů strany prohrál, ale voličská základna umírněné pravicové strany bývalých gaullistů obvykle neslyší na rady mocných v partaji, např. proti Chiracovým intrikám vybrali členové strany kdysi Sarkozyho, v minulých volbách Fillona, k jeho eliminaci musel mainstram nasadit velmi zákeřné páky. Voličská matematika mluví pro Pécressovou, ale voličská dynamika a touha po změně favorizují v druhém kole Ciottiho. Vítězství Ciottiho signalizuje, že Zemmourova linie je ve Francii většinovou a za druhé, členové republikánské strany se pořád ztotožňují s pravicovými idejemi, zatímco bossové strany často flexibilně splývají s Macronem.  Zajímavá perspektiva prezidentských voleb, proti Macronovi Zemmour, Marine le Penová a Ciotti, všichni s podobným programem. V sobotu večer, až se vyjasní, kdo povede kandidátku republikánů, teprve začne ve Francii předvolební boj, který může pohnout Francií a otřást s Evropskou unií.  
     Komentář na sociální síti: "Snil bych o tom, ale bohužel se většina Francouzů proměnila v ovce, Pécressová víc naplňuje jejich vizi, trio le Penová, Zemmour, Ciotti by Macrona porazilo, v čase začínajících vánoc může člověk i snít...

Žádné komentáře: