čtvrtek 23. září 2021

afera prezident

Aféra příštího prezidenta

Volby V Česku a Německu pravděpodobně nevnesou světlo do evropskounijní hnití. Naděje na změnu všeho se rýsuje ve Francii, je spojená se jménem Eric Zemmour. Zemmour se ještě nedeklaroval prezidentským kandidátem a už přišel o novinářský job ve francouzské televizi a novinách, údajně se tato činnost neslučuje s rolí prezidentského kandidáta, byť jenom potenciálního. Televize CNEWS, z které Zemmour udělal nejsledovanější publicistický kanál, se okamžitě po jeho odchodu propadla ve sledovanosti. V Paris Match před dvěma dny  publikovali intimní fotografie Zemmoura a jeho poradkyně  Sarah Knafo na pláži. Vzhledem k tomu, že se nedeklaroval kandidátem a je tedy privátní osobou, chápe se to jako brutální narušení soukromí a případem se budou zabývat soudy, je vyhlídka, že Paris Match přispěje velkou sumou do Zemmourovy prezidentské kampaně. Od včerejška jsou fotografie z pláže hlavním debatním tématem francouzských publicistických pořadů.  

         Nedeklarovaná kandidatura Erica Zemmoura vykazuje stálou růstovou dynamiku, jeho rating jde nahoru. Eric Zemmour se má utkat dnes (23. září) v televizi BFM v téměř prezidentské televizní debatě s vůdcem francouzské levice Mélenchonem. Střetnou se dva rozdílné pohledy na imigraci, muslimy, bezpečnost, ekologii, zdravotnictví... Rating Zemmoura i Mélenchona se pohybuje kolem 11%. Za Mélenchonem stojí levicová sekta Insoumis, Mélenchon kandidoval ve třech posledních prezidentských volbách a jeho politický potenciál se už vyčerpal. Debatér je to ovšem velmi dobrý, v jeho straně se dlouho diskutovalo má-li vůbec smysl se Zemmourem debatovat, nakonec Mélenchon rozhodl „je nutné debatovat s organickým intelektuálem pravice, který publikoval Francouzskou sebevraždu“.
         Doba velmi přeje osobnostem vyznávající suverenismus, do prezidentského klání jich vstupuje několik a je paradoxem, že
si mohou  být vzájemně velmi nebezpeční. Pokud nenajdou společnou řeč je reálná možnost, že macronie se bude opakovat dalších pět let. Národní tábor je rozdělen: eurokritická RN Marine le Penové, Florian Philippot a jeho Patriotes, Francois Asselineau a jeho frexiters, Nicolas Dupont-Aignan s Evropou svobodných národů, Georges Kuzmanovic s levicovými suverenisty, Eric Zemmour a další. Všichni tito kandidáti hlásají redukci imigrace, tvrdou asimilační politiku, politiku národní identity a demarkaci od Evropské unie. Politika národní identity a státní suverenita jsou dvě strany jedné mince, bez státní suverenity nelze uchovat národní identitu žádné evropské země. Křesťanskodemokratický prezidentský kandidát Jean-Fréderic Poisson, pohybující se v jednoprocentním pásmu prezidentské popularity, před pár dny oznámil, že v případě Zemmourovy kandidatury, odstoupí z volebního klání a vyzve své příznivce, aby dali hlasy Zemmourovi. Podle sondáží veřejného mínění v otázkách imigrace je z francouzských politiků nejvěrohodnější Le Penová s 39% následovaná Zemmourem (31%), Macron je až třetí s 27% a následují další. Kupodivu historik Zemmour má vysoký kredit i v ekonomických otázkách (20%). V Macronově okolí se Zemmourova kandidatuta bere velmi vážně, ministr vnitra Darmanin se před poslanci vládní strany vyjádřil: „Zemmour brzo předstihne v sondážích republikány, protože voliči republikánů jsou dezorientovaní..“, nicméně ministr vnitra doufá, že většina pravicových republikánů dá hlas Macronovi.  

Žádné komentáře: