čtvrtek 6. května 2021

abascal sanchez

(pomalé)Vítězství pokroku

V pondělních volbách do parlamentu autonomního regionu Madrid jasně zvítězil pokrok, socialisté propadli (z 34 na 24 mandátů) a nesplnila se očekávání levicových extrémistů z Podemos (10), až do té míry, že jejich celostátní boss Iglesias odešel z politiky. Propadla i středová mezi pravicí a levicí lavírující strana Ciadadanos, z 19.5% hlasů v minulých volbách spadli na 3.5% a nedostali se do regionálního parlamentu. Impozantním způsobem vyhráli středoví lidovci PP (Partito Populare), v minulých volbách v roce 2019 dostali 22%, v pondělí 44%, v 136 členném parlamentu budou mít lidovci 65 poslanců.

      Za úspěch vděčí lidovci současné prezidentce regionu Isabele Diaz Ayuso, ve vrcholící koronavirové krizi často oponovala restriktivním opatřením socialistické centrální vlády a sanitárních orgánů, snažila se o uchování ekonomických aktivit, nejen kvůli ekonomice, ale i z psychických důvodů. Občané regionu ji to ve volbách ocenili. Překvapením ve volbách byl úspěch nové levicové strany Mas Madrid (24 mandátů), stranu vede lékařka Monica Garcia, ještě před měsícem ji nikdo neznal. Garcia se obešla bez velkých médií, předvolební kampaň založila na internetovských kanálech, v programu klade důraz na vylepšení veřejných služeb a na záchranu podniků postižených pandemií.
      Pravicový Vox je dalším vítězem voleb, strana se zlepšila pouze o jeden mandát, ze 12 si zvedla zastoupení na 13 poslanců, ale v jiném politickém klimatu, lidová strana v minulé periodě vládla v koalici se Ciudadanos, ti nepřekročili pětiprocentní bariéru a nedostali se do parlamentu, pokud nechce PP úplně ztratit tvář a paktovat se s levicí, jsou Vox jediným přirozeným spojencem. Vox se neúčastnil na minulé vládě, ale v parlamentu koalici podporoval, v dnešní politické konstelaci bude mít Vox víc možností ovlivňování vládnutí PP.  Nevylučuje se ani účast Voxu v regionální vládě, byl by to vůbec první případ od založení strany.  Celostátní lídr Voxu Santiago Abascal po volbách prohlásil, že Vox se konsolidoval jako avantgarda politické změny ve Španělsku, konstatoval, že cíle strany v Madridu nebyly úplně dosaženy, předvolební signály dávaly naději na lepší výsledek, ovšem do kampaně proti straně se kromě většinových médií zapojil i předseda vlády Sánchez. Abascal na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb prohlásil, že Vox lidovce podpoří, ale bude požadovat respektování klíčového bodu programu strany, tj. omezení masové imigrace do oblasti, pouze tento programový bod vyvolává zuřivost mainstreamu a nehorázné osočování strany.  

Žádné komentáře: