úterý 23. listopadu 2021

kast chile

Komunismus a vodnatelná pravice

Zachránit stát od komunismu a od vodnatelné pravice, tak kvalifikují výsledek prvního kola prezidentských voleb v Chile tamní noviny La Tercera. Vodnatelnou pravicí je myšlen matně pravicový končící prezident Pinera a konglomerát středových pravicových stran, které jsou ochotny ustupovat světovému pokroku až za mez sebeanihilace. Kandidát alternativní pravice katolický konzervativec José Antonio Kast s 27.9% vyhrál v neděli první kolo prezidentských voleb a jeho sociálně-křesťanskému hnutí se podařil velký průlom do parlamentu, v druhém kole se 19.prosince utká s extrémním levičákem Gabrielem Boricem, který dostal 25.8%, na třetím místě ekonom Franco Parisi (12.8%) považovaný za pravicového populistu, který dostal tak vysoké procento i když vedl kampaň na dálku, aby se vyhnul problémům, které má s placením alimentů. Středové strany, které vládly zemi třicet let, utrpěly porážku, čtvrtý v pořadí Sebastian Sichel (12.8%) z koalice pravicových stran, která vládla zemi deset let, pátá Yasna  Prevoste (11.6%) z koalice socialistů a lidovců, která vládla dvacet let.

      Celá záležitost je pozoruhodná tím, že v říjnu 2019 se rozjely masové sociální nepokoje organizované extrémní levicí, nepokoje si vynutily obrovské ústupky od centrální moci, kterou má poslední dvě volební období v rukách středová pravice. Bylo zvoleno ústavní shromáždění, kde pravice nedosáhla ani na blokující třetinu mandátů, shromáždění schválilo novou ústavu se silnými sociálními prvky. A nyní tak radikální změna voličského názoru. Volební aritmetika přeje Kastovi, předpokládá se,  že voliči třetího a čtvrtého kandidáta v pořadí jsou názorově bližší Kastovi než ultralevici, šancí levice je větší volební účast v druhém kole, v prvním kole volilo jen 48% oprávněných.  Chilské noviny La Tercera vyvozují z volebního výsledku celkem jednoduchou, ale často unikající pravdu, která se v Evropě ignoruje: „Voliče nezajímá nadřazenost intelektualojdů, pravice může vítězit pravicovými idejemi, aniž by potřebovala velké teoretiky a intelektuály a ponižující ústupky. Velké potřeby nevyžadují velké přemýšlení, stačí zdravý rozum, a Kast neudělal nic jiného, než hrál na správné nástroje, má zkušenosti s terénem, které nesouvisí s teorií, ale s tím, co lidé potřebují. Práce a vytrvalost jsou efektivnější než vznešené proslovy a ušlechtilé teorie“.
        Chilská vodnatelná pravice nebude v tak hrozném stavu jako evropská, po oznámení výsledků, pravicové středové strany akceptovaly alternativní pravici a vyjadřují Kastovi podporu v druhém kole, např. generální tajemník pravicové Renovación Nacional Diego Schalper  požaduje mírné úpravy v jeho programu. Ve Francii středová pravice ve volebních obvodech raději podpoří Mélenchonovu levici nebo komunisty než lepenisty, podobně v Německu CDU, do vedení výborů Bundestagu dává přednost pohrobkům SED než Alternativě pro Německo.  
         Kastův program vydává evropský mainstream, ať už si říká levý nebo pravý, za extrémně pravicový v typické očerňující rétorice, např. i velké španělské pravicové noviny ABC mluví o Kastovi jaho extrémním pravičákovi, Boric je jenom levicový kandidát.  Podle Guardianu pinochetista proti pokrokovému studentovi, jehož agenda je zelená, feministická a progresívní s velkou  podporou univerzitně vzdělaných. Nakonec Guardian přece jen úplně nezůstal mimo objektivní když cituje chilskou politoložku Valentinu Rosas: "Vypadá to, že některé Boricovy stanoviska neodpovídají urgentním potřebám lidu..". Pokud bude zvolen José Antonio Kast, postaví protiimigrační bariéry na hranicích, tvrdě proti zločinu a podpoří militarizaci násilných oblastí, zruší ministerstvo  žen a ústav pro lidská práva, je proti interrupcím, v ekonomické oblasti hodlá částečně privatizovat měďné doly a snížit daně.

Žádné komentáře: