středa 5. srpna 2020

trump republikani blm

Pravda zde nehraje roli

Konzervativní americký novinář a spisovatel  Rod Dreher v hovoru s Figarem líčí temnější portrét současné Ameriky.  Okolnosti se spikly proti konzervativní pravicové politice a podle novináře ani Trump není moc adekvátní. Dreher publikoval knihu „Jak být křesťanem ve světě, který už není křesťanským“.
Black Lives Matter (BLM) se krátí dech?
     BLM se objevilo v 2013 poté, co byl zproštěn obžaloby muž, který na Floridě zabil Trayvona Martina, černošský mladík zemřel po střetu s bělochem. Hnutí založily tři ženy a pomalu sílilo, v roce 2014 policejní příslušník ve Fergusonu zabil černocha Michaela Browna, spustilo to vlnu nepokojů. Šetření, která vedlo Obamovo ministerstvo spravedlnosti nicméně prokázalo, že Brown se pokoušel policisty odzbrojit a ten se nacházel v situaci legitímní obrany. Ale pravda zde nehraje roli, jedná se o politickou propagandu... a BLM se stalo vlivným. Smrt George Floyda hnutí BLM oživila, je nyní mocnější než kdy předtím. Hnutí je radikálnější než si lidé dovedou představit. Dva zakladatelé jsou marxisté, pokud zabrousíte na jejich webové stránky, je jasné, oč jim jde – destrukce tradičního schematu rodiny, který považují za opresívní. favorizují transgender. Většina lidí, kteří podporují BLM to neví nebo je  to nezajímá, hnutí se stalo symbolem nejen zoufalých lidí tváří v tvář rasismu, ale obzvlášť klíčovým faktorem levicového vzteku nad postavením minorit v USA. V očích militantů a sympatizantů BLM a obzvlášť v médiích, jediným důvodem utrpení černých rodin je rasismus. Až absurdně, video z Portlandu ukazuje cirkulující bílou ženu před justičním palácem, která zuřivě vykřikuje, že nemůže do ulic, aby křičela „Black Lives Matter“. Surrealistická scéna: žena před agenty federální policie, dělá přesně to, co tvrdí, že nesmí dělat. Je jasné, jde o něco hlubšího než protest proti rasové diskriminaci. Militanti hnutí tvrdí, že USA jsou zemí bílých suprematistů, není to pravda. Od nastolení civilních práv v šedesátých letech se věci ve prospěch černých radikálně změnily. Určitě existuje spousta problémů. Černošská rodina se změnila, tři ze čtyř dětí neznají svého otce, obtížně vystoupíte z bludného kruhu bídy v monoparentální rodině. Je to důvod vysoké kriminality u mladých mužů. Jestliže černá rodina setrvává v bídě, pak především z důvodů, které se vztahují k jejich osobní kultuře a komunitě. Ale není dovoleno něco takového vyslovit. Určitě otrokářství a rasismus se podílely na oslabení afro-americké rodiny, sympatizanti hnutí a média však vidí jedinou příčinu v rasismu. Tito ideologové se chovají jakoby všichni bílý byli privilegovanými, jakoby neexistoval rozdíl v majetku a v životních formách. V jejich výkladu je černošský profesor literatury na univerzitě utiskován a bílý dělník ve fabrice je utiskovatel, tato ideologie musí probudit démony na dně společnosti. Jaká dekadence původně noblesního hnutí, které bylo vedeno pastory s liberálními a demokratickými hodnotami. BLM je vedeno profesionálními aktivisty a univerzitním kádrem.
Joe Biden se veze na hnutí BLM?
    Téměř se nevyjadřuje, vlastně ani nemusí nic moc říkat. Profituje z ekonomické krize, z Covid-19 a Trumpovy nekompetence. Ukazují se Trumpovy limity, za normálních okolností by výbuchy vzteku ikonoklastů a bourání soch  mělo vést k popularitě konzervativního prezidenta, který hlásá nacionalismus. Neděje se to, většina Američanů, i pravicových, jsou otráveni způsobem, jak byl George Floyd zabit. Trump nebyl schopen rozpoznat tep situace a projevit empatii, nebylo to slušné. Bílý dům neví, jak čelit nepokojům a násilí. Biden jedná podle hesla – když se váš soupeř likviduje sám, nezasahujte.
Policie ve městech dokáže zajistit respekt k zákonu?
    Nedokáže, podléhá příkazům místní moci. V levicových městech jako Minneapolis, Portland, Seattle a New York guvernéři policii oslabili. Před pár dny poslal šéf policie v Seattlu dopis všem místním zařízením, kde je upozorňuje, že vláda města nepovoluje policii použití silnějších prostředků při ochraně jejich majetku proti protestujícím. Je to šokující. Policie je demoralizována. .
    Trump má tak nízké preference, asi už není možné, aby se srovnal s Bidenem. Ekonomika je v hlubokém propadu, pro prezidenta je obvykle nové zvolení velmi obtížné pokud se ekonomika nachází ve špatných číslech. Způsob jakým čelil pandemii, nevzbuzuje moc důvěry, stejně jako zahraniční politika, přinesl velmi málo konkrétních výsledků. Jsem konzervativec, ale představa, že Trump zemi povede ještě 4 roky, mi není příjemná. Potřebujeme pragmatického a kompetentního prezidenta, který bude schopen čelit levici. Trumpovi se musí přiznat, že byl schopen zabránit nebezpečné radikalizaci levice. Bojím se, že po 4 letech takového cirkusu, volby 2022 a 2024 kompletně republikány rozloží. Je to zoufalá situace, demokratická strana nikdy nebyla tak radikální. Joe Biden je normální muž, který v nikom nevzbuzuje strach, nesymbolizuje radikalizaci demokratů. Biden je perfektním příkladem slabosti liberálů šedesátých let tváří v tvář militantní nové levici. Na univerzitách se prezidenti škol a dalších institucí řadí do militantního houfu, jednoduše proto, že mají strach být označeni za rasisty. Většina Američanů není radikálních, Achilovou patou šéfů důležitých institucí, jako jsou noviny, univerzity a velké podniky, je strach být označem za konzervativního.    
    Většina lidí v USA nechápe nebezpečí, většina konzervativců se domnívá, když budou volit republikány, umlčí levici. Je to obrovská chyba, levice kontroluje kulturu a většinu institucí, i velké podniky, které se definovaly jako konzervativní, dnes se proklamují za levicové. Velké podniky objímají kulturní levici a sanují její ekonomická privilégia. Levice dnes pochoduje s americkými institucemi, i s Bílým domem Donalda Trumpa. Zdá se mi, že se řítíme do měkkého totalitarismu, republikáni nejsou schopni to zastavit. Řada osobností to takto vidí, např. mladý konzervativní senátor z Missouri Josh Hamley nebo Carlson Trucker z FoxNews. Pokud Trump prohraje volby, bude dobrou zprávou, že populistické hlasy dostanou příležitost uchopit otěže republikánské strany.  Nemůžeme se vrátit ke straně jaká existovala před Trumpem, republikáni mají potřebu kompetentního a pevného vedení a to se nemůže objevit pokud Trump neodejde. Mám obavu, až budoucí historikové budou zkoumat současnost naší země, budou nás srovnávat ze Španělskem 1931.     

Žádné komentáře: