pátek 26. března 2021

usa biden

Trump pryč a nic moc

Podle 4leté televizní propagandy by měl svět po Trumpově odchodu z funkce zkrásnět, nevypadá to tak. Televizní světlonoš Biden už naznačil, kdo jsou zabijáci a všechno je připraveno s nimi definitivně zatočit. Ve Wall Street Journal píše Walter Russell Mead, vztahy s Ruskem od Kennedyho dob nikdy nebyly tak špatné a s Čínou od Kissingerovy návštěvy v roce 1971, Moskva a Peking se sblížily jako nikdy od Stalinových dob, severní Korea zkouší rakety velkého doletu, Taliban po odchodu Američanů udělá ze země vlast muslimů, v Mozambiku masový nástup ozbrojených skupin svázaných s Islámským státem.

       Biden velmi rychle pohrozil evropským spojencům sankcemi za účast na dostavbě plynovodu Nord Stream 2. Podle Meada nelze svalit vinu za zhoršení vztahů s Čínou a Ruskem jednoznačně na Bidena, ale jeho strategie rychle problémy gradovala, Bidenova politika vychází z předpokladu, že světová stabilita leží v obnovení americké hegemonie, podpoře nadnárodních organizací operujících lidskými právy a silou proti revizionistickým zemím, které neakceptují americkou vůdčí roli. Podle Meada Bidenova strategie narazí v několika bodech. Nehledě na ekonomické problémy, Putin úspěšně čelí Washingtonu, Čína zvítězila nad koronavirem, rétorika Bidenovy administrativy o amerických hodnotách  zní úplně stejně jako v 19. století rétorika čínského císařského dvora o převaze Číňanů nad západem. Americký návrat k něčemu minulému nebude tak jednoduchý. Biden bude mít problém i s Evropou, čínské nebezpečí je pro Evropany daleko a Rusko Německu, Francii, Itálii a Španělsku nestaví žádnou přímou hrozbu, navíc EU se nachází ve velké ekonomické stagnaci, Brusel těžko prokáže USA vážnou podporu, spíš symbolickými sankcemi (o to víc malé protiruské řvoucí myší typu Litvy, Česka atd.).
      Velký problém bude mít Amerika s mezinárodním trhem, cizí země na prvním místě zajímá přístup na americký trh, v dobách studené války USA odstupňovaně umožňovaly přístup zemím podle stupně loajality americkým hodnotám, v dnešních dobách jednostranné liberalizace trhu, ani demokraté, ani republikáni nejsou zainteresování na vytváření aliancí. Bez sladidel obchodních preferencí se světový řád založený na mezinárodních normách nemusí mnohým jevit moc přitažlivý. Nicméně Mead se utěšuje tím, že Amerika má v rukách instrumenty, které jiní nemají, ruská ekonomika stagnuje, což podle něj podvazuje Putinovy možnosti a Čína se nikdy v zahraniční politice moc neorientovala.           

Žádné komentáře: