úterý 19. května 2020

cina krupka

Jak bez Číny

Velmi těžko se dá odhadnout do jaké míry závisí západní svět (a my jako jeho apendix) na Číně, během dvaceti se vytvořila jednostranná vazba, její utnutí bude dlouho trvat a bude to nákladné. Práci rychle neodvykne jenom člověk, ale celé státy, někdo by se spíš nechal zabít než by šel pracovat. Západní člověk musí být velmi velkorysý, když nechá dnešní katastrofickou situaci řešit nejen ty samé ideologie, ale často ty samé lidi, kteří katastrofu způsobili, ať už jsou to politici nebo TV komentátoři. Nahrazení čínské části spotřebních řetězců si kromě práce vyžádá též finance a jistý stupeň odříkání. V některých případech to bude velmi drahé.
     Na jeden důležitý bod upozornil generál Liang v hovoru ve francouzském LeConflict, západ nemá lidi oplývající energií a schopnostmi podnikat. V českém prostředí se tu a tam někdo najde, kdo podniká, vesměs se ale jedná o bývalého hospodářského činovníka minulé epochy, který dobře privatizoval, nebo jeho potomky. Pokud by Češi oplývali tímto talentem, nemohli by přenechat celoplošně maloobchodní síť Vietnamcům, navíc ani ne těm nejlepším, ti podnikají jinde.
       Benedikt Fuest a Tobias Kaiser se pokusili v DieWelt odhadnout důsledky na maloobchod a tedy na nás všechny, pokud se nahradí čínská část produkčního řetězce. Pár zajímavých příkladů. Dámské lepší punčochové kalhotky zn. Wilox jsou momentálně k dostání i s DPH za deset eur, pokud se výroba přesune do Evropské unie, ženy se mají na co těšit, koncová cena 24 eur. V Evropské unii panuje přesvědčení, že Číňan dostane podstatně méně za stejnou práci, ale je to omyl, Evropan už dost dobře nechápe, že produktivita práce je komplexnější agregát. Ředitel Wiloxu říká, že produkce se může přesunout do Turecka nebo Bulharska, v případě punčoch asi přesunout výrobní zařízení s celou fabrikou nebude tak problematické, ale ředitel dodává, že profesionalita zaměstnanců a ekonomická účinnost jednoznačně mluví pro Čínu. Konečně jinak by Němci mohli punčochy vyrábět v Krupce, též levná pracovní síla.
       Kvalitní sluchátka HD599 (kopfhorers) dnes 200eur (u nás trochu levnější), bez Číny 600eur. Výrobci by mohli výrobu přesunout do Vietnamu nebo Bangladéše, ale v Číně je k dispozici kvalitnější pracovní síla, levná energie, výrobci akcentují efektivní infrastrukturu podpůrnou výrobě. Výrobu v Německu svazuje drahá energie, subvence do alternativních energetických zdrojů se promítají do ceny energie. Podle McKinsey Global Institut třetina světové průmyslové produkce pochází z Číny. V některých případech cenový rozdíl nebude tak závratný. U antibiotika Gentamicinu stojí německá dóza jenom o pět eur víc než stejná čínská.
     Ve Weltu lamentují, že Volkswagen by si měl rozmyslet investici do fabriky v provincii Xinjiang, kde milion muslimů je v převýchovných táborech. Podobně prý do Uzbekistánu, kde vláda je na pravověrné moc tvrdá. Ke globalizaci, jak jsme ji dosud znali, lze mít velké výhrady, ale z politickokorektně řízené globalizace, jak ji začínají propagovat západní média a politici, jímá hrůza.

Žádné komentáře: