čtvrtek 23. dubna 2020

virus netopyr

Virus z netopýra

COVID-19 zatřese i silnými, dnes se píše v jedněch německých novinách, že nezaměstnanost v Číně jde k 200 milionům, je to možné, ale noviny dlouhodobě vykazují protičínskou úchylku. V Německu výzkumákům vychází, že hospodářství padne o pět procent, opět třeba brát s rezervou, obvykle jim to vychází podle pokynů říšského dnes spolkového kancléřství. Vesměs většina mediálně vyvolených odborníků není pesimistická, pesimismus panuje pouze v malém mediálním segmentu stojícím mimo mainstream a samozřejmě mimo finance na širší publicistiku.
        Německá ekonomika vydechne a tato pauza potrvá dva měsíce, soudí odborníci z finanční skupiny Allianz-Gruppe. Německý stát reagoval velmi rychle a zdánlivě adekvátně, vládní agentury všech úrovní mají podporu v záchranné finanční síti, která má astronomický objem 1.2 bilionu eur, odpovídá to 30% výkonu německé ekonomiky. Podobná suma v jakékoliv populační korekci není představitelná v jiné evropské zemi, tak úžasné rezervy si Německo vytvořilo. Podle odhadů specialistů z DeutscheBank, pokud se v květnu dojde k zpomalení šíření epidemie, naroste nezaměstnanost o (jenom) 0.5%. Nejen DeutscheBank, ale i odborníci jiných bank zabývající se problematikou, se domnívají, že při tak silném pomocném balíčku spolkové vlády, nezaměstnanost moc neporoste. Vláda rychle vytypovala ztrátou likvidity obzvlášť postižené podniky a pomohla jim s platební neschopností. Je zřejmé, že Německa se z mnoha důvodů krize zatím moc nedotkla, hlavním důvodem může být fakt, že v Německu vládne německá vláda, a často i prostřednictvím své bruselské filiálky. Vládnou Němci, i když třeba politicky úpadkoví, Němcům. Žádný mezistupeň unijních blábolů, které se u nás vydávají za jakýsi božský zákon, žádné mediální omílání nesmyslů o nadřazenosti bruselského rozhodování a nezbytné koordinaci, kterým jsme permanentně vystavováni dvacet let, a které paralyzovaly možnosti vytvoření národní garnitury schopné vládnout a předkládat vize budoucnosti státu.
        Odpověď německé vlády viděna zpovzdálí je rychlá a perfektní, na demokratický systém až příliš rychlá, spíš podobná demokratickému systému mezi členy ÚV v Číně. Říká se, že pokud by americká vláda tímto způsobem ve dvacátých letech reagovala, ke světové hospodářské krizi by nemuselo dojít. Německá vláda podobným způsobem vymanévrovala z finanční krize v roce 2009. Ale zdá se, že dnešní krize je trochu jiného druhu. V roce 2009 byl postižen pouze finanční sektor, ale dnes jsou postiženy v této silně exportně orientované ekonomice všechny ostatní sektory, v tak komplikované situaci nemůže existovat nějaká pravděpodobnější prognóza budoucího vývoje, ve hře je spousta neznámých parametrů. A s jakousi pravděpodobností je možná i prognóza, že s virovou smrtí přijde i ekonomická smrt a zmrtvýchvstání potrvá desetiletí a obvykle literární kronikáři podobných zvratů píší, že to nikdy nebylo takové, jako to bylo předtím. 
       Rakousko není chudou zemí, odpověď vlády na COVID-19 nikdo nepovažuje za nerelevantní, a o to je zarážející dynamika ekonomických parametrů posledních týdnů ve srovnání s německými. Hned na počátku krize narostl počet nezaměstnaných v této víc než desetkrát menší zemi než je Spolková republika o 200 tisíc, v Německu o 150 tisíc. Dnes má Rakousko 560 tisíc nezaměstnaných a píše se, že je to nejvíc od války. Pouze 60 tisíc nezaměstnaných se přičítá stop stavu v turistice, která je v Rakousku silným segmentem místní ekonomiky. Německo dává malým podnikům 5krát víc než Rakousko. Spolková republika okamžitě podpořila malé podniky 50 miliardami eur a velké průmyslové podniky 600 miliardami, Rakousko pouze 2 miliardami malé podniky a 23 miliardami velké. Není nutné za ciframi hledat schopnosti té či oné politické garnitury, jednoduše Německo má finance k dispozici a jak se zdá na objemech nesejde.


Žádné komentáře: