středa 10. června 2020

louis aliot perpignan

Republikánská bariéra

Republikánská bariéra byla jedním z prvních projevů politickokorektního pojímání reality s velmi negativními důsledky pro demokratický systém. Při bližším zkoumání jevu jde asi o degenerevanou formu vyčerpaného sociáldemokratismu, který unifikoval tradiční levicové i pravicové koncepty. Prezident Chirac založil svoji politickou kariéru na vzývání francouzské velikosti, ale sám se nejvíc podepsal na jejím krachu. Kromě masové muslimské imigrace, které vehementně přitakal, to byl právě pojem republikánská bariéra, který zredukoval demokratický prostor a eliminoval podstatu volby, Chirac byl jeho prvním a nejdůslednějším advokátem. Ve francouzském volebním systému, který je dvoukolový a v druhém kole v prezidentské volbě  zůstávají dva kandidáti s největším procentem hlasů nebo v municipálním typu voleb kandidáti s vyšším než desetiprocentním podílem v prvním kole. Republikánská bariéra znamená spojení všech v druhém kole proti kandidátovi Národní fronty (dnes RN), pokud se do druhého kola dostal. Všichni, ať jsou leví, praví nebo ekolo a v prvním kole předvádí vzájemnou programovou averzi, v druhém kole souzní v jediné politické averzi proti kandidátovi RN. Pokud by se některý politik s tímto principem neztotožnil, pak se nasadí politicky korektní mechanismus doslovné likvidace politika, v devadesátých letech šlo o jeden z prvních projevů široké politickokorektní likvidace veřejných činitelů v Evropě. 
     Např. Chirac zlikvidoval na bázi tohoto principu velmi talentovaného politika francouzské pravice Millona, kdysi byl ministrem obrany, na co sáhl to dokázal vylepšit, v regionálních volbách koncem devadesátých let kandidoval na prezidenta regionu Rhône-Alpes (Lyon), aby zachoval regionální vládu pro pravici, dohodl se na pragmatické podpoře s Národní frontou. Na Chiracův popud byl skandalizován, vyloučen z gaullistické strany a nakonec pravice region ztratila. Millon založil stranu „Pravice“, která se k neštěstí evropské politické pravice neujala, šlo o jeden z nejzajímavějších pravicových projektů posledních dekád v Evropě. Nešlo o jediný případ Chiracovy likvidátorské aktivity na tak vysoké politické úrovni.
        Prvním, kdo prorazil obruč politickokorektní bariéry proti Národní frontě by celkem sympatický politik, šéf malé strany Debout La France Dupont-Aignan, v roce 2017 veřejně podpořil Marine le Pen v druhém kole prezidentských voleb a vyčerpaný politický systém už neměl dost sil, aby tohoto politika zlikvidoval, navíc politickokorektní rétorika přestala účinkovat. Od té doby se zdálo, že sjednocení pravých politických proudů je aspoň částečně možné, obnovilo by to demokratické principy ve společnosti a otevřelo cestu přirozeným a efektivním alternativám, jejichž evidentní nepřítomnost ve volebních mechanismech je jedním z hlavních důvodů celkové společenské krize. Důsledkem republikánské bariéry je např. skutečnost, že hlavní opoziční síla RN, která má konstantní společenskou podporu mezi 25%-30%, má v důsledku aplikování perverzního principu ve volebním mechanismu ve francouzském parlamentu pouze 6 poslanců a nemá tedy ani nárok na parlamentní frakci. Až třicet procent Francouzů nemá žádný vliv na politické procesy, je zcela logické, že pokud se tato část populace nepřizve k rozhodování, nemůže dojít k žádnému společenskému posunu, který tato země urgentně potřebuje, bez eliminace principu republikánské bariéry a otevření politických funkcí ve státě všem, dál potrvá téměř třicetiletá politická blokáda.
       První kolo municipálních voleb se konalo 15. března, druhé kolo v důsledku koronavirové epidemie se bude konat se zpožděním 28. června, národní pravice RN má velmi blízko k radnici významného Perpignanu. Partner Marine le Penové a poslanec parlamentu Louis Aliot dostal v prvním kole zdaleka nejvíc hlasů, 35%. Nejde o politickou hru, jedná se o extrémně schopného pragmatického politika s kapacitou uvést věci do pohybu a najít dobrá řešení. Řadu let pracuje ve vedoucích funkcích RN.  V druhém kole se rozhodne mezi Aliot a stávajícím starostou republikánem Jean-Marc Pujolem, který dostal v prvním kole 18.5% hlasů. Do druhého kola se ještě kvalifikovali macronista Romain Grau (14%) a společná kandidátka socialistů a ekolo Agnès Langevine (13%). A republikánská bariéra se rychle obnovila. Komedie na demokratickou alternativní volbu pokračuje neomaleně dál.
      Republikánská bariéra to jsou socialisté, macronisté, ekolo, republikáni, kteří mají monopol na moc, rozhodují o státních penězích na podporu svých neziskovek, svých funkcionářů, svých trabantů v médiích atd. Společenské blaho je této unifikované elitě zcela lhostejné, jde jim o vlastní přežití. Ovšem na voliče dnes už neplatí apel lídrů těchto stran volit podle principu republikánské bariéry. Lidé už spíš naslouchají dalším na kandidátce, kteří jsou blíž terénu, často nejde o profesionální politické činovníky, ale o dobrovolníky v politice a právě ti jsou velkou šancí pro Louis Aliot. Třetí na kandidátce ekolo-socialisté Philippe Assens na apel pařížského sekretariátu ekolos a regionálního vedení socialistů politickokorektně volit Pujola: „Slibovali jsme v kampani, že proti Pujolovi půjdeme do důsledků, je to vrchol ledovce klientelismu, dnes to máme zradit, protože si to v pařížských politických štábech přejí?“  Úroveň unifikovaných systémových partají ukazuje argumentace socialistické hvězdy a prezidentky  regionu Occitanie Carole Delgy, argumentuje, že nominovaní na ekolo-socialistické společné kandidátce musí odstoupit, aby zablokovali stranu, kterou podporuje rasista (slavný polemik) Zemmour. Podobný dissent s partajním vedením i u nominovaných na ostatních kandidátních listinách. Dokonce v některých případech nominovaní říkají, což vzbuzuje hysterii u partajních bossů, že lídr může odstoupit, kandidátní listina v druhém kole zůstane.
       Podle předvolební sondáže Louis Aliot v druhém kole vyhraje. Pozoruhodný jev – ve městě je silná populace lokálních gitane (romové), někteří z nich kandidovali na kandidátce macronistů, kterou vede místostarosta Romain Grau, po jeho prohlášení, že stahuje kandidátku a žádá nominované kandidáty, aby  podpořili odstupujícího starostu, prohlásili, že nehodlají být komplici republikánské bariéry, budou volit Louis Aliot, podle nich vrátí městu důstojnost a hrdost. 

Žádné komentáře: