pondělí 10. května 2021

ivan rioul

Agonie starého světa

Brilantní Ivan Rioul v Novopress. Aparátčíci, političtí i odboroví, už nereprezentují než sebe samotné. Sráží se s občanskou společnost, která se emancipuje od tlachů o veřejném pořádku dekretovaným kastou. Před očima nám leží v agonii rozkládající se starý svět. V neděli v regionu PACA (Provence) místní političtí pleticháři před regionálními volbami upatlali kandidátku, v Paříži prvomájoví demonstranti napadli aktivisty CGT (levicové odbory). Jsme svědky zrození éry lidové rebelie, potvrzuje se poslední esej sociologa Michela Maffesoliho: „Lid už nestrpí čisté lži oficiálního diskursu.“  Jedna věc je jistá: „elity“ budou mít velký problém s tou částí populace, která je zranitelná, která dennodenně čelí důsledkům desetiletí vadné ideologie. 

Epizoda „žlutých vest“ nemá moc šancí najít spontaneitu prvního období, ale další hnutí krystalizují, vládnoucí neprojevují minimální vůli ke změně svých zvyklostí, nejeví známky snahy naslouchat znepokojené společnosti. Stačí pozorovat verbální brutalitu, s kterou macronie reagovala na existenciální alarm  vysloužilých generálů o zranitelnosti Francie. Pravda vyvolala takový strach u těch, kteří chtějí, aby mlčela?  
Tajná dohoda v regionu PACA mezi Macronovou „Republique en marche“ a republikánem  Renaudem Muselierem (stávající prezident regionu) ilustruje ubohost politických partají posedlých volebním přežitím. Eric Ciotti (republikánský politik) adekvátně připomněl na Europe 1, že ideálem republikánů není porazit RN (Marine le Pen), ale přinést odpověď na to, co občany trápí. Je možné, že Muselierova volba s níž se republikáni neztotožňují, mnohé z nich dovede ke spojenectví s Thierry Mariani (RN), dojde ke sblížení, které si přeje velká část občanů.  
Agrese proti aktivistům CGT během májové demonstrace v Paříži připomněla  nebezpečí, které může hrozit sklerotické organizaci. CGT nejenže ztratila autoritu a sílu, ale zdá se, že padla do náruče extrémní levice. CGT odsoudila „extrémní násilí“,, kterého se dopustily „skupinky individuí“, které se vydávaly za Žluté vesty. Od 17. listopadu 2018 , v den první demonstrace Žlutých vest, odbory CGT se stavěly negativně k této lidové iniciativě. Lidová iniciativa bude pokračovat, nespokojenost Francouzů uspíší konec jednoho světa.   

Žádné komentáře: