neděle 28. února 2021

megastimul biden

Megastimul

V českém rozhlase se dá už podle barvy hlasu moderátora, který čte zprávy, rozpoznat, kdy jde o informaci z planety vyššího dobra nebo mluví planetární bahno, Trump i kdyby rozdal indickým chudým všechno co vlastní, patří v českém rozhlase a televizi k bahnu, podobně ruský prezident, i kdyby nám dodal zadarmo vakcíny proti covidu a její distribuci navíc sám organizoval, což je v ČR nedostatkovým artiklem. Biden i kdyby vykradl Národní galerii, je hlasem nejvyšší morálky.

        Bidenův zákon o 1.9 bilionovém stimulu americké ekonomice prošel Sněmovnou reprezentantů, příští týden jde do Senátu, Bidenův plán není nic jiného než rozpuštění amerických bankocetlí ve světové ekonomice, ještě pár takových kroků a světová ekonomická stabilita se zbortí, nicméně podle medové barvy hlasu z ranních rozhlasových zpráv, ke světu promluvilo nejvyšší dobro. Bilionový stimulus je největší v americké historii, američtí republikánští poslanci označili plán za gigantické maření peněz, „jak pomůže najít lidem práci“, řekl šéf republikánské menšiny ve sněmovně Kevin McCarthy. Podle některých konzervativních ekonomů většina z těchto peněz pomůže velmi málo nebo vůbec americkým potřebným, Bidenův plán je podbarven neurgentními prioritami demokratické strany, které neplynou ze současné krize. Stavidla ekonomických stimulů uvolnil již Trump. Loni na jaře mobilizoval 2.2 bilionu na podporu ekonomiky, částečně jiným způsobem než Biden, pomocí programů na posílení pojištění pro případ ztráty jobu (prodloužení doby podpory, zvýšení dávek a rozšíření oprávněných pracovních kategorií), ale už Trump spektakulárně poslal šek každému Američanovi. 21. prosince Kongres in extremis prodloužil Trumpova opatření, obě politické strany se dohodly na dalším stimulu ve výši 900 miliard, ale Biden to zvedl o bilion.  Biden nestimuluje poptávku snížením daní, ale tvorbou peněz, v souladu s tím, co se stalo loni na jaře, šek na 1400 $ bude rozdělen do všech domácností, tj. 465 miliard, Bidenova politika se přiblížila monetární teorii tzv. helicopter money. Politika kvantitativního uvolňování peněz, bezuzdná monetární tvorba, která je ekonomickou doktrínou Bidenových poradců, ještě zesílí. Bude se praktikovat moderní peněžní teorie, tj. tvorba peněz bez omezení, dolar, navzdor tomu, že je globální měnou, utrpí. Lze předpokládat destrukci dolaru nebo přijde o status rezervní světové měny, tu mohou nějakou dobu ještě jistit vojenské základny po celém světě, ale jeho hodnota půjde dolů.  
      Americký bankovní kartel pod záštitou Federálního rezervního systému vytváří peníze ex nihilo a vědomě narušuje hodnotovou škálu. Jeden americký klasický ekonom říká, že jdeme do režimu přežití, když investovat, tak do výrobních prostředků, do vlastního tréninku a třeba do potravin, které mají dlouhou výdrž. Investovat pouze do hmotného zboží, které je nezbytné a které unikne drancování akciových trhů a rozmarům systémové krize, podle ekonoma je důležité i v dnešní mizérii si uchovat ducha iniciativy a celoživotního učení.

Žádné komentáře: