středa 13. října 2021

icpc program

 Japoncům se to nelíbí..

A pravděpodobně ani Fialovi a celé nové vládní gardě, asi navrhnou protiruské sankce. V Česku převládla jakási duchovní protiruská atmosféra živená většinovými médii a sebeproklamovanými demokraty z nového vládního bloku s Fialou v čele. Za společensky patologické se dá považovat šíření tohoto protiruského náhledu v celé školní soustavě, ideologicky to deformuje mládež a blokuje její možnosti. Např. v Bulharsku je vláda antiruská, ale lid chová k Rusku sympatie, Bulhaři pracující v Česku to vysvětlují tím, že vláda je taková, jak si přeje Evropská unie, která ji sponzoruje a z toho důvodu ji Bulhaři tolerují. V Česku je situace úplně opačná, zdánlivě EU něco subvencuje, ale v celkovém totálu nás vykrádá ve velkém a přesto ji vycházíme vstříc v antiruské agilitě, která stát vůbec nevede do bezpečných přístavů. Nekorektní až antiruské postoje jsou patrné ve velkém rozsahu u studentů a lidí, kteří vystudovali po převratu v 1989. Starší generace chovaly antipatie k sovětským barvám, ale na Rusko nazíraly objektivně, neredukovaly ruskou podstatu pouze na sovětský režim, jak to předvádí dnešní političtí manipulátoři a pedagogové. Obzvlášť lidé školeni vyššími vzdělávacími institucemi žijí v zajetí sebeobelhávajícíh bludů o zaostalém Rusku a úžasných amerických a britských univerzitách. Fundamentem moderních technologií je programování, umělá inteligence je vlastně zhmotněním programových procesů, přes velké úsilí vědy nikdy nedošlo k tomu, že by se programování mohlo zautomatizovat, sebeučící algoritmy v tomto směru nejsou možné.

        Programování je a zůstane výsadou lidského mozku. Hvězdy v programování jsou hvězdami moderní doby, jsou  klíčovými  prvky technologického rozvoje. Bohužel Česko těmito hvězdami neoplývá, manažeři softwarových firem si stěžují, že najít dobrého programátora je zázrak. Japonská anglojazyčná média hromadně referují o mezinárodní události z minulého týdne, která se uskutečnila v Moskvě v prostorách fyzikálně-technického institutu. Mistrovství světa univerzitních týmů v programování (ICPC 2020), kvůli Covidu o rok posunutému. Velký informační portál Yahoo News Japan detailně referuje o události, píše o absolutním vítězství ruských týmů v této prestižní události. Ruská priorita se v soutěži opakuje od roku 2008. Zlatou medaili si odnesl tým z Lobačevského univerzity v Nižním Novgorodu, druhý skončil tým soulské univerzity, třetí petrohradská univerzita, čtvrtý matematickofyzikální institut z Moskvy, pátá wroclawská uni, šestá Cambridge, Běloruská státní univerzita, bukurešťská univerzita, devátý MTI z Bostonu, dál charkovský elektronický institut, univerzita z Illinoa, následuje moskevská vysoká ekonomická škola, petrohradská státní univerzita, atd. Až v žebříčku dole následovaly prestižní indické vysoké školy a americké super prestižní univerzity, první čínská univerzita z Taivanu osmnáctá (viz).
       Žádná česká vysoká škola se nedostala mezi 140 finalistů, do finále se klasifikovalo 15 týmů z Ruska a z Indie, 14 z USA, 6 z jižní Koree atd. Česká republika neuspěla ani v středoevropském kole, mezi 87 středoevropskými vysokoškolskými tými skončil tým z matfyzu sedmý, zvítězil tým wroclawské univerzity, z dalších českých týmů až na 26. místě skončilo ČVUT. Šampionát zpochybňuje některé západní mýty, americké univerzity, o nichž česká média vždy informují jako o prestižních a které figurují ve všech možných žebříčcích prestižnosti, nejsou moc kvalitní, mýtus o planetární čínské inteligenční superioritě, mýtus o ruské zaostalosti, kvalitní západoevropské univerzity atd.. Nejde o běžnou soutěž, ale o globální programátorské zápolení, které pořádají světové univerzity, v regionálních úrovních se vybírají ze 300 000 studentů počítačových disciplín týmy, které budou region reprezentovat ve světovém finále, řešené problémy jsou extrémně složité. Na horních stupních finále figurují ruské vysoké školy, výjimečně z Evropské unie nebo USA, na čestném místě skončily polské školy a jak se očeká asijská vysokoškolská učiliště. 

Žádné komentáře: