pátek 12. února 2021

draghi salvini meloni

Draghi, Salvini, Matarella, Meloni atd.

Nominace Draghiho na post předsedy vlády je volba prezidenta Matarelly. Rozkládající se evropskounijní vládní tábor postkomunistické PD, levicových chaotů pěti hvězd M5s a dalších několika levičáckých pidistran nejhoršího gusta se absurdně shodl jen na jednom, za každou cenu udržet parlament do konce volebního období, platy a požitky s tím spojené mají neuvěřitelný stupeň krásy. Postavit na něčem takovém dlouhodobě vládu není možné, celý tento panoptikální tábor trouchnivějícího bazarového pokroku zajásal nad prezidentovým nápadem. Levicová skvadra jásala předčasně, netušili, že Salvini po setkání s Draghim mu vyjádří podporu a celé Carroccio, jak říkají straně Lega, vyjádří okamžitě podporu Salvinimu s tímto tahem. Levičáci v zajetí svých pokrokových bludů obtížně chápou, ze politikovi může jít o blaho vlastní země a ne o blaho chudých na jiných kontinentech a podobný pokrok.

       Salviniho hlavní prioritou je okamžitá pomoc italské ekonomice, ekonomové Legy prosazují opuštění eurozóny, ale chápou, že v rámci možného, nebylo Draghiho počínání v Evropské centrální bance negativní, prosazoval pro Itálii výhodný tzv. quantitative easing v opozici německým finančním jestřábům. Lega ignorovala vlastní ambice strany s největší popularitou v zemi  a vyjádřila podporu vládě národní záchrany i za cenu, že strana přijde o chiméru volební popularity. Salvini okamžitě po setkání s Draghim řekl, že Lega nemůže připustit, aby malé obskurní levičácké strany měly právo vetovat počínání vlády. Levicový tábor souhlasil s prezidentovým návrhem, domníval se, že částečně obsadí posty v exekutivě a bude jí diktovat a profitovat z Draghiho prestiže. Lega je dnes nejsilnější stranou ve společnosti, expandovala do celé Itálie, ale je principiálně vázaná na produktivní sever, bylo by velmi problematické, pokud by nepodpořila vládu vedenou ekonomem, který je orientován na ekonomický rozvoj a je otevřený národnímu zadlužování směrem k investicím do infrastruktury, což má Lega v programu. Podpora Draghimu neznamená, že Salvini provedl  obrat k Evropské unii, která mystifikuje evropskou myšlenku, něco takového u Salviniho není možné. Salvinimu jde o národní zájem Itálie a tato idea stojí za podporou Draghimu. Při setkání Draghi se Salvinim evidentně jednali i o problému masové imigrace do Itálie, zde též není možné, že by Salvini ustoupil, na druhé straně nikde nejsou signály, že by ji Draghi favorizoval.  Salvini v hovoru s Avenire na otázku o imigraci řekl, že současné zákony (měl na mysli stále platné, ale neaplikované zákony, které sám prosadil) ji dobře regulují, není třeba nic měnit. Salvini řekl, že s Draghim se shodli i na dalším akutním problému, který vyžaduje řešení, Itálie čelí demografické katastrofě, loni se poprvé v historii v zemi narodilo  méně než 400 000 děti, což se považuje za neudržitelné, v zemi, která má šestkrát víc obyvatel než Česko, se rodí jenom čtyřikrát víc dětí než u nás.  Salvini po setkání s poslanci Legy v Europarlamentu kladl důraz na spoluúčast Legy při rozhodování o distribuci miliard z evropských fondů obnovy, která má začít koncem února. Být protagonistou pro Itálii dnes tak významného procesu, hrálo roli při vyjádření podpory Draghimu, podle Salviniho má Lega důvěru v Draghiho představy o příští politice vlády. Draghi stejně jako Salvini jednoznačně odmítají politiku austerity, tj. totálního šetření na veřejných výdajích, kterou Itálii ordinuje evropský sever.  
       Lega a Forza Italia podpoří Draghiho, třetí pilíř italské pravice Fratelli d´Italia (FdI) vládu nepodpoří. Šéfka FdI Giorgia Meloni v televizi řekla, že volby by byly nejoptimálnějším řešením vládní krize, vláda v současném parlamentním formátu, ať ji vytvoří kdokoliv, zůstane v zajetí vydírání levicového bloku postkomunistů a M5s. Draghi je podle Meloni velmi autoritativní člověk a možná si vynutí svoji politiku, ale Itálie potřebuje autoritativní vládu s pevnou oporou v parlamentu, země je parlamentní demokracií, ale to neznamená, že se mohou tvořit vlády jedna za druhou a jmenovat do čela vlád osoby, které stojí vně politického procesu. Itálie podle Meloni potřebuje nové volby, kde lid ukáže, kdo má vládnout. V pravicovém Barbadillo otevřel Enrico Nistri zajímavý náhled na vládu technokratů nebo techniků. V Itálii (i jinde) technokraté a technici, kteří připadají v úvahu (z institutů a ze škol) jsou velmi úzce napojeni na levicové politické ideje, vinu na tom má i pravice, která se nikdy neobtěžovala, aby v rozhodujících vitálních institutech státu podpořila a prosadila pravicové lidi. Prodi v roce 2006 eliminoval protiústavním zákonem 400 pravicových funkcionářů státních institucí, pravice se nikdy nepokusila je vrátit zpátky. Celá struktura bankovního systému je ovládána levičáky. Nistri píše, že bezesporu bude pro Itálii velkým plus když zmizí perspektiva vlády řízené Ursulou z Bruselu a Itálie bude mít v centru distribuce evropské pomoci, kterou stejně bude muset vrátit, někoho rozumného. Velkým nebezpečím pro pravici je podporovat vládu a nepodílet se na ní, v celé šíři neprosazovat svůj program, zodpovědnost za její chyby automaticky padne na pravici. Američané říkají, žádná dívka není jenom trochu těhotná.   


Žádné komentáře: