pondělí 21. června 2021

macron lepen zemmour

Regionalní volby ve Francii

Včera se konaly ve Francii regionální volby, metropolitní Francie je rozdělena do 13 velkých administrativních regionů a regionální vlády mají velké pravomoci. Pokud žádný z kandidátů na prezidenta regionu nedostane většinu, do druhého kola postupují kandidáti s více než 10% hlasy. Šokovala 66% absence voličů, např. v kategorii 25-34 let přišlo volit pouze 17% oprávněných, v kategorii nad 65 let 50% oprávněných a jak se ukazuje, právě tato věková kategorie je zárukou pokračování francouzské pseudodemokracie, mladí Francouzi na rozdíl od Česka, nejsou moc prosystémoví. V předvečer prezidentských voleb (za 10 měsíců) se ukázaly dva trendy, RN Marine le Penové (MLP) dostalo méně než se očekávalo a výrazně méně oproti předchozím regionálním volbám, Macronova LREM docílila velmi slabé skóre. Klasická (proevropskounijní) pravice udržela pozice.

     Je možné, že MLP a Macron se za deset měsíců do druhého kola prezidentských voleb vůbec nedostanou. Pouze v regionu PACA (Provence) má kandidát RN šanci na zvolení, pokud se ovšem neustaví tzv. republikánská fronta všech ostatních, od ultralevicových komunistů po „pravicové“ republikány, jak je ve Francii zvykem už řadu desetiletí. V některých regionech propadlí macronisté okamžitě začali vyzývat k "republikánské" bariéře proti RN. Tento antidemokratický postup leží v jádru všech francouzských problémů, demokracie totiž nemůže mluvit. Pro MLP skončily volby fiaskem, celostátně dostala kolem 20%, kromě PACA žádný region na dosah.  Největšími vítězi jsou proimigrační, s EU a islámem kolaborující regionální baroni republikánů, spektakulární fiasko Macronovy LREM (10%), píše se o berezině pro Macronovy ministry, kteří kandidovali.
        Silná tvář francouzské národní pravice Jean-Yves Gallou, esejista, prezident asociace Polemia a animátor televize TVLiberté na twitteru: „Obrovská volební abstence obvykle favorizuje klientelistické mainstreamové partaje, pasterizace strany RN, kterou si přeje MLP, se ukázala devastující strategií. Během kampaně RN nepřestávala slibovat, že se vzdá tématu národní identita, tvrdila, že republikánský islám je možný, ustupovala zahaleným poslankyním.. Populismus musí být opravdu radikální a jít ke kořenům problémů. Programové vady, které se nyní dotýkají RN jsou stejné, které rozbily pravici, vykopal se příkop mezi elektorátem, který se radikalizuje a bezzubou politikou mainstreamových stran, dezerce elektorátu je příslibem pro otevření bulváru někomu jinému“. Jiný pravicový komentrátor André Muraweski  - pasterizace kombinovaná s podporou průměrných kandidátů je důsledkem čistek ve straně, které MLP povýšila na systém řízení strany, kterou obdržela od svého otce.  MLP oplývá neuvěřitelnou kapacitou, transformovat pro stranu neobyčejně příznivou situaci do volebního propadu. Podle některých reakcí, volby definitivně otevřely cestu, aby vstoupil do hry z národního pravicového tábora někdo slibnější než MLP, myslí se tím Eric Zemmour. Masívní abstence v důležitých volbách je důsledek mediálně řízené pseudodemokracie, žádná politická debata hodná toho jména, vykastrovaná témata a předjímání duelu, který se nekonal, RN a LREM, tj. MLP a Macron. Propadli oba. Strategie umírnění dala RN náhubek.
     Kampaň RN (tehdejší Front National) před šesti lety vedl první místopředseda strany Florian Philippot, tenkrát měla strana vítězství v pěti regionech na dosah ruky, např. Haute de France (40%, včera 24%), PACA (41%, včera 34%), Grand Est (36%, včera 20%), Aura (25.5%, včera 12.5%). Florian Philippot vedl důsledně kormidlo FN směrem k Frexitu, opuštění eurozóny a národní suverenitě, MLP se pomalu od Philippot a národní suverenity distancovala, až ho nakonec vyloučila ze strany. Philippot založil hnutí Les Patriotes, které přes nepřízeň mainstreamu se pomalu nastoluje, např. včera dostal suverenista Philippot ve významném regionu Grand Est 7.8% hlasů, není to dostatečné, aby postoupil do druhého kol, ale je to neobyčejně dobré skóre pro politika, který se tak odvážně staví proti systému, v některých kantonech docílili Les Patriotes víc než 12% skóre. (V evropských volbách hnutí dostalo kolem 1%). 

Žádné komentáře: