úterý 30. listopadu 2021

cina afrika dakar

Čína Afrika dnes v Dakaru

V Dakaru v pondělí zahájil osmý summit čínsko-africké kooperace, čínský prezident Xi pronesl klíčový projev "via video line". Čína ustaví s Afrikou tzv. "zelený kanál" pro africké zemědělské produkty a rozšíří netarifní importní oblast pro tyto produkty, objem afrického agroexportu má v příštích třech letech dosáhnout 300 miliard dolarů, přitom v roce 2018 obrat Číny s Afrikou v agroprodukci činil 7 miliard. Znamená to obrovský ekonomický impuls pro celý kontinent a je to pravděpodobně nejoptimálnější forma pomoci Africe. Evropská unie na druhé straně postavila africkým zemědělským produktům nepřekonatelnou bariéru. Čínské investice a rozvojová pomoc Africe jsou impozantní a daleko v rozsahu a efektu dnes předčí západní, západní svět  žárlivě střeží tento kontinent, protože z neznámých důvodů trpí ideologickou pověrou o svých prioritních právech nejen v této oblasti.

        Přestože americká a francouzská vojenská pomoc v Mali nevede k eliminaci islámského terorismu, nesmí tato země pod ekonomickými hrozbami spolupracovat s ruskou bezpečnostní agenturou Wagner, která se ve Středoafrické republice tak osvědčila, že před pár dny oznámila místní vláda, že ruština se stane povinným jazykem na univerzitách země a mladí budou prioritně studovat v Moskvě. Desetiletí unavovaly stále stejné zprávy z této země o té či oné ozbrojené islámské skupině, která sahá po moci, podobně v Čadu, Mali apod. a to navzdory francouzské vojenské přítomnosti. Když se rozšifrují evropské  miliardy na vojenskou pomoc, zjistí se bizarní fakt, že z této pomoci ukrojí největší krajíc zajištění bezpečnosti hrstky evropských vojáků a vojenských misí v zemi. Pravděpodobně to byl problém i v Afghánistánu, když chce někdo vojensky pomáhat, aby byl efekt, musí riskovat vlastní kůži, což je ve světě evropskounijní zbabělosti velkým problémem.
         V západních médiích se chápe Afrika jako prostor soutěžení s Ruskem a s Čínou. Všechna fakta z Afriky západní média převádí do této bigotní rétoriky, asi tomu neujde i včerejší prohlášení čínského prezidenta o daru miliardy vakcín Africe (600 milionů vakcín zadarmo, další ve formě společné produkce). V posledních letech v rámci kooperace Čína vybudovala 80 energetických infrastrukturních projekt, postavila 45 velkých stadionů, vytrénovala stovky tisíc specialistů apod. Čínská Export-Import banka např. v 2015 půjčila Ugandě $200 milionů dolarů na rekonstrukci letiště v Entebbe, navzdory Covidu, 75% rekonstrukce je hotovo a projekt se dokončí v 2022, v jižní Africe čínské firmy dodaly první dávky sítí 5G a aktualizovaly 5000 komunikačních center, Čína vybudovala největší africkou hydroelektrárnu v Angole atd.   
            Američané jsou na druhé straně výjimečně v africkém případě posedlí duchovními tužbami, investují do občanské společnosti sorosovského typu a exportují do Afriky demokracii, Evropská unie pomáhá tím, že organizuje masovou imigraci do Evropy, což kardinál Sarah považuje ze druhé otroctví. Je známo, že emigrují ti nejkvalitnější, kteří i mají prostředky na cestu, argument o tom, že EU zcizuje africkým zemích populační kvalitu, aby ji pak použila v inferiorních jobech a na penze své přestárlé populace, v Evropské unii jako argument neobstojí z důvodu inherentního maskovaného rasismu evropskounijní politiky a jejích stoupenců, domnívají se totiž, že Afričané se v inteligenčních kategoriích moc neliší, proto se nic nestane když se jim ukradne elita. Odráží se to v názorech Afričanů samotných, jejichž statistika je velmi překvapující, podle Afrobarometru, 63% Afričanů soudí, že ekonomický a politický vliv Číny v jejich zemích je pozitivní nebo velmi pozitivní. Blinken na nedávné cestě prohlásil, že USA hodlají v rámci iniciativy B3W investovat do Afriky 40 miliard dolarů, tyto investice mají mimoafrický drive a účel, eliminovat nezápadní vlivy v Africe. Čínské investice, které jsou několikanásobně větší a dlouhodobé, americké záměry se mění po každých prezidentských volbách, vylepšují materiální základnu kontinentu, čínské infrastrukturní programy jsou velmi citlivé k lokálním systémům. Logicky jsou doprovázeny vlivem Číny, pokud západní média nad tímto faktem žasnou, pak jsou samotná důvodem k žasnutí.

Žádné komentáře: