pondělí 1. června 2020

suverenita zemmour onfray

Suverenismus noblesní termín

Polemik Eric Zemmour a filozof Michel Onfray v pátek téměř hodinu debatovali ve francouzské televizi CNEWS. Zemmour a Onfray se významným způsobem podílí na formování velké části veřejného mínění ve Francii, patří k opinion leader pravicového a části levicového politického tábora, debata byla pozoruhodná tím, že pravicová hvězda Zemmour a levicový Onfray se v podstatných bodech shodují. Debata měla jednu z nejvyšších sledovaností v televizi a měla obrovský ohlas. Filozof a polemik jsou výjimeční v jednom směru, nezůstávají pouze u intelektuálních konstrukcí a provokací, ale snaží se i prakticky pohnout evropskounijní zahnívající realitou. Oba jsou establishmentem chápáni jako velmi nebezpeční. V podobných debatách se debatér, aby se ozdobil, obvykle snaží vymezit oproti soupeři, shoda není chápána jako důstojná, pak ovšem debata spíš připomíná soutěž vtipnější vyhrává a nemá praktický dopad, dnes už však jde oběma aktérům o hledání shody a možnou praktickou spolupráci, rozdíly typu „Napolenovy války znamenaly kontrarevoluci nebo byly součástí revoluce“ už oba nebrali moc vážně.
         Jádrem debaty byl suverenismus. Podle Onfraye údajní progresisté znehodnotili termín, který v sobě skrývá velkou krásu. Suverén je někdo autonomní, kdo rozhoduje a nastoluje svou vůli. Opakem suveréna je otrok. Odtud podle filozofa vyplývá, že Evropa potřebuje národy se silnou identitou. Filozof se domnívá a Zemmour s ním souhlasil, že levicová emancipace v minulosti nastolila důstojnost prostého člověka a garantovala mu sociální jistoty, dnes politická globalizovaná levice nabízí prostému člověku víc dní válení někde na plážích, víc mobilů za rok apod. Levicovou politiku chápe filozof v otevírání brány prostému člověku k noblesnějším lidským možnostem, jako je literatura, divadlo atd. Člověk nemůže pokračovat v partajních termínech, má dost této levice, existuje lidová levice, která není v partajích. Podle Zemmoura, když se odstraní suverenita národa, zmizí demokracie. Politický tábor odmítající Maastricht tj. exprezident Vendée Philippe de Villiers, Jean-Pierre Chevènement, Philippe Séguin, Charles Pasqua nebo Jean-Marie Le Pen měli pravdu, řadu let však byli denuncováni jako fašisté. Elity nabízí lidu hyperkonzum nízké kvality. Nelze říci, že za všechno mohou imaginární elity, globalizovaná organizace ekonomiky vytvořila škodlivé návyky, lidové vrstvy jsou nadrogovány nízkými cenami, nekupujeme za ceny, které jsou nutné. Systém rozdává finance, z toho důvodu zvedá odvody, aby měl na sociální dávky a podniky pak nemají chuť operovat v tomto prostředí.
       Michel Onfray v reminiscenci na problémy  minulých měsíců akcentuje potravinovou, medicínskou, kulturní aj. suverenitu. Filozof argumentoval, že dnešní chudoba se projevuje v tom, že mnozí lidé nemohou přežít, aniž by si nekupovali to nejlevnější, které může být i toxické, tím vlastně hlasují pro globalizaci, lepší kvalitu, která má původ v národním produktu si nemohou dovolit. Do dnešní ceny se promítá velké environmentální znečištění v Africe, v Číně, práce indických dětí atd, podle filozofova náhledu tento liberalismus je totalitarismem. Filozof se domnívá, že suverenismus by měl sjednotit všechny politické síly, které ho vyznávají. Oba diskutující se hlásí  ke křesťanskému dědictví a k myslitelům od Montaigna ke Camusovi. 
       Připomínky k televizní debatě na Twitteru. Philippe Bilger (známý pravicový publicista): „Úžasná televizní debata, většina televizních debat trpí slabými otázkami a slabšími odpověďmi, úplně jiné dnešní večer. Luis Riel: „Absolutně úžasná debata, dvě osoby, které spojuje láska k Francii.“ Guilhem Carayon (VŠ student) vyjádřil postoj celé progresívní globalistické levice k levicovému Onfrayovi: „Levice nemůže než vás nenávidět, máte nohy v zemi. Glucksman je lepší. Když jsem v NewYorku, cítím se kulturně víc mezi svými než v Picardii“. 


Žádné komentáře: