neděle 4. dubna 2021

doneck pusilin

Pogib rebjonok

Pušilin, jinak hlava Doněcké lidové republiky, včera prohlásil, že je velký zájem dobrovolníků ze zahraničí bránit republiku, ovšem Češi raději do cizinecké legie nebo do speciálu CIA šířit pokrokovou svobodu a navíc za pěkný prachy, za účast na obraně Doněcké lidové republiky žádá karlovarský prokurátor pro mladého dobrovolníka deset let basy, prachy tam nevydělal. Ze světa, který má tendenci čím dál víc se utápět v pohodlném konzumu se vymykají periferní regiony, jejichž populace usiluje o prosazení identity. Obvykle malá populace, utopená v moři oficiálních nesmyslů včetně pseudopráva, musí ze sebe vydat všechno, aby ubránila svoji identitu. Byl to Timor, jižní Súdán, je to malý búrský region v jižní Africe, je to Karabach, Abcházie, Katalánie, obě východoukrajinské republiky, Tibet, Quebec a vlastně i Skotsko, jehož identita ve fantazii Skotů je k jejich neštěstí spojená se sanováním rozpočtu. Tyto oblasti se odvážily vyzvat na souboj nahnilou konzumní vizi, aby obstály v nerovném boji, musí v sobě najít sílu původních instinktů a nenalhávat si, pokud chtějí uspět, musí se opřít o pravdu.

       Pušilin včera prohlásil, že situace je velmi vážná, za poslední dva dny přiletělo na doněckou periferii 50 min kalibru 120, na otázku novináře, jak je to možné, kalibr 120 zakazují Minské dohody, odpověděl, že ukrajinské armádě není nic svaté, konvence Ukrajince nezajímají. Podle Pušilina Doněck žije sedm let pod ostřelováním, nenašel by se klidný týden, někdy stříleli s menší intenzitou, před pár dny to zabilo malé dítě. Dnes se situace vyostřila, Ukrajinci nasazují proti Doněcku bezpilotní aparáty, minomety, metody, které mezinárodní konvence zakazují. Odstřelovací techniku Ukrajinci umisťují do obydlených oblastí, aby doněcká armáda nemohla odpovědět. Situace je vážná i pro doněckou armádu dobrovolníků, před pár dny napsal bývalý velitel této armády a první ministr obrany legendární Strelkov, že armáda je dnes špatně připravena, pasívně reaguje na ukrajinské ataky, má zákaz odpovídat na jejich střelbu, která má počátek v hustě obydlených oblastech. Merkelová a Macron vydali předevčírem společné prohlášení, že jsou znepokojeni, ne ovšem tím, že Ukrajinci někoho zabili, nebo z jejich ostřelování měst, ale z toho důvodu, že ruská armáda provedla poblíž ukrajinských hranic přeskupení. Merkelová s Macronem jsou dobře informování o tom, kdo koho ostřeluje a zabíjí, ale morální dobro se u nich odvozuje z politického dobra, a tady by bylo žádoucí kdyby ruská populace se úplně odpařila.
         Ve dvou východoukrajinských republikách žije něco mezi 3 a 4 milionů lidí, ve zbrani mají kolem 100 000 dobrovolníků. Na Pušilinově webu je natočena jeho návštěva u velké vojenské jednotky, hlava státu působí dojmem medvěda, který neustupuje. Několik stovek vojáků asi v deseti útvarech, jsou to chlapi mezi 40-50 lety, není to až tak špatné, podobná skvadra lidí se v karabašské válce ukázala podstatně efektnější než mladí vojáci základní služby. Banálně se říká, že ví, za co bojují. Nedokáží ustupovat, už taky kvůli začínající artróze je lepší zůstat stát na místě. Pušilin na dalším videu předal obyvatelům rekonstruovaný dům rozbitý ukrajinským bombardováním, nikde není patrný žádný odstup lidí od hlavy státu, evidentně je to jeden z nich. Na webu se dá aproximativně vyhodnotit pravda, v republikánských institucích plno mladých lidí, školy, závody atd. fungují, relaxovaní lidé se účastní masovějších oslav a kulturních akcí. Kolem 450 000 lidí dostalo už ruské občanství, přitom vyřízení dokladu je možné pouze v Rusku. Je zřejmě, že vůle separovat se od ukrajinské strany a uhájit svoji národní svébytnost u obyvatel výrazně převažuje.        
        Je nebezpečí, že východoukrajinské republiky se stanou záminkou pro plánovače NATO, aby vtáhli Rusko do regionálního konfliktu, politolog Dmitrij Ebstafjev píše v Aktualních komentářích, že dnes už západ neskrývá přípravu vojenských úderů proti Rusku, operuje se preventivním úderem, před deseti lety ještě západní Evropa byla ochotna USA v tomto oponovat. Existují různé scénáře, jak vrhnout Rusko za Ural, hlavním problémem těchto scénářů je fakt, že Rusko nikdy nezačne jako první. Eskalace situace kolem východoukrajinských republik může iniciovat širší vojenský střet, USA a západní Evropa se domnívají, že se boje omezí na východoukrajinské republiky a přilehlé ruské oblasti, ale tato domněnka je málo pravděpodobná, asi by došlo i na bunkry pod Bundestagem a pod Bílým domem.          

Žádné komentáře: