středa 11. srpna 2021

orban tucker

Viktor Orbán ve FoxNews

Tucker Carlson je nejvýraznější tváří americké televizní stanice FoxNews a potenciálním příštím prezidentským kandidátem, minulý čtvrtek ve svém pravidelném pořadu interviewoval Viktora Orbána. Byla to vůbec první možnost Viktora Orbána vysvětlit širšímu americkému publiku podstatu své politiky, prozatím měl slovo jenom pomlouvačný a nekorektní mainstream a k Orbánovi nenávistná demokratická partaj. Carlson uvedl ve svém populárním pořadu Tucker Carlson Tonight Viktora Orbána několika fakty, která jsou v Evropě zapomenuta. Orbán založil koncem komunistické epochy konzervativní stranu křesťanské orientace a jeho politická stanoviska, usilování a hodnotový rejstřík zůstaly v toku času stále stejné. Na druhé straně  dnešní západní svět v posledních desetiletích zrelativizoval bývalé hodnoty a unifikoval se ne moc perspektivním neoliberálním způsobem. V ideologii neoliberalismu se dobře sejdou italští exkomunisté, němečtí a španělští (čeští) lidovci, francouzská středová pravice a skandinávští levicoví extrémisté. Viktor Orbán zůstal konzervativním a přesvědčen o smyslu křesťanského stanoviska. Na podzim loňského roku začlenil Biden Viktora Orbána do společnosti Lukašenka a Kima, Carlson v komentáři k Tucker Carlson Tonight píše, že oficiální Washington a většina amerických médií Orbána nenávidí. Americkou vládou sponzorovaný think tank Freedom House, z kterého čerpají mainstreamová média, líčí Maďarsko jako zemi s menší svobodou než je Jihoafrická republika. 

      Carlson  píše o kontrastu mezi New Yorkem a Budapeští, pokud se v NY rozhodnete nahlas kritizovat Bidenovu politiku, třeba v otázce imigrace, kovidu nebo transgendru, budete umlčeni Bidenovými spojenci v Silicon Valley, pokud si ani pak nedáte pokoj, budete si muset najmout bodyguardy. V Maďarsku nic takového není známo, opozice je hlasitá a tvrdá. Kde je tedy větší svoboda? Pro Američana je velmi bolestivé si přiznat, že v jeho zemi můžete ztratit job, pokud nesouhlasíte s vládnoucí ortodoxií. V mainstreamovém americkém templu v New York Times článek o setkání Orbána a Tuckera vzbuzuje dojem, že byl generován chromající umělou inteligencí: setkali se konzervativní braši – jeden vede autoritativní vládu likvidující liberální instituce, jako univerzity, soudy a média,  vysokoratingovaný novinář z Murdochovy televize mu za to poklepal na rameno a podpořil jeho misi při vytvoření mezinárodního ideologického konzervativního centra v Budapešti. V podobném tónu referuje i BBC, prý se Carlson poklonil maďarskému plotu na hranicích. BBC nikdy nezapomene imputovat dobře zabalené pomluvy a polopravdy– Evropská Komise pozastavila Maďarsku platby z fondu obnovy v důsledku nedostatečných protikorupčních opatření, vše podbarvené ostnatým drátem na hranici a dlouhou litanií dalších pomluv o Maďarsku.   
      Orbán v hovoru s Carlsonem řekl, že USA se vměšují do demokratického předvolebního procesu v zemi, vyjádřil naději, že Američané si uvědomí, že maďarské problémy musí nechat Maďarům. V Maďarsku se rozpoutal tvrdý předvolební boj, který je nesen ideologickým a hodnotovým střetem mezi tradičním a neoliberálním nebo jinak postdemokratickým, tento střet motivuje západní struktury k nevybíravému vměšování. Orbán vysvětlil, což je konečně všeobecně známo, že jeho politika je pro Nato, proizraelská a prozápadně orientována. Tedy by neměl být důvod k znepokojení, ale dnes západní elity a po Bidenově zvolení přímo programově, vyžadují ideologické ortodoxní ztotožnění. Orbán to popisuje jako novou společnost, která se stává post-křesťanskou a post-národní. Maďarsko je stavěno na tradičních hodnotách, na národní identitě a tradičním křesťanství. Podle Orbána se na Maďarsko útočí z toho důvodu, že západní liberálové nehodlají akceptovat uvnitř západní civilizace národně konzervativní alternativu, která je navíc v každodenním životě daleko úspěšnější než liberální. Americký byznys má velké férové možnosti v Maďarsku, všechno je dobré až na to, že liberálům ve Washingtonu a v Bruselu se Orbán nelíbí. Není Orbán trochu naivní ve svých tradičních konzervativních konceptech, které obsahují i férovost, je možné sladit vynikající ekonomické i vojenské vztahy se západem s politickou a sociální suverenitou země? EU a USA nemají zájem o partnery resp. spojence, musí mít vazaly konformní ve všech společenských aspektech, běžně se to definuje jako totalitární politika, americké a evropskounijní struktury agresívně napomáhají změně politického režimu v Maďarsku.

Žádné komentáře: