pondělí 18. května 2020

pondeli afd

Pondělí nic moc

Jak to všechno bude? Pesimističtější myslitelé, jako např. italský filozof Adriano Segatori, který jde až tak daleko, že tvrdí, že celá  Evropa se proměňuje v jeden obrovský tumor. Evropa, to je dnes pochodující tělo bez vůle, které už nemá osud. Od francouzské revoluce přes dvě světové války až po virus, nyní se podle filozofa nacházíme v terminální fázi a banální virus nám uštědří konečný úder. Julien Freud  podobně – Evropa je stále impotentnější čelit osudu, který ji byl vlastní po staletí, konec první univerzální civilizace se přiblížil. Naštěstí filozof Segatori není úplně fatálním pesimistou a naznačuje obrysy cesty z dnešní mizérie, záchrana je jednoduchá, návrat k suverénním a svobodným státům, kde se národ znovu najde a zregeneruje.   
       Deloitte z pochopitelných důvodů nezaměstnává skeptické filozofy, jejich prognózy nemohou být až tak černé, dopad virové krize nebude příjemný, ale je tu perspektiva obnovy předkrizového stavu. Italská pobočka společnosti v poslední studii předvídá v některých odvětvích velký propad produkce a s tím spojenou nezaměstnanost, obzvlášť sektory spojené s automobilismem mají být v nejbližších obdobích silně dotčeny. Např. v březnu se prodalo v Německu o 38% aut méně než v 2019, ve Francii o 72% atd. Asijská rozvojová banka operuje astronomickými ciframi ekonomického propadu, světová ekonomika v důsledku koronavirové krize ztratí něco mezi 5.8-8.8 biliony dolary, je to tak závratná suma mimo běžnou lidskou představivost, že už to moc nikoho neznepokojí. Ztráta odpovídá 6.4%-9.7% světového HDP, podle délky karanténních omezení 3-6 měsíců.   
       Obvykle vývojové tendence směrem k nejbližší budoucnosti, pokud se zrovna nejedná o konec války, se jenom pomalu vzdalují od předchozích směrů. K něčemu musí dojít a všichni naznačují, že to nebude moc dobré. Mizerné tendence minulosti mají nepříjemnou setrvačnost a nedej bože se tímto směrem bude ubírat naše příští bída. Pokud považujeme za ekonomickou obnovu chrlení aut, pak nemusíme mít obavy, tato tendence se v Evropě obnoví v plné síle. Virus v západní Evropě posílil nejvadnější politické směry, ve Španělsku socan Sanchez s růstem preferencí jiskří sebedůvěrou, zodpovědnost za virové důsledky dovedně převedl na madridskou radnici. Podobně v Itálii, katastrofické levicové vládě se podařilo svést zodpovědnost na regionální vlády virem nejvíc dotčených regionů, kde vládne pravice. Opozice ztratila témata, resp. politická témata tváří v tvář zdravotním, ztrácí na síle. Virus přeje establishmentu, který se tváří, že krizi řeší i když ji vlastně řeší technické politicky irelevantní kádry. Před dvěma měsíci se zdálo, že Merkelová to má definitivně spočítané a během pár měsíců ji vystřídá nově zvolený lídr CDU, kvůli pandemii se volby odkládají na prosinec a demokratura Merkelové má zelenou.
        Velmi nepříjemné zvěsti i z velké evropské politické naděje AfD dostaly v pátek konkrétní kontury, rozpolcené vedení strany vyloučilo ze strany Andrease Kalbitze, architekta loňského volebního úspěchu strany v Brandenbursku a šéfa parlamentní frakce v zemském sněmu. V odůvodnění vedení strany uvedlo, že před sedmi lety v přihlášce do strany zatajil, že byl členem nacionalistického mládežnického hnutí HDJ (vlasti věrná německá mládež) a republikánů. Jeden ze dvou předsedů strany profesor Meuthen inicioval vyloučení, druhý předseda Chrupalla byl proti. Kalbitzova přihláška není k nalezení, ale Meuthen tvrdí, že existují aspoň dva svědci, kteří ji viděli a členství v HDJ tam nebylo uvedeno. Na této konstrukci založil on a jeho stoupenci vyloučení politika za strany. Během několika měsíců se sejde stranická konference a členové strany Meuthenovi jasně ukáží, kdo do strany nepatří.
       Strana nemá štěstí na své profesorské předsedy, první profesor Lucke, pak doktorka Petry a nyní profesor Meuthen. Říkalo se, že neštěstím v politice jsou lékaři a jako výjimka potvrzující pravidlo se uváděl anglický David Owen, s profesorskými kádry je to podobné, vyznačují se neobyčejně silným dogmatismem, který je založen na velmi zjednodušeném pojímání reality, abstraktní triviálnost, v jejichž kolejích se pohybují, je dovede k nejvyšší politické prioritě, k čistotě ideje, ať už je jakákoliv. Velkým prototypem profesorských politických činovníků je peruánský profesor Guzmán, vůdce Sentiero Lumiero, tč. v base, ten odsoudil na smrt a rovnou zastřelil vlastní ženu, když znečistila marx-leninskou ideu. Pokud se včas nesejde stranická konference AfD, je nebezpečí, že guzmánovec Meuthen stranu zlikviduje.   

Žádné komentáře: