čtvrtek 25. března 2021

robert menard beziers

Starosta Béziers

Starosta Bézier Robert Ménard je bezesporu silnou tváří francouzské pravice, i když jeho náhledy mohou být považovány za pravicovější než le Penové Rassemblent National (RN), je pro většinovou Francii stravitelnější než le Penová a kdysi její otec. Nemilosrdně kritizoval le Pena i jeho dceru, celkem oprávněně jim vyčítal jisté sektářství a hlavně neschopnost najít konsensus s ostatními pravicovými proudy, což v důsledku znamená dlouhodobou vládu levice nebo pseudopravice. Na druhé straně vůdci Národní fronty a dnes RN byli velkorysí, bez jejich podpory by se nemohl stát silným mužem jihofrancouzské oblasti. Ménard se prokázal jako neobyčejně schopný administrátor města a dnes i šéf asociace okolních měst, druhý mandát mu obyvatelé potvrdili s nezvyklou 70% většinou. Ménard sám se nepovažuje za dost kvalifikovaného, aby vstoupil do prezidentského klání 2022.

        V lednu Ménard ve Figaru prohlásil, že má velké sympatie pro le Penovou, ale nevěří v její vítězství a stavěl se negativně k její kandidatuře, pod dojmem průzkumů posledních měsíců částečně změnil stanovisko. Podle Ménarda bez le Penové není v pravicovém spektru politiky nic možné, ale to něco nebo někdo je možné pouze s její podporou, je problémem, že le Penová podporuje pouze samu sebe a nejsou náznaky, že by se to změnilo. Francouzský elektorát je čím dál víc pravicovější, ale žádná pravicová strana v důsledku rozpolcenosti pravice z toho neprofituje. Partner le Penové Luis Aliot dobyl v podzimních volbách velké jihofrancouzské město Perpignan, Aliot se ve volební kampani vyvaroval jakýchkoliv zmínek o Rassemblement National, i když samozřejmě každý věděl, že je funkcionářem hnutí, vystupoval nezávisle a integroval lokální pravici. Ménard se domnívá, že to je též cesta pro úspěch le Penové, opustit stranu a vystupovat jako kandidátka integrující pravicové proudy, podle Ménarda lidé mají plné zuby politických stran. Le Penová slíbila, že po červnovém kongresu strany opustí předsednický post a soustředí se na prezidentskou kandidaturu, velmi riskantní krok, šéf strany nikdy nenajde dost loajálního nástupce a opuštění vůdcovství strany je definitivní. Její zarputilá vůle stát se prezidentem Francie je sice obdivuhodná, ale z hlediska optimální strategie pro francouzskou pravici by bylo zajímavější setrvat na postu a podpořit vší silou stranické vůdkyně nadějnějšího pravicového kandidáta mimo RN.
         Pravice téměř systematicky prohrává klíčové volby, podle Ménarda je to důsledkem roztříštěné pravice a nedostatkem osobností, které by byly schopny pravici integrovat, oslovit většinu a dovézt k prezidentskému úřadu. Část klasické pravice, která spolupracuje s Macronem, považuje Ménard za vykastrovanou pravici, tato pravice se stydí za sebe samotnou. Hlavními pravicovými tématy jsou imigrace, terorismus a francouzská identita, na rozdíl od ostatních pravicových politiků, ostatní témata jsou pro Ménarda druhořadá a nejsou pro něho jádrem nepřekonatelných rozporů v dialogu s ostatními pravicovými proudy. Např. ekonomický program RN považuje liberální Ménárd za velmi levicový a ekonomicky neudržitelný, ale ve světle hlavním témat dne, je tato otázka podružná.
      V dnešním hovoru s pravicovým BVoltaire, které kdysi založil, říká, že je absolutně urgentní, aby se pravicový tábor přestal mezi sebou handrkovat a svářit o slovíčka. Pravice musí vyhrát prezidentské volby 2022, jinak se země rozsype. Na jedné straně pravice zamrzlá v tvrzeních, že vše bylo kdysi  dobré a zase někdy bude, na druhé straně prázdná klasická pravice v Macronově vládě, která umírá strachem z médií a z levice, která na ni ukazuje prstem a halasí „stejně se spojíte s fašisty“. Hrozné a k nevydržení. Každý vysvětluje své ideje, zakládá jednu revue za druhou, tvrdí se, že nejdřív se musí vyhrát boj idejí. Nezajímá mě to, říká Ménard, mluvím dnes ze své kanceláře starosty v Béziers a prezidenta aglomerace, musím jednat, nepotřebuji velkou debatu, ale rozhodovat pro blaho svých spoluobčanů. Mohl bych se omezit na Beziérs a aglomeraci, ale potřebuji Paříž, aby se zastavil vodovod imigrace, v které jsem utopen. To je to hlavní co potřebuji, a hledám někoho, kdo to inkarnuje. Sním o tom, že le Penová vyhrá volby 2022, a všechny regiony. Marine má enormní kvality a den za dnem se vylepšuje, kaju se, myslel jsem si že se definitivně znemožnila v minulých volbách, dnes jsou povzbudivé průzkumy veřejného mínění… Ale stačí to na to, aby porazila Macrona? Bojím se, že nestačí. Jsem připraven po kolenou do Jeruzaléma, jestli nemám pravdu. Jsem k tomu skeptický, ale je to nevyhnutelné. Dnes jedině ona inkarnuje odpor proti Macronovi. Je to slepá ulička, ale naivně si myslím, že pořád je ještě možné něco udělat.       
      

Žádné komentáře: