čtvrtek 8. října 2020

usa cina

Adam Schiff o Číně

Předseda amerického sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb demokrat Adam Schiff ve Foreignaffairs bilancuje čínské nebezpečí. Jeho článek částečně poodhaluje zjištění dvouletého šetření amerického sněmovního výboru. Resumé sněmovního šetření - americké zpravodajské agentury nejsou na Číňany připraveny, jsou podfinancovány a kapacitně podhodnoceny. Americké zpravodajské agentury, je jich několik desítek a zaměstnávají deseti tisíce lidí, nezachytily čínský nástup, který trvá už desítky let, v minulosti mylně informovaly o iráckých atomových zbraních a o arabském jaru, čtyři roky podsouvají informace o ruském vměšování, které se nakonec vždy vyvrátí, podle Snowdena USA za posledních deset let utratily na zpravodajské služby 500 miliard dolarů. 

       Čína je podle Schiffa nejen velkým vojenským nebezpečím, ale i nebezpečnou výzvou liberálnímu světu v technologickém rozvoji, je nebezpečnou hrozbou zdravotnictví svobodného světa a nebezpečná dobrou výzvědnou službou. Američan se ohání liberálními hodnotami, jak může Čína ohrožovat světovou liberální ekonomiku, když ji do liberálního ekonomického globalismu pozval americký establishment, nedalo se přece předpokládat, že výšiny světové ekonomiky mají Američané navždy v pachtu. Americký poslanec soudí, že prvním krokem ve válce s Čínou je víc peněz a lidí do výzvědných služeb. Planeta už neunese víc peněz do amerických vojenských a zpravodajských systémů, které dík dolaru, USA odčerpávají ze světové ekonomiky a absurdně americké zbraně financují i Číňané.
       Schiff píše, že po dvou letech šetření parlamentní výbor dospěl k závěru, že americké zpravodajské agentury nejsou na čínskou výzvu připraveny. Americké zpravodajské agentury vynikají v politických machinacích,  dokáží úspěšně organizovat převraty od Ukrajiny, Běloruska a Kirgizie po jižní Ameriku, extrademokraticky se tvářící majdany všeho druhu, revoluce nebo převzetí moci americkými agenturami vytrénovanou mladou elitou. Pomalé objímání světa americkými televizními kanály a americkou mediální propagandou lze též považovat za část zpravodajské sítě.
      Nyní americký parlamentní výbor odhaluje, že Čína má v boji o budoucnost náskok. Pozitivním závěrem z Američanova hořekování je zjištění, že svět se neřídí zjednodušenými principy, jejichž schema mají na stole američtí byrokraté. Svět určují jiné principy, o nichž nemůžeme nic vědět, které jednoznačně nezvýhodňují brutální sílu, miliardy a americké mediální kýče, můžeme tušit, že jsou na straně něčeho přirozenějšího.
       Ze Schiffova článku se dá  též vytušit, že Američané původně počítali s  Čínou v jiné roli. Podle Schiffa byl čínský růst ke globální velmoci udivujícím způsobem bleskový, čínští lídři se domnívají, že je jejich posláním obnovit její místo v centru světa, Číňané vyvinuli sofistikovaný systém vnitřní informační kontroly, o tento technologický model se opírá totalitarismus, navíc jej exportují jiným autokratům. Čínský technologický pokrok může srazit knutu americké informační dominance, konkurenční čínské operační systémy mohou jenom vylepšit fungování elektronických platforem a potencovat pokrok. Američané svými informačními systémy bezkonkurenčně kontrolují a cenzurují celý svět, pokud se nenajde jejich reálný konkurent, dá se mluvit o planetárním vítězství totalitární tmy, ať se pojmenovává jakkoliv.
      


Žádné komentáře: