středa 27. ledna 2021

conte meloni salvini

Koho konzultovat?

Italská vláda včera podala demisi, před pár dny přežila hlasování o důvěře, ale po zákulisních hrách v řadách koaličních partnerů se Conte rozhodl k demisi, nevyloučil, že by mohl po vybalancování politického vlivu v koalici, dál vést vládu. Jeho styl vládnutí, přemíra komunikace, velká gesta a nulový efekt, ztratil sympatie Italů, v průzkumech mu nejsou vůbec nakloněni. Conte vyzval k ustavení vlády národní jednoty. V italské politické tradici je nyní na řadě prezidentský úřad, jehož významnost spočívá v řešení podobných situací, prezidentský úřad už od včerejška sonduje, kdo by koho podpořil. Aklamační podporu má Conte u většiny politiků bývalé koalice, tj. u postkomunistů PD, u komikova, dnes už úplně rozloženého hnutí M5s a strany Leu, vedené levicovou imigrantskou fanatičkou Emmou Bonino. Za každou cenu dojít do konce řádné volební periody, ať je vláda sebekatastrofičtější, jde o prebendy poslanců početně rozsáhlých italských sněmoven. I Renzi, který před dvěma týdny stáhl své ministry z vlády  a vyvolal předchozí hlasování o důvěře, se vyjadřuje, že pokud dostane vnitro a zahraničí, vládu podpoří.

      Ukazuje se, že nesčíslné pokusy v minulých desetiletích, reformovat politicky systém, vnést do systému demokratické a dynamizující prvky, vedly nikam, politické čachry stejné jako v osmdesátých letech a v celém minulém třicetiletí. Liberální politický systém, stejně jako komunistický, není reformovatelný, nakonec oba dva systémy nemohou kamuflovat antidemokratickou podstatu a slabou efektivitu vládnutí. Rozhodují zákulisní intriky, lid má právo se vyjádřit jednou za pět let v nepřehledném volebním schematu v mediálně režírovaném scénáři. Kombinací, jak dál s vládou, je mnoho, ale žádná alternativa a něco nového to nebude, Il Tempo píše, že nejpozitivní zvěstí je vypadnutí Conteho ze hry. Je příjemné vládnout, ale bossům vládnoucích partají je jasné, že příští dva roky, které zbývají do voleb, budou tvrdé a výsledek nebude moc dobrý, lepší by bylo vládnout a tvářit se, že jsme v opozici, což dělá vůdce postkomunistů Zingaretti a Renzi. Il Tempo píše, že nejférovější demokratickou cestou v daný okamžik je dát hlas lidu, který byl nejvíc dotčen ekonomickou a sanitární krizí, v zákulisních machinacích se s lidem nepočítá. Italové by měli ve volbách rozhodnou, kdo jim bude vládnout, hrstka lidí, která prokázala, že vede zemi katastrofickým směrem, nemá právo paralyzovat zemi. Italská ekonomika je v horším stavu než řecká, velká nezaměstnanost, gesce koronavirové krize horší než v USA nebo Brazílii, ukázalo se, že gesce druhé vlny pandemie je slabší než první vlny, nejhorší ministři, mizerná skvadra expertů a vědců, addio vládo, píše Il Tempo. Prezident Mattarella se už několikrát vyjádřil, že pokud padne Conteho vláda, rozpustí parlament, ale v perspektivě vítězství pravicového bloku dá tento levicový proevropskounijní politik přednost politickým machinacím, aby zachránil rozložení sil a zablokoval společenskou evoluci.
       Italové dlouhodobě preferují pravicovou alternativu, při volbách by dnes Lega dostala 23.4% hlasů, Fratelli d´Italia 16.6%, Forza Italia 10.5%. Salvini je považován za neoddiskutovatelného příštího premiéra země. Včera řekl na schůzce se spojenci „Jsme jednotní a jsme připraveni převzít zodpovědnost, přišel čas udělat konec této hanbě“.  Populární novinář a v vydavatel novin Libero Vittorio Feltri napsal, že se domnívá, že Conte nebo někdo mizernější než on, vstoupí oknem, zbastlí se vláda horší té dnešní. Feltri odhadl dobře dnešní situaci, už před pár dny psal, že Conte určitě podá demisi. Novinář Antonio Socci píše, že Salvini a Meloni jsou velmi schopní a velkorysí vůdci, mladí politici, kteří usilují o dobro Itálie, kterým nejde o ministerské posty, ale v dané situaci by neměli pro dobro země setrvávat na požadavku nových voleb, volby budou danajským darem pro vítěze, kvůli záchraně země by se měli dohodnout s levicí a podílet se na společné kompromisní vládě. Socci píše, že tak si získají ještě větší důvěru a respekt Italů. I toto je jedna z možných cest řešení současné vládní krize, některé proudy v Salviniho straně Lega preferují tuto možnost, Salvini ji dosud odmítá. Řešení italské krize je jenom jedno, jak je vidí tvůrce ekonomického programu Legy senátor Claudio Borghi a jak se soudí, tento názor zastává i Salvini, vystoupit z eurozóny a poté z Evropské unie. Vůdkyně FdI a koaliční partner Salviniho Giorgia Meloni má stejný náhled, mladí talentovaní italští vůdci mají před sebou gigantické zadání, vrátit Itálii suverenitu a Italům svobodu.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Italové nemůžou uspět, pokus o reformu EU je pošetilá snaha o nemožné,
tak jako nebylo možné reformovat CCCP nebo Třetí říši