úterý 22. června 2021

prima demokracie

Přímá demokracie

Francouzům se předevčírem nechtělo jít volit, přišlo něco málo přes třicet procent oprávněných. Účast ve volbách je velmi významným aktem souhlasu s politickým systémem, kdo nešel volit v minulé epoše, byl téměř považován za vyděděnce ze společnosti, byl to horší přestupek než jít za plentu a škrtnou kandidáta NF. Důvodem volební abstence v regionálních volbách je celková naštvanost Francouzů, už toho mají dost, mají plné zuby viktimizace a omluv, mají dost evropskounijního diktátu, destrukce posledních zbytků etiky, plné zuby obtěžujících subjektů importovaných ze zámoří. 

        Víc než 66% Francouzů ignorovalo významné volby, někteří komentátoři z toho na prvním místě vyvozují, že francouzský národ odkopl stávající politický systém, někteří velmi fundovaní (např. Michel Onfray) z toho dovozují, že politický systém založený na nepřímé demokracii politických stran už mele z posledního a s demokracií nemá nic společného. Onfray tvrdí, že zachránit francouzskou demokracii může jenom systém přímé demokracie na všech úrovních. Francouzský prezident se volí přímým hlasováním a procento účasti ve volbách je velmi vysoké, národ velmi pozorně sleduje politické debaty kandidátů, v případě prezidentských voleb je velmi problematická levičácká poloha většinových médií, ještě nikdo neodhadoval jejich procentuální podíl na Macronově vítězství a zásluhu na zničení Fillonovy kandidatury. Volby projela Marine le Penová a Macron, jakoby se voliči nostalgicky vrátili k starému schematu, které už neexistuje, pravice versus levice, v kterém le Penová a Macron stojí na okraji. Nostalgie má možná jednodušší technické vysvětlení v tom, že republikánská pravice ovládá většinu regionů a zbytek post socialisté, na regionální a místní úrovni volič preferuje kádry, které už jsou u kormidla.
         Komentátor v Causeur píše, že aktivisté RN Marine le Penové (MLP) už nejsou vůbec entuziastičtí, když mají lepit v regionálních volbách plakáty s tváří MLP a s body jejího prezidentského programu. RN nemá tradici regionálního vkořenění. Poslední výroky MLP, kde se evidentně vnucuje mainstreamu, zchladily i potenciální entuziasmus voličů RN, MLP považuje ideje Erica Zemmoura za extrémistické. Radikální vymezování se proti imigraci a islámu, čímž RN masově přitahovala voliče, MLP bez skrupulí téměř eradikovala. Totální propad Macronovy strany je logický, Macron není schopen vést stát, nemá na to kvality, je postižen kulturní ubohostí. Komentátor Causeur píše, že pravice  zažívá příznivé období, republikáni projdou vítězně regionálními volbami a mezi pravicovými politiky je několik zajímavých osobností (včetně Zemmoura), když se sjednotí a zorganizují primárky, dohodnou se na společné pravicové politice, je velmi pravděpodobné, že nahradí Macrona. Komentátor uzavírá, „francouzská pravice“ - nejhloupější na celém světě, má nečekanou možnost vykoupit se z dlouhých let válek mezi vůdci a permanentních zrad na voličích, jakmile se dostanou k moci. Bude to příště lepší?   

Žádné komentáře: