pondělí 27. září 2021

afd sachsen

Vivat Sachsen

Včera volilo Německo parlament, nepříjemné se dalo čekat, v terminologii bývalé totality se dá říct, že pokrok zvítězil, režimní unifikovaný blok se udržel (SPD 25.7%; CDU/CSU 24.1; Zelení 14.8%; FDP 11.5%; AfD 10.3%; Linke 4.9%). Vítězná SPD zázrakem, za kterým je patrná intrika Merkelové, vstala z mrtvých, levicová partaj Linke neprošla 5% hranicí, do parlamentu se dostala dík 4 přímým mandátům. Vzhledem k tomu, že AfD je stranou politických šudrů, s kterou nikdo nepůjde do koalice, kombinační možnosti sestavení vlády se problematizují, z povolební matematiky vyplývá, že FDP je nepostradatelnou pro sestavení příští vlády. Včera večer v televizi ZDF šéf FDP Lindner preferoval koalici s CDU a zelenými, zdá se, že ráno se jeho preference posunuly, což je jeho specialitou. V pořadu v ZDF vůdce CDU Laschet prohlásil, že povede parlamentní frakci lidovců v příštím parlamentu, kamera paralelně sejmula neskrývanou ironii v tváři vůdce bavorské CSU merkeliána Sodera. Dnes ráno se v prezidiu CDU rozpoutal boj o vedení parlamentní frakce a podle všeho Laschet vypadl ze hry, merkeliáni, kteří stojí za volební porážkou CDU, Lascheta postupně eliminují. Bavorského vůdce CSU  Sodera nikdo nezpochybňuje, i když CSU v Bavorsku docílila s 31.7% nejslabší poválečný výsledek, o sedm procent méně než v předchozích volbách.

         Ve volbách se potvrdil velmi pozitivní fakt, východní Němci jsou jiní, dokonce se dá tvrdit, že jsou kvalitnějším etnikem než konzumem unifikovaná a opotřebovaná populace západní části. Východní Němci dokáží rozpoznat, kde končí demokracie a začíná totalita, chápou demokracii v tradičním smyslu jako volbu mezi alternativami a ne volbu v unifikovaném režimním bloku. Východní Němci mají blíž k přirozeným instinktům a zdravému rozumu, v západní části chybí vegetativní porce rasy, podle Ortegy y Gasseta chybí „ganapan“ (el pueblo inferior). Perfektnost společenské hygieny nastolila v západní části unifikovaný sociální typ, který je bez podlahy, podle Gasseta „piso techo bajo“.
         V Sasku se stala AfD s 24.6% nejsilnější stranou před SPD s 19.3%, za velký úspěch se dá považovat 10 přímých mandátů ze 16, které strana v Sasku získala.  AfD je s 24% nejsilnější stranou též v Durynsku, přitom v květnu prohlásil zpolitizovaný úřad pro ochranu ústavy AfD za extremistickou stranu, voliči to ignorovali. Ve spolkové zemi Sachsen-Anhalt skončila AfD třetí s 19%. Na celém území bývalé NDR skončila AfD druhá s 19.1% za SPD s 24.2%.  

Žádné komentáře: