čtvrtek 15. října 2020

spexit

SPEXIT

Španělsko je mezi velkými evropskými zeměmi jedinou zemí, kde neexistuje silná politická formace, která by měla v plánu skoncovat s euro i s celou Evropskou unií. Ve srovnání s malým českým prostorem, kde média více méně ovládl evropskounijní diktát, ve velkém variabilním Španělsku to není tak snadno možné, ale ani v pravicových novinách jako ABC nebo VozPopuli se Evropská unie takřka nikdy nebere v potaz. I pravicová strana Vox, která od roku 2018, kdy vstoupila výrazným způsobem do parlamentu a je stále v mediální pozornosti, se nestaví proti Evropské unii, jako v Itálii Lega, ve Francii Rassamblement National nebo britská politická hnutí, která dovedla zemi k Brexitu. Pravicový Vox požaduje návrat Bruselem usurpovaných kompetencí do národní pravomoci, ale nikde nemluví o opuštění eurozóny. Radikální levice Unidas Podemos, jejíž generální tajemník Iglesias je místopředsedou španělské vlády, v ekonomické politice kritizuje kdeco, kromě Evropské unie a eura. 

      Ve Španělsku stále existuje tradiční politický model levice versus pravice i když se lidová strana v Rajoyově režii v některých oblastech nebezpečně přiblížila hodnotovému spektru evropskounijní levičácké unifikace, tradičně kontradiktorní hodnoty obou táborů jsou stále viditelné. Španělská opozice, ať už má jakoukoliv barvu, kritizuje vůdce druhé strany, ale jako k arbitrovi se obrací k evropskounijnímu centru. Vztah Španělů k Evropské unii je partikulární, posledních dvě stě let se španělským liberálům dařilo prezentovat zemi, jak svým krajanům ve Španělsku, tak ostatní Evropě, jako inkarnaci zpátečnictví a zaostalosti, kde se převraty střídají s tyranií. Španělům se sugerovalo, že ostatní Evropa je ekonomickým a kulturním rájem, dnes všechny politické formace, snad s výjimkou Voxu, chápou EU jako adekvátní prostředí pro realizaci politických aspirací. Z toho důvodu nikdy neprorazí např. v Katalánii většinová touha po nezávislosti, Katalámcům se vyhrožuje, že je EU nepřijme.
      V celkové populaci převládá velkou většinou pozitivní náhled na EU, existuje však spousta významných španělských intelektuálů, kteří senzibilizují alternativní náhled na EU, např. ekonom a publicista Martin Seco publikoval knihu „Contra el euro“. V roce 2019 někteří významní španělští myslitelé, historikové, ekonomové atd. ustavili platformu SEXIT, aby bojovali s názorovým stereotypem vkořeněným v zemi, osobnosti jako spisovatelka Maria Elvira Roca Barea a esejista a spisovatel Pedro Insúa vystupují proti degradujícímu stereotypu, kterým je idea Evropské unie v dnešní podobě.
        Image EU utrpěla ekonomickou krizí 2008, která se těžce dotkla eurozóny a obzvlášť Španělska, Španělé těžce nesli jisté pohrdání ze strany ekonomicky úspěšnějších severních zemí Unie. Současnému ministerskému předsedovi socialistovi Sanchezovi se podařilo dík štědrým financím z EU centra vylepšit unijní reputaci, některé své lidi upíchl ve významných postech v Bruselu, např. evropského ministra zahraničí Josefa Borrella. Nicméně koronavirus nepřeje tomuto schematu, pro severní země je Španělsko rizikové a jejich turisté desertovali španělské turistické oblasti, s velkou pravděpodobností bruselské kredity nepokryjí ekonomické propady země. Pokud virová krize potrvá, mohlo by se Španělsko velmi rychle posunout mezi euroskeptické země, Španělé dojdou k poznání, že měnová suverenita je ekonomicky funkčnější než bruselské kredity.    

Žádné komentáře: