úterý 16. března 2021

revoluce samet kvetina

Revoluce neúprosně pokračují: postkvětinové, postsametové

Posledních třicet let žijeme ve velké epoše hebkých revolucí, vesměs až na výjimky se vyznačují tím, že nejsou (moc) krvavé, popř. se zastřelí nebo jde do basy spíš prezident než revolucionář a lid je liberálně demokraticky osvobozen, květinová revoluce v Arménii před třemi lety též nekrvavá, ale jak už to bývá, krev se valila proudy za tři roky poté a Arménie přišla o Karabach a je stále v sametovém rozkladu. Zajímavý případ nastal v Sýrii, revoluce začala před deseti lety v opsaném scénáři od sametových, svrhnout „tyrana“ a jeho stranu, škodolibí ovšem věděli, že tyran je genově dobře vybaven a tak snadné to nebude, sametový scénář posléze organizátoři nahradili scénáři revolucí všech možných a nemožných typů, ale nepodařilo se, tyran zvítězil. Před pár dny se objevil v hongkongském South China Morning Post článek s překvapujícím obsahem odvolávajícím se na ministra zahraničí Wang Yi, a protože jak známo sudičky mají rasistické sklony, ministr v Číně je geneticky extra dobře vybaven a co říká, má váhu.  

       Čínský ministr zahraničí po straně zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ) prohlásil, že Čína a Rusko, aby si uchovaly svoji suverenitu a politickou bezpečnost, musí společně bojovat proti barevným revolucím a desinformacím. Rusko a Čína musí ustavit model strategické vzájemné důvěry a podpory v tomto ohledu. Podle ministra obě země společně čelí nebezpečí barevných revolucí a velkému stupni desinformace, jejich kooperace je v dnešní době kritická a žádoucí. Podle hongkongských novin schema barevné revoluce ve východní Evropě se rozšířilo do Asie a na Střední východ, Čína a Rusko jsou přesvědčeny, že za revolucemi stojí nepřátelské síly západu. Západní země cílí na rozvrat a svržení legitimních režimů v obou zemích a mobilizují protisystémovou opozici. Čína a Rusko mají společnou potřebu čelit západnímu vměšování do vnitřních záležitostí.   
        Překvapující komentář ke zprávě má známý ruský sinolog Nikolaj Vavilov ve včerejším EAdaily. Expert mluví o nebezpečí oranžové revoluce (ukrajinská varianta) v Číně. Podle něj v daný moment bojují o moc dvě skupiny čínských vůdců, skupinu suverenistů vede čínský prezident Xi Jinping, druhou, proamerickou skupinu nazývá Vavilov komsomolskou, i když její členové jsou v předdůchodovém věku, vede ji bývalý pretendent na první funkci ve státě Hu Chunhua. Vavilov nazval prohlášení čínského zahraničního ministra úderem z nebe. Barevné revoluce nepřijdou samy od sebe, někdo vnější je vyprovokuje, obvykle jsou to USA.  Sinolog říká, že proamerická skupina ovládá administrace spousty čínských regionů a může záměrně vyprovokovat masové protesty, např. způsobem organizace lockdownu, nebezpečí oranžové revoluce velmi narostlo s Bidenovou administrativou. Reálná moc v Číně se konstituuje ve stálém výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ), který rozhoduje mezi zasedáními VSLZ. 11.března měl VSLZ zahájit proces schvalování reformy, podle které stálý výbor bude mít právo měnit místopředsedy a členy státní rady, tj. čínské vlády, stálý výbor má 150 členů. Moc čínského prezidenta Xi Jinpinga je silně omezena státní radou, kde zástupci proamerické skupiny mají většinu, prakticky všechny místopředsedy mají v rukách. Po schválení reformy Xi Jinping může vyměnit všechny místopředsedy, fakticky na rok až do příštího zasedání  VSLZ. Reformu inicioval předseda stálého výboru Li Zhanshu, který patří do Xi Jinpingovy skupiny, s cílem proměnit sestavu státní rady a odstranit místopředsedu Hu Chunhua, který je považován za hlavního protihráče čínského prezidenta, dnes je zodpovědný za organizaci boje s koronavirovou pandemií, Vavilov předpokládá, že k jeho odstranění dojde velmi rychle. Zatím se však nezveřejnilo, zda-li reforma vůbec prošla VSLZ. V poslední době byla zatčena řada provinčních funkcionářů svázaných s Hu Chunhuem. Tvrdý boj o moc se vede ve Vnitřním Mongolsku, tento region Hu Chunhua dlouho vedl, politické drama má rozměr antické tragedie, pokud politik zmizí z politbyra, zmizí odevšad, jako by nikdy nebyl, a budou následovat čistky na všech úrovních. Podle Vavilova čistky začaly již v roce 2019. 

Žádné komentáře: