pondělí 22. listopadu 2021

demokracie idea brusel

Demokracie podle IDEA

Dnes po obědě se v  Bruselu v budově Komise za přítomnosti vysokých funkcionářů EU bude diskutovat report stockholmského ústavu IDEA monitorujícího světovou demokracii. Zaměstnanci IDEA ve Stockholmu vyprodukovali zprávu o stavu světové demokracie od roku 2015 do současnosti. Už jejich webové stránky vyvolávají husí kůži: „demokracie a klimatická výzva“; "Guterresovy úvahy o světové demokracii"; "po volbách v Nikaragui Ortega konsoliduje diktátorský režim". Nikaragujcům se zamlouvá Ortega a klidně mohou mít pocit, že žijí v zemi s lepší vládou než je politkorektní švédský teror.  Podle IDEA i když USA zůstávají velkou demokracií, snížil se v důsledku Trumpova vládnutí jejich demokratický rating, pojetí demokracie tohoto institutu se ozřejmí z komentáře Alexandera Hudsona, jednoho ze spoluautorů výroční zprávy, o důvodu demokratického úpadku v USA. Hudson vysvětluje úpadek americké demokracie popíráním výsledku voleb prezidentem Trumpem a tím, že Kongres nevyšetřil jeho prezidentování v období 2018-20. Relativizátoři všeho, od morálky až po pohlaví, neregistrovali, že pokud je něco relativní, pak je to pojem demokracie samotný. Málokdy se potká někdo ze Švédska v pražské hospodě nebo na plážích v Parze, kdo by nelamentoval nad vládnoucím antidemokratickým terorem politické korektnosti ve Švédsku. Ve velké většině tito lidé tvrdí, že se s tím nedá nic dělat, normálně myslící člověk ve Švédsku kandidovat nemůže, vládnoucí režim má nástroje, jak normálnost politicky likvidovat. Švédsko v pořadí IDEA figuruje jako příkladně demokratická země. Jejich pojetí demokracie zrovna v případě Švédska rozesměje – Švédsku IDEA vyčítá pouze to, že občas není schopno předat veřejnou informaci lidem jiných jazyků.

         Pochybný je celý systém hodnocení demokratických kvalit jednotlivých zemí, který vychází z voluntaristických kritérií, o nichž se domnívá globální liberálismus, že jsou dobré, i kdyby byly dobré, nejsou podstatné, protože uchopit podstatu demokracie mechanickým  algoritmem není možné. Problematické je to i v případě materiálně uchopitelných problémů, které se jeví lehce řešitelnými jako je např. vyhodnocení chudoby ve světě. Demokratická kritéria IDEA: volební účast, dostupnost a nezávislost justice, civilní svobody, sociální práva a rovnost, efektivní parlament, korupce, integrita médií atd. Média v Německu jsou objektivní, když  včera záměrně zamlčela původ vraha bývalé partnerky a jejich 4letého syna? Média v Česku jsou objektivní, když do nekonečna obluzují veřejnost frázemi o tom, že Okamurova strana je populistická a bůhvíco ještě? Od roku 2010 do 2020 mělo Srbsko po Nikaragui a Turecku zažít třetí největší odklon od demokracie, což je jasný podvod demokratických manipulátorů plynoucí z faktu, že v tomto období Srbsko prohloubilo spolupráci s Ruskem. V roce 2020 se měly kromě  Srbska posunout od demokracie k hybridnímu režimu též Zambie, Mali, Turecko, Honduras, Benin atd.
        Venezuela se v 2017 posunula k autoritativnímu režimu, během víkendu se v této zemi volily  guvernéři 25 států, volby monitorovala i EU, nikde v médiích se neobjevilo podezření o volebním podvodu, 20 ze 23 států a hlavní město vyhrál Maduro, 3 získala opozice, francouzské mezinárodní rádio RFI to dnes ráno komentovalo: „Ve Venezuele prohrála demokracie.… (a vyhrál Maduro)“. Rádio lapidárně shrnulo podstatu demokracie Evropské unie a institutu IDEA, který EU financuje. Politické podvůdky IDEA s demokratickým ratingem mohou být víc nebo méně zábavné, málo apetytlich je tvrzení, že Arménie se po sametové revoluci 2018 posunula od hybridního režimu k demokracii, mediální miliardář Pašinjan manipuloval i se státními strukturami, na které si předchozí vlády nedovolily sáhnout, jako jsou armádní velitelské kádry, dovedl stát do fatální katastrofy. Podle IDEA se světová demokratická scéna zužuje, počet demokratických států klesl od roku 2015 ze 104 na 98. Od demokracie k hybridnímu režimu se měly posunout i Polsko a Maďarsko, pokud někoho plevelení mozku  doprovázející grafy světové demokracie znudí, pak se nesplete, když si dovodí, že  demokraticky muselo padnout i Slovinsko, které si zvolilo do čela vlády osobu sympatizující s Orbánem. Studie IDEA zmiňuje Česko pouze jednou, od roku 2015 se u nás snížil rating čistých voleb, nezdůvodňuje se to, lze spekulovat, že volby nemohly být čisté když zvítězil Miloš Zeman nebo Babiš. IDEA nás zahrnula do skupiny degradující čistoty s Botswanou, Brazílií,  Bolívií, Maďarskem, Polskem, Trumpovými USA a Namíbií.

Žádné komentáře: